search
De nieuwe Netflix-serie 'The Decameron': misschien ben jij wel eens op de opnamelocatie geweest
Series / Specials

De nieuwe Netflix-serie 'The Decameron': misschien ben jij wel eens op de opnamelocatie geweest

De droomlocaties voor deze middeleeuwse zwarte komedie zijn te vinden in Italië.

In de veertiende eeuw schreef Boccaccio zijn raamvertelling 'De Decameron': het verhaal gaat over tien leden van de adel die de plaag in Florence ontvluchten. Dit doen ze door verder naar het noorden van de Toscaanse regio te vluchten, en daar in een villa eens flink te feesten. Netflix bewerkte dit verhaal tot een zwarte komedie en zorgde voor authentieke decors.

De makers trokken voor het filmen naar Italië en zochten naar middeleeuws aandoende locaties. Je zit dus niet naar scènes in Florence zelf te kijken, maar wel naar plaatsen die de middeleeuwse bouwstijl grotendeels behouden hebben. Voor de gebeurtenissen in en om de villa zelf werd overigens op twee plaatsen gefilmd. Er werd op locatie gefilmd voor de scènes die zich in de tuin afspelen. Voor de scènes die zich binnen afspeelden werd het interieur nagebouwd. De opnames hiervoor vonden, hoe kan het ook anders, plaats in de beroemde Cinecittà Studio's in Rome.

Invaller


Het verhaal zelf gaat over de hebberigheid en excessen van de hogere klasse. Zoals gezegd werd niet in Florence zelf gefilmd, wat in het noorden van het land ligt. De keuze viel op de stad Viterbo, die centraal ligt, aan de westkust van het land. De befaamde wijk San Pellegrino is in deze stad de perfecte kandidaat om als 'invaller' voor het noordelijke Florence te fungeren. In deze buurt is de middeleeuwse bouwstijl namelijk vrijwel perfect bewaard gebleven: de crew hoefde alleen maar bepaalde schoorstenen en ramen te bedekken om het verleden tot leven te brengen.

Het originele verhaal speelt zich af in Villa Santa en ook wat dit betreft bood de omgeving van Viterbo uitkomst. In het stadje Villagnello, vlakbij Viterbo, vind je namelijk Kasteel Ruspoli. Dit kasteel staat bekend om zijn weelderige kasteeltuinen en bood de juiste atmosfeer voor de scènes die voor de villa zijn opgenomen. Hier is een beetje gesmokkeld, aangezien de Ruspoli tuinen pas in de zeventiende eeuw ontworpen zijn. De sfeer en de rijke variëteiten qua bloemen en planten geven echter goed de aard van de feestbeesten weer. Daarnaast was dit type tuin vaak te vinden in het Florence in de zeventiende eeuw. De fratsen van de hoofdpersonages spelen zich af in een kleurrijk en natuurlijk decor.

Oog voor detail


Ten slotte krijg je als kijker ook het nodige mee van Villa Santa zelf. De vaklui van de wereldberoemde Cinecittà Studio's hebben zich weer eens flink uit mogen leven. In deze wereldberoemde studio, die in Rome is gevestigd, zijn epische films gemaakt, zoals Cleopatra in de jaren 60. Ook is HBO's Rome (2005) hier gefilmd. Met veel oog voor detail creëerden de medewerkers alle kamers van de villa, waardoor je bijna zou vergeten dat het een set is. Dit resulteerde in de unieke mix van de late middeleeuwen en het begin van de Renaissance in het Italië van de 14e eeuw.



Je kunt The Decameron bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The Decameron: heb jij de serie al gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen