search
Deze brute veldslag in 'Vikings' was tegelijkertijd de meest pijnlijke nederlaag
Series / Specials

Deze brute veldslag in 'Vikings' was tegelijkertijd de meest pijnlijke nederlaag

Deze veroveringstocht van Ragnar en zijn mannen draaide uit op een nachtmerrie.

History Channel had nooit kunnen vermoeden dat hun historische dramaserie Vikings (2013 -2020) uit zou groeien tot tv-geschiedenis. De avonturen van de Noormannen in de vroege middeleeuwen zijn natuurlijk om van te smullen. Deze stammen hadden een krijgerscultuur, dus gedurende de zes seizoenen dat Vikings te zien was zagen we de nodige epische gevechten.

De verovering van Parijs door Ragnar (Travis Fimmel) en zijn medestrijders vond plaats in het derde seizoen. Er werden meerdere pogingen gedaan, wat vertoond werd in de afleveringen 8 - 10. In de achtste aflevering leden de vikings een brute nederlaag, bij het bestormen van de muren van de stad. Dit levert geweldige scènes op, maar de episode illustreert voornamelijk de karakters van de hoofdpersonen. De pijnlijke nederlaag staat centraal.

Zelfmoordactie


History Channel trok het nodige uit kast om de fans iets te geven dat de moeite waard zou zijn. Weliswaar betreft het een relatief kleine zender, die automatisch minder budget beschikbaar heeft, maar de makers zijn in hun opzet geslaagd. Je ziet Parijs zoals dit er in de vroege middeleeuwen uitzag, gevechten waarin zowel met bijl en zwaard als met pijl en boog wordt gestreden en de montage is afwisselend zonder te verwarren. De heftigheid en de intensiteit van het gevecht worden goed overgebracht op de kijker.

Het bestormen van de muren is een tactiek die in het verleden daadwerkelijk gebruikt werd, ware het niet dat dit ook een verkapte zelfmoordactie is. Je valt aan vanuit een kwetsbare positie, door het plaatsen van ladders tegen de stadsmuren, om die te beklimmen. Ten eerste ben je gemakkelijk af te weren op die manier. De tegenstander kan de ladder een zetje geven dan wel kokende olie naar beneden kieperen. Daarnaast is het zo dat, wanneer je de top van de muur weet te beklimmen, de tegenstander al klaarstaat om jou er van langs te geven. Ragnar, Bjorn (Alexander Ludwig) en Rollo (Clive Standen) komen hier op een pijnlijke manier achter.

Alles op alles


Alle hoofdpersonen moeten alles op alles zetten om het vege lijf te redden. Het camerawerk wordt op een veelzijdige manier ingezet: zo wordt er van bovenaf gefilmd, waarbij de bestorming door de Noormannen goed in beeld wordt gebracht. Vervolgens zijn de bekende gezichten te zien, die stuk voor stuk een ongenadig pak rammel krijgen van de Franken. Bjorn en Ragnar weten de muren te beklimmen, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Ze kunnen de soldaten niet aan en Ragnar moet letterlijk van de muur af springen. In een staaltje parkour zet hij zich af tegen de muur tijdens zijn val en komt op een stapel dode lichamen neer, waardoor zijn val wordt gebroken.

Rollo in de strijd, 0:00 - 2:10:



Ragnars wens om Parijs te veroveren draait uit op een ware nachtmerrie. De nasleep van deze gruwelijke strijd laat goed zien hoe de hoofdpersonen omgaan met deze tegenvaller. Om deze reden is deze gevechtsscène om ee totaal andere reden memorabel gebleken.

Waar te zien?


Je kunt Vikings streamen op Netflix.

Ragnar en Bjorn, vanaf 0:11:

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Moet er meer Vikings komen?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen