search
'Kleo' seizoen 2: de Duitse spionne slaat opnieuw succesvol toe
Recensie

'Kleo' seizoen 2: de Duitse spionne slaat opnieuw succesvol toe

Het Berlijn van begin jaren negentig komt weer kleurrijk tot leven.

Regie: Isabel Braak, Nina Vukovic | Cast: Jella Haase (Kleo), Dimitrij Schaad (Sven), Julius Feldmeier (Thilo), Vincent Redetzki (Uwe), Andrej Kaminsky (Nicholai), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 41-54 minuten | Jaar: 2024

In seizoen twee van Kleo gaat de voormalig Oost-Duitse spion onverminderd door met de vendetta tegen haar verraders. Kleo komt in het tweede seizoen meer te weten over haar eigen verleden, maar probeert tussen alle verwikkelingen door ook een wereldprobleem op te lossen. Het resulteert wederom in een heerlijke spionagethriller vol kleur, humor en verraad.

Het tweede seizoen gaat precies verder waar het eerste eindigde. Niet alleen de Stasi, maar ook de CIA en KGB maken jacht op Kleo én op de mysterieuze rode koffer. Daarin zit een geheim dat belangrijk is voor de reorganisatie van Duitsland en Europa na de Koude Oorlog. De voormalig geheim agente gaat onbevreesd de strijd aan met alles en iedereen.

Met de val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de socialistische staat is Duitsland aan grote veranderingen bezig en ook Kleo moet zich aanpassen. Nu ze niet langer deel uitmaakt van een groter geheel ontdekt ze dat ze haar eigen doelen kan stellen, in plaats van de bevelen van anderen op te moeten volgen. Daarmee heeft seizoen twee duidelijk meer ruimte voor diepgang.

De serie voorziet wederom in een geweldig neergezet tijdsbeeld. Het Berlijn van begin jaren negentig komt tot leven dankzij de muziek, de kostuums en de interieurs. Hoewel dat laatste aspect in Kleo's geval wel erg kleurrijk is – de gemiddelde Oost-Duitser zal soberder hebben geleefd – is het in ieder geval plezierig om naar te kijken en draagt het zeker bij aan de algehele tijdsbeleving.

Partner in crime Sven krijgt ditmaal een grotere rol toebedeeld. Idolaat van Kleo loopt hij haar als een puppy achterna, maar in de zoektocht naar antwoorden is hij onmisbaar. Dimitrij Schaad vertolkt de onhandige agent uiterst geloofwaardig. Ook de altijd benevelde maar betrouwbare Thilo verdient een vermelding. Niet alleen vanwege de grappige momenten, maar zeker ook om de emotionele inzichten die hij Kleo onverwachts biedt.

Het verhaal wordt op een rap tempo verteld, of in Kleo's geval: van moord naar moord. Hier en daar zijn er wat ongeloofwaardige scènes, maar vanwege de humoristische toon neem je die volledig voor lief. Uiteindelijk komen alle verhaallijnen weer mooi samen. En dat alles dus vergezeld van een heerlijke soundtrack en een zeer kleurrijk decor; wat wil je nog meer? De serie geeft hints voor een derde seizoen, dus Kleo is vast nog niet klaar met moorden.



Kleo is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen