search
Welke jarentachtighit is beter: de serie 'Airwolf' of de film 'Blue Thunder'?
Series / Specials

Welke jarentachtighit is beter: de serie 'Airwolf' of de film 'Blue Thunder'?

In de jaren tachtig waren er twee hits die over een helikopter gingen.

In de jaren tachtig had je zowel de serie Airwolf als de film Blue Thunder die een grote hit was en die over een helikopter ging. Airwolf liep van 1984 tot 1987 gedurende vier seizoenen, Blue Thunder kwam uit in 1983. Maar welke van de twee is nu beter?

Blue Thunder was een actiefilm met in de hoofdrol een experimentele politiehelikopter, bewapend met machinegeweren, die uiteindelijk Los Angeles onveilig maakt. Airwolf ging over een geheime supersonische militaire helikopter met de codenaam Airwolf en diens bemanning.

Menselijke hoofdrol


De menselijke hoofdrol in Blue Thunder wordt gespeeld door een LAPD-helikopterpiloot (Roy Scheider) wiens naam Murphy is. Murphy ontdekt een samenzwering rond de helikopter die hem leidt naar het eerder genoemde luchtgevecht boven de straten van Los Angeles.

In Airwolf wordt de helikopter gevlogen door een norse ex-legerpiloot met de ongelooflijk onwaarschijnlijke naam Stringfellow Hawke, gespeeld door Jan-Michael Vincent. Net als Murphy had Hawke zijn helikopter gestolen, maar hij mocht hem houden zolang hij missies uitvoerde voor een door de CIA geïnspireerde organisatie genaamd The Firm.

Grote hit


Terwijl Blue Thunder eindigt met Murphy die zijn helikopter vernietigt nadat hij heeft besloten dat deze te gemakkelijk door Big Brother misbruikt zou kunnen worden, is Airwolf een kracht voor het goede. Hawke krijgt de vrijheid om week na week sinistere communisten, Libiërs, Mexicanen, rednecks en andere ongure types neer te schieten, een beetje zoals een vliegende Knight Rider.



Zowel de film als de serie waren een grote hit. De film sleepte een Oscarnominatie in de wacht voor beste montage en Scheider werd genomineerd voor een Saturn Award voor beste acteur. Blue Thunder was zo'n succes, dat het in 1984 zelfs een spin-off kreeg met de gelijknamige serie Blue Thunder, die bestaat uit 11 afleveringen. Maar die serie eindigde na een seizoen door de komst van Airwolf.

Helikopters


Omdat er nooit een crossover is geweest dat onze twee helikopters samenbracht, kunnen we niet weten welke helikopter nu beter zou zijn. Omdat filmmakers in die periode niet gewoon special effects konden gebruiken voor de helikopters, moesten zowel Airwolf als Blue Thunder fysiek worden gebouwd rond bestaande helikopters.



De Airwolf-helikopter was een cosmetisch aangepaste Bell 222, soms officieus een Bell 222A genoemd. Tijdens de opnames van de serie was de helikopter eigendom van Jetcopters, Inc. uit Van Nuys, Californië. De helikopter werd na afloop van de serie verkocht en werd een ambulancehelikopter in Duitsland, waar hij op 6 juni 1992 neerstortte in een onweersbui en werd vernietigd, waarbij alle drie de bemanningsleden omkwamen.

Ontwerpen


Het concept achter Airwolf is een supersonische gewapende helikopter die kan worden vermomd als een civiel voertuig: "een wolf in schaapskleren". Andrew Probert ontwierp de Airwolf-uniforminsignepatch die door de bemanningsleden werd gedragen, een grommende vleermuisvleugel-wolfskop die een schapenvacht draagt.



Ontwerper Mickey Michaels creëerde de helikopters die in de film Blue Thunder werden gebruikt, nadat hij verschillende bestaande ontwerpen had bekeken en afgewezen. De helikopters die voor Blue Thunder werden gebruikt, waren Franse Aérospatiale SA-341G Gazelles, aangepast met opzetstukken en Apache-achtige canopies.

Aangepast


Voor de opnames van de film werden twee aangepaste Gazelle-helikopters, een Hughes 500-helikopter en twee op afstand bestuurbare F-16-jagermodellen gebruikt. De helikopters werden door Columbia Pictures voor 190.000 dollar per stuk van Aérospatiale gekocht en naar Cinema Air in Carlsbad, Californië gevlogen, waar ze zwaar werden aangepast voor de film.



Als je de twee helikopters vergelijkt, is de Airwolf toch een stuk beter. De Airwolf kan verder, sneller en hoger gaan dan de Blue Thunder. Maar als het over de inhoud van de serie en de film gaat, dan kunnen meningen verschillen. Welke van de twee is nu beter? Als je een fan bent van actie en helikopters, is zowel de serie als de film de moeite waard. Wat heb jij liever?

Kijken?


Wil je Airwolf en Blue Thunder zien? Airwolf is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan de serie wel kopen op dvd. Blue Thunder kan je wel bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Airwolf of Blue Thunder?

  • Airwolf

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Blue Thunder

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen