search
'Tokyo Swindlers': stelt de moraliteit van de kijker gretig op de proef
Recensie

'Tokyo Swindlers': stelt de moraliteit van de kijker gretig op de proef

Een stel charismatische oplichters probeert zijn grootste slag te slaan.

Regie: Hitoshi Ône | Cast: Etsushi Toyokawa (Harrison Yamanaka), Gô Ayano (Takumi Tsujimoto), Kazuki Kitamura (Takeshita), Eiko Koike (Reiko), Pierre Taki (Goto), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 37-66 minuten| Jaar: 2024

Harrison Yamanaka staat aan het hoofd van een criminele organisatie die zogenaamd dure percelen in Tokio verkoopt aan rijke ondernemers. Deze oplichting wordt steeds moeilijker uit te voeren, maar dankzij geavanceerde middelen zijn deze zogenaamde Tokyo Swindlers de politie vooralsnog steeds een stap voor. wanneer een ondernemer van een van de grootste firma's in Tokio op zoek is naar nieuwe grond, krijgt Harrison de kans om de grootste slag uit zijn carrière te slaan.

Tokyo Swindlers heeft wat tijd nodig om op gang te komen. Vooral de uitleggerige eerste minuten vragen veel van de kijker. Gelukkig is de openingsscène, waarin Harrison oog in oog komt met een beer, prikkelend genoeg om de overdaad aan plotuitleg voor even te doorstaan. Ook wordt de intro slim gebruikt om uit te leggen wat de Swindlers doen en van waaruit deze criminele handelingen zijn ontstaan.

Die eerste scène biedt een mooi voorteken voor de sfeer. Voortdurend worden humoristische taferelen afgewisseld met gitzwarte scènes die zo als film noir of horror kunnen worden bestempeld. Deze tweedeling zien we terug bij Harrison, die in de omgang met zijn collega's vriendelijk en empathisch is, maar achter de schermen een moordlustige maniak blijkt.

Harrison is sowieso een interessante hoofdpersoon. Hij bevat alle eigenschappen om de schurk te zijn en te worden gehaat door de kijker, maar dat is niet het geval. Door zijn filosofische inslag, mystieke uitstraling en empathische omgang met zijn team voel je een enorme genegenheid voor dit personage. Wanneer zijn handelingen steeds heftiger worden, wordt je moraliteit dan ook flink op de proef gesteld. Hoe ver kan Harrison gaan voordat de kijker zich van hem afwendt?

Door de gelaagde personages heeft de serie genoeg aan één centraal plot om zeven afleveringen lang interessant te blijven. Met het vorderen van de missie om de grote firma op te lichten komen steeds meer geheimen aan het licht, wat zorgt voor een verschuiving in de doelstellingen van de Swindlers. Met veel onbetrouwbare figuren is het gissen waar het verhaal naartoe gaat. Een bevredigend doch ietwat voorspelbaar einde zet de deur open voor een voorzetting van de serie, waar deze personages uitermate geschikt voor zouden zijn.



Tokyo Swindlers is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben je plan om Tokyo Swindlers te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen