search
Kijktip: de intrigerende puzzel die 'The Mentalist' heet
Series / Specials

Kijktip: de intrigerende puzzel die 'The Mentalist' heet

Een skepticus gebruikt zijn vaardigheden in de speurtocht naar een ongrijpbare moordenaar.

In misdaadseries is vaak sprake van een zogeheten 'whodunit', waarbij de hoofdpersoon een misdadiger moet opsporen. Een andere invalshoek is die van het 'hoe', waarbij je als kijker vanaf het begin weet wie de dader is. Bruno Heller, die onder andere Rome ontwikkelde, zat met The Mentalist tussen deze twee gezichtspunten in.

De serie heeft een overkoepelende verhaallijn, aangezien hoofdpersoon Patrick Jane (Simon Baker) op zoek is naar de moordenaar van zijn vrouw en dochtertje. Dit doet hij binnen zijn werk als consultant voor het CBI (California Bureau of Investigation). Deze overheidsinstantie, die ook in het echt bestaat, is een onderdeel van de Amerikaanse politie en assisteert bij complexe zaken door het hele land. Patrick is een zogeheten 'cold reader', iemand die ontzettend sterk is in het lezen van lichaamstaal en het lospeuteren van informatie van de betrokkenen.

Eigenzinnig


Patrick verdiende jarenlang een goed belegde boterham als 'medium'. Zijn niet-bestaande paranormale gaven berustten volledig op een ijzersterk observatievermogen en de goedgelovigheid van mensen. Hij wordt echter arrogant en bluft op een avond dat hij de politie geholpen zou hebben een profiel op te stellen van de seriemoordenaar Red John. Dit heeft hij volledig uit zijn duim gezogen en Red John neemt vervolgens wraak door Patricks vrouw Angela en hun dochtertje Charlotte te vermoorden.

Tijdens de serie lost het team van het CBI de nodige zaken op. Patrick gaat vaak op stap met Teresa Lisbon (Robin Tunney) om interviews af te nemen en ook om ter plekke op zoek te gaan naar aanwijzingen. Door zijn achtergrond is hij ongelooflijk skeptisch over alles wat met het bovennatuurlijke te maken heeft. Hij is een eigenzinnige man die regelmatig dutjes doet onder werktijd en betrokkenen provoceert om informatie los te krijgen. Zijn collega's Kimball Cho (Tim Kang), Grace Van Pelt (Amanda Rhighetti) en Wayne Rigsby (Owain Yeoman) moeten behoorlijk aan deze benadering wennen, maar zien ook de resultaten die geboekt worden.

Gehypnotiseerd


In de loop van de serie loopt Patrick de nodige sluwe tegenstanders tegen het lijf. De sociopathische Erica Flynn (Morena Baccarin) is hiervan een goed voorbeeld. Ze heeft haar man vermoord om de erfenis, maar door haar hoge intelligentie is dit niet te bewijzen. Patricks grootste drijfveer is echter om Red John te vinden en hij is, om begrijpelijke redenen, sterk betrokken bij zaken waarin deze griezel een rol speelt. Red John heeft een uitgebreid netwerk van handlangers, die stuk voor stuk gehypnotiseerd door hem lijken. De enige uitzondering is Lorelei Martins (Emmanuelle Chriqui), tot wie Patrick wel door lijkt te dringen.



The Mentalist liep zeven seizoenen, waarna er een einde kwam aan de serie. Het overkoepelende verhaal van de jacht op Red John was afgerond, waardoor de serie op een natuurlijke manier eindigde. De humor en nadruk op kritisch denken maken The Mentalist echter nog steeds de moeite van het bekijken waard.

Waar te zien?


Je kunt The Mentalist in zijn geheel bekijken op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Goede kijktip?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen