search
Deze bekende en bejubelde tv-acteur wist eigenlijk nooit door te breken in een film
Series / Specials

Deze bekende en bejubelde tv-acteur wist eigenlijk nooit door te breken in een film

David Tennant heeft enkel in succesvolle series gespeeld, maar is nooit doorgebroken in een film.

Heel wat acteurs kunnen zowel op het kleine als het grote scherm doorbreken, maar soms lukt dat ook niet. Zo wist de Schotse acteur David Tennant eigenlijk nooit door te breken in een film. Hij heeft wel een succesvolle carrière opgebouwd op televisie.

Tennant heeft in tal van succesvolle series gespeeld, maar is vooral bekend door zijn rol als de tiende incarnatie van de Doctor in de scifi-serie Doctor Who van 2005 tot 2010. In 2023 keerde hij terug naar de serie als de veertiende incarnatie.

Debuut


Toen hij ongeveer 3 of 4 jaar oud was, besloot Tennant acteur te worden, geïnspireerd door zijn liefde voor Doctor Who (1963). Vele jaren later zou hij zelf in de serie mogen spelen. Zijn eerste grote tv-rol kreeg hij als Campbell Bain in de dramaserie Takin' Over the Asylum (1994), nadat hij indruk had gemaakt op regisseur David Blair tijdens de opnames van een ander drama – Strathblair (1992).

Zoals Tennant zich herinnerde van de auditie: "Ze hadden iemand nodig die geloofwaardig 19 jaar en gestoord kon spelen". Tijdens de opnames van Takin' Over the Asylum ontmoette hij komisch actrice en schrijfster Arabella Weir. Toen hij kort daarna naar Londen verhuisde, woonde hij vijf jaar bij Weir en werd peetvader van haar jongste kind. Hij heeft sindsdien vaak samengewerkt met Weir in verschillende producties.

Doctor Who


Als fan van Doctor Who sinds zijn jeugd heeft Tennant zijn droom waargemaakt door zelf in Doctor Who te spelen. Nadat hij verscheen in een kleine rol in de geanimeerde Doctor Who-webcast Scream of the Shalka van de BBC, mocht hij in 2005 de tiende Doctor spelen.



Na een eerste, korte verschijning in de aflevering The Parting of the Ways (2005), was Tennants eerste volledige optreden als de Doctor een 60-minuten durende special The Christmas Invasion. Hij speelde de rol van de Doctor in drie volledige seizoenen van Doctor Who, evenals in verschillende kerstspecials. In 2023 keerde hij even terug naar de serie als de veertiende incarnatie van de Doctor voordat Ncuti Gatwa hem zou opvolgen als de vijftiende Doctor.

Andere rollen


Naast zijn rol als de Doctor in Doctor Who, speelde Tennant tal van andere opmerkelijke rollen in televisieseries. Zo speelde hij onder meer Alec Hardy in de misdaaddramaserie Broadchurch (2013–2017) en de remake uit 2014, Kilgrave in de superheldenserie Jessica Jones (2015–2019) en verschillende gefictionaliseerde versies van zichzelf in de comedyserie Staged (2020–2022).



Hij is ook stemacteur en verleende zijn stem aan het personage Scrooge McDuck in de animatieserie DuckTales (2017–2021). Daarnaast was hij te horen als generaal Krieg in twee afleveringen van The Legend of Vox Machina en in 2023 verzorgde Tennant opnieuw de stem van de droid Huyang in de Star Wars-serie Ahsoka, nadat hij het deed in twee afleveringen van Star Wars: The Clone Wars in 2012.

Good Omens en theater


Sinds 2019 kan je Tennant zien als Crowley in de fantasyserie Good Omens. Crowley is een demon die sinds het begin van de schepping op aarde leeft. De serie werd eind 2023 vernieuwd voor een derde en laatste seizoen.



Tennant heeft naast zijn televisiewerk uitgebreid gewerkt in het theater, waaronder een vertolking van het titelpersonage in een Royal Shakespeare Company-productie van Hamlet in 2008, die later werd aangepast voor televisie. In februari 2024 presenteerde Tennant ook de British Academy Film Awards.

Kijken?


Wil je Tennant zien in de verschillende series waarin hij speelt? Doctor Who kan je bekijken op Prime Video en de specials uit 2023 op Disney+. Zowel Broadchurch als Jessica Jones vind je terug op Disney+. Good Omens kan je bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

David Tennant: overrated of underrated?

  • Overrated

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Underrated

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen