search
Deze bikkelharde nieuwe serie op HBO Max is gebaseerd op de legendarische Scarface
Series / Specials

Deze bikkelharde nieuwe serie op HBO Max is gebaseerd op de legendarische Scarface

Tony "Scarface" Montana vormt de basis voor deze bikkelharde gangster.

Al Pacino's personage in Scarface staat menigeen in het geheugen gegrift. De ambitieuze, sluwe maar ook impulsieve Tony komt als illegale Cubaanse emigrant naar de Verenigde Staten. Hij is beschermend naar zijn moeder en zijn zusje toe, maar de wereld leert hem kennen als Scarface, die drugskoning wordt in Miami. De film won geen belangrijke prijzen en werd aanvankelijk zelfs negatief ontvangen.

Door de jaren heen groeide Scarface echter uit tot een waar fenomeen, lanceerde Michelle Pfeiffers carrière en Scarface zelf beïnvloedde zowel muzikanten als filmmakers. HBO's nieuwste serie, The Penguin, gebruikt Scarface als belangrijk element in de manier waarop het personage van Oswald "Oz" Cobblepot neergezet zal worden in de nieuwste DC-serie.

Blauwdruk


Gangsters zijn weliswaar vaak pompeus, maar volgens schrijver Lauren LeFranc leren we een andere Penguin kennen dan het excentrieke mannetje uit de strips. In een interview met Empire onthulde de bedenker hoe zijzelf en The Batman-regisseur Matt Reeves de achtdelige miniserie vormgegeven hebben. LeFranc: "Matt [Reeves] had Oz in de film al neergezet als iemand die tweede viool speelt. Carmine Falcone is de grote baas en hij is nummer twee. We wisten verder niks over zijn familie, maar voor mij was het erg belangrijk dat hij met niks is begonnen. Eerst krijg je geld, dan krijg je macht, dan krijg je de Bat [vleermuis']".

De connectie met Tony is overduidelijk: in de film zegt Tony letterlijk dat "je je prioriteiten op een rij [moet hebben]. Eerst krijg je geld. Dan krijg je macht. Dan krijg je vrouwen". LeFranc licht toe dat Tony's verhaal, als illegale Cubaanse emigrant die de top van de misdaadwereld bereikt, voor haar en Reeves de blauwdruk vormde voor de serie. Eerder zei ze hierover tegen Entertainment Weekly: "Het is absoluut een 'Scarface'-verhaal. We bevinden ons in de onderbuik van Gotham. Oz is slim en methodisch, maar ook onvoorspelbaar door zijn impulsiviteit. Je weet nooit wat zijn volgende zet is".

Stevige prestatie


Colin Farrell speelt de ambitieuze criminele loopjongen, wiens band met zijn moeder ook een onderdeel uitmaakt van het verhaal. De makers willen duidelijk de geest van de hoofdpersoon dieper verkennen en The Penguin vormt ook op deze manier een natuurlijke verbinding tussen de eerste en de tweede 'Batman'-film. Farrell is als acteur goed op zijn plek in films met een kleiner verhaal, zoals In Bruges en The Banshees of Inisherin. De uitgebreide schmink heeft hem eerder duidelijk niet weerhouden van een stevige prestatie. In The Penguin krijgt hij nu de gelegenheid om meer met Oz te doen.



The Penguin is vanaf 19 september te streamen op HBO Max. Scarface is te zien op Prime Video en op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Tony Montana vs. The Penguin: wie wint?

  • Tony Montana

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • The Penguin

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen