search
'Batman: Caped Crusader': een waardige reboot van de jarennegentigcartoon
Recensie

'Batman: Caped Crusader': een waardige reboot van de jarennegentigcartoon

Bruce Timm blijkt nog steeds de juiste persoon om Batman nieuw leven in te blazen.

Regie: Christina Sotta, Christopher Berkeley, Matt Peters | Cast (stemmen): Hamish Linklater (Batman/Bruce Wayne), Jason Watkins (Alfred Pennyworth), Diedrich Bader (Harvey Dent/Two-Face), Krystal Joy Brown (Barbara Gordon), Michelle C. Bonilla (Renee Montoya), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 22-24 minuten | Jaar: 2024

Eind jaren tachtig maakte Tim Burton iedereen Batman-gek door de DC-superheld terug te brengen naar zijn film noir-roots, met een duister Gotham City dat oogde alsof het in de jaren veertig was blijven hangen. Kort daarna volgde een animatieserie die dat trucje misschien nog wel beter deed. Batman: Caped Crusader is een zeer geslaagde reboot daarvan.

Zo'n dertig jaar na dato wordt Batman: The Animated Series nog steeds gezien als een van de beste superheldenseries ooit. Showrunner Bruce Timm was grotendeels verantwoordelijk voor de stijl en de ontwerpen en pakte daarmee goed door op de toon van de Batman-films van Tim Burton. Timm werd hofleverancier van DC-animatieseries, zoals Superman en Justice League, en heeft nog steeds een legendarische status onder fans.

Vandaar dat Warner Bros. hem vroeg een nieuwe Batman-animatieserie te maken voor streamingdienst HBO Max. Vanwege bezuinigingen werd de serie verkocht aan Amazon en dus kun je hem nu zien bij concurrent Prime Video. Een domme zet van Warner Bros., want Batman: Caped Crusader is uitstekend. De serie doet eigenlijk niets nieuws, maar perfectioneert de setting en rol van de superheld, als een detective die werkt binnen het juridisch grijze gebied van een corrupte stad in de jaren veertig.

Miljardair Bruce Wayne is pas net begonnen als Batman en heeft daarom net zoveel bonje met de politie van Gotham City als met zijn misdadigers. Commissaris Gordon krijgt zelfs opdracht van de burgemeester om Batman te vangen, met name omdat dit zijn herverkiezingscampagne kan bespoedigen. Gordons dochter Barbara, een advocate, ontwikkelt echter een speciale band met Batman. Net als zij vecht de superheld tegen de corruptie in Gotham, waarmee een ongemakkelijke samenwerking ontstaat.

Corruptie is eigenlijk de grootste vijand in het eerste seizoen van Caped Crusader. Sommige agenten spelen onder één hoedje met de maffia, net als bepaalde advocaten en zelfs enkele miljonairs. Het wordt allemaal een stukje genuanceerder gebracht dan in de jaren negentig, al betekent dat niet dat deze Batman-serie The Wire probeert te zijn. Qua actie en diepgang haalt Caped Crusader het ook niet bij speelfilms zoals The Dark Knight of The Batman van regisseur Matt Reeves, die een van de producenten van deze animatieserie is.

Caped Crusader bewijst zich desondanks een waardige opvolger van de jarennegentigserie door niet te tornen aan diens formule, maar deze hooguit te perfectioneren. De 2D- en 3D-animaties wisselen elkaar zo goed af dat het amper opvalt wanneer Batman in een scène plotseling een 3D-model is. Ook de nieuwe stemacteurs verrichten uitstekend werk en de aanpassingen aan de superschurken zijn over het algemeen erg geslaagd. Dat de Penguin nu een vrouw is verandert weinig aan het personage, maar Harley Quinn die een superschurk met eigen agenda wordt, helemaal zonder hulp van de Joker, levert een interessantere aflevering op.

Het beste avontuur gaat over de transformatie van Harvey Dent naar Two-Face, inclusief zijn psychologische aftakeling, maar eerlijk gezegd heeft Caped Crusader geen enkele zwakke aflevering. De meeste zijn bovendien opzichzelfstaand, net als vroeger, en in klassieke film noir-stijl eindigen ze vaak heerlijk mistroostig of onheilspellend. Batman komt zelden voor een probleem met een simpele oplossing te staan en meer dan eens laat hij zijn tegenstanders mentaal gebroken achter.

Bruce Waynes eigen mentale gesteldheid krijgt ook meer ruimte. Hij is vooral geobsedeerd met het redden van Gotham, maar wanneer hij het vleermuispak uitdoet is hij ronduit onaangenaam, bijvoorbeeld tegen zijn butler Alfred. Een tweede seizoen is al in productie en hopelijk bestelt Prime Video er nog veel meer. Deze Batman-formule is dan wel bedacht in de jaren negentig, maar Caped Crusader laat zien dat het een tijdloze versie van de superheld is.



Batman: Caped Crusader is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan Batman: Caped Crusader te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen