search
Deze raadselachtige Netflix-thriller combineert dystopie met ijzersterk drama
Series / Specials

Deze raadselachtige Netflix-thriller combineert dystopie met ijzersterk drama

Een makkelijke zwendel verandert onverwacht in een web waar de hoofdpersoon in betrokken blijkt.

Wanneer je de lijst met gewonnen prijzen bekijkt van de Canadese serie Orphan Black dan valt onmiddellijk het aantal trofeeën in de categorie Beste Montage op. Dit verraadt een kernelement van het verhaal: hoofdrolspeelster Tatiana Maslany speelde de vijf hoofdpersonen stuk voor stuk zelf. De serie gaat namelijk over vijf jonge vrouwen die erachter komen dat ze klonen zijn door een luguber experiment. Orphan Black (2013 -2017) liep vijf seizoenen en werd hoog gewaardeerd door zowel kijkers als critici.

Sarah, Cosima, Rachel, Alison en Helena zijn stuk voor stuk klonen. Ze werden of geadopteerd, of ze groeiden op in de pleegzorg. Het griezelige Dyad Instituut houdt achter de schermen een vinger aan de pols, terwijl een enge religieuze sekte huurmoordenaars stuurt om alle klonen om te brengen. Orphan Black is een verhaal dat enerzijds dystopische science-fiction laat zien, maar dit combineert met een sterke verhaallijn over vrouwen die letterlijk en figuurlijk ontdekken waar ze vandaan komen.

Zwendel


Sarah Manning is een Britse vrouw die, samen met haar pleegbroer Felix "Fee" Dawkins (Jordan Gavaris), is opgegroeid in de pleegzorg. Ze is een oplichtster en woont in Toronto. Op een avond ziet ze een vrouw die er precies hetzelfde uitziet als zijzelf voor de trein springen. Hoe tragisch dit ook is, Sarah ziet haar kans schoon en neemt de tas van de omgekomen Beth mee. Haar plan is om de bankrekening van de omgekomen vrouw te plunderen. Met dit geld kan ze verder leven en haar dochtertje Kira (Skyler Wexler) ophalen, dat op dat moment bij Sarah's pleegmoeder verblijft.

Haar pleegbroer Felix maakt onderdeel uit van de zwendel en hij vertelt tegen de politie dat de dode vrouw zijn pleegzus is. Sarah's effectieve plan wordt echter gedwarsboomd wanneer ze erachter komt dat ze een kloon is. Ze heeft met andere woorden geen biologische ouders, net zoals tientallen andere vrouwen, die verspreid leven over Noord-Amerika en Europa. Alle klonen zijn als onvruchtbaar 'ontworpen' en Sarah blijkt de enige te zijn die een kind heeft gekregen. Dit maakt haar tot een doelwit van de sinistere organisatie die het hele project op touw heeft gezet: het Dyad Instituut.

Experimenten


Naarmate Sarah dieper in deze bizarre geschiedenis duikt, ontmoet ze andere klonen en vormt een band met drie van hen: de keurige Alison uit een nieuwbouwwijk, de wetenschappelijk onderzoeker Cosima en de excentrieke huurmoordenaar Helena. In eerste instantie werd de Oekraïense Helena getraind door een verknipte religieuze groep om klonen uit te moorden. Door de connectie met de andere klonen verandert ze echter van gedachten en ze ziet hen als haar zussen. De 'sestre' ('sestra' betekent 'zus' in diverse Slavische talen) komen erachter dat het Dyad Instituut hen hun hele leven al in de gaten houdt. Hun partners blijken stuk voor stuk hun monitors te zijn, wat een behoorlijke schok teweegbrengt bij de 'sestre'.



De vijfde hoofdpersoon in Orphan Black is de kloon Rachel, die een van de voornaamste antagonisten van het verhaal vormt. Rachel is geadopteerd door de wetenschappers die aan de top van het Dyad Instituut staan. Ze weet vanaf haar jeugd al dat ze een kloon is en vindt dat ze om deze reden verder 'geëvolueerd' is vergeleken met de andere klonen. Haar doel is om de mensheid verder te helpen middels de experimenten van het instituut en mede om die reden is het belangrijk om te weten te komen hoe een kloon als Sarah zwanger is geraakt.

Achter de schermen


Tatiana Maslany kreeg voor haar rol in Orphan Black een welverdiende Emmy Award, aangezien de actrice sterk verschillende persoonlijkheden neerzet. De 'sestre' knokken als een bezetene om te ontkomen aan de figuren die, achter de schermen, hun levens willen besturen. Gaandeweg leren ze meer over zichzelf, hun eigen identiteit en vormen zo hun eigen familie. De serie kent elementen van een thriller, een science-fiction dystopie maar is gek genoeg ook een goed uitgewerkte dramaserie. Om deze reden blijft Orphan Black de moeite van het bekijken waard.

Waar te bekijken?


Orphan Black kun je in zijn geheel bekijken op Netflix. De spin-off Orphan Black: Echoes speelt zich tientallen jaren na het oorspronkelijke verhaal af en we zien Sarah's dochter Kira (Keeley Hawes) als volwassen vrouw. Kira wil de hoofdpersoon Lucy (Krysten Ritter) helpen met haar geheugenverlies.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen