search
Hoe gaat het nu met 'Damon Salvatore' uit 'The Vampire Diaries'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met 'Damon Salvatore' uit 'The Vampire Diaries'?

Ian Somerhalder speelde de rol van vampier Damon Salvatore in 'The Vampire Diaries'.

Met de Twilight-films waren vampieren heel populair tijdens de jaren 2000-2010. In die periode kwam ook de serie The Vampires Diaries uit, met de gebroeders Salvatore die vampieren zijn. Een van die broers werd gespeeld door Ian Somerhalder. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Somerhalder werd op zijn tiende model. Hij is model geweest voor heel wat grote merken zoals Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Gucci en Versace. Op 17-jarige leeftijd besloot hij zich op acteren te richten en kreeg hij acteerlessen van de acteercoach William Esper.

Debuut


Zijn lot werd bezegeld toen hij als figurant werkte in een clubsfeer in de film Black and White (1999). Een talentmanager die een cliënt op de set bezocht, zag Somerhalder in een menigte van 400 en tekende hem onmiddellijk.

In de zomer van 2000 speelde Somerhalder een rol in de kortstondige serie Young Americans, een spin-off van Dawson's Creek. Hij speelde Hamilton Fleming, de zoon van de decaan van een prestigieuze kostschool.

Doorbraak


In 2002 vertolkte Somerhalder de biseksuele rol van Paul Denton in The Rules of Attraction, samen met James Van Der Beek, Shannyn Sossamon en Jessica Biel, en speelde hij ook in de dramafilm Changing Hearts (2002), geregisseerd door Martin Guigui. Na gastrollen te spelen in CSI: Crime Scene Investigation, Law & Order: Special Victims Unit en CSI: Miami, maakte Somerhalder zijn grote doorbraak als Boone Carlyle in Lost.



Ondanks de dood van zijn personage in de twintigste aflevering van het eerste seizoen, keerde hij terug als Boone voor nog zeven afleveringen tussen 2005 en 2010, inclusief de seriefinale. Hij was het eerste belangrijke personage dat stierf. In 2005 verklaarde hij dat het deelnemen aan Lost de grootste ervaring was van het grootste jaar van zijn leven.

The Vampire Diaries


In 2009 verscheen Somerhalder in de film The Tournament, waarin hij de rol speelde van een huurmoordenaar die deelneemt aan een dodelijke competitie met andere huurmoordenaars. Dat jaar begon Somerhalder ook de rol van vampier Damon Salvatore te spelen in de CW-serie The Vampire Diaries.



De première van de serie trok de hoogste kijkcijfers voor een seizoenspremière op de CW sinds de oprichting van het netwerk in 2006. The Vampire Diaries is blijven scoren als de best bekeken serie op het netwerk totdat het werd overtroffen door Arrow. De serie heeft talloze nominaties voor prijzen ontvangen en heeft vier People's Choice Awards en vele Teen Choice Awards gewonnen.

Verdere carrière


The Vampire Diaries liep van 2009 tot 2017. Somerhalder speelde niet enkel in The Vampire Diaries, maar begon ook met het regisseren voor de serie in het derde seizoen en produceerde de serie vanaf het begin van seizoen 8.



Somerhalder speelde na The Vampire Diaries nog als Dr. Luther Swann in de sciencefiction-horrorserie V Wars op Netflix, die liep van 2019 tot 2020. In 2020 filmde Somerhalder ook beelden voor en was hij uitvoerend producent van de documentaire Kiss the Ground, die gericht is op regeneratieve landbouw. Hij keerde terug als uitvoerend producent voor de opvolgdocumentaire Common Ground in 2023.

Gestopt


De serie V Wars was de laatste keer zijn dat we Somerhalder zagen acteren, want in een interview in 2024 onthulde hij dat hij een tijd geleden met acteren was gestopt na zijn verhuizing buiten Los Angeles, hoewel hij nog steeds actief zou blijven in het produceren en in milieuprojecten.

Bekijk op instagram



Bekijk op instagram



Sinds 2015 is hij een koppel met actrice Nikki Reed, die in Twilight speelde, en met wie hij twee kinderen heeft. Ze wonen met hun gezin op een boerderij in Californië. Samen met zijn The Vampire Diaries-co-ster Paul Wesley, die de andere Salvatore-broer speelde in de serie, maakte hij zijn eigen bourbon en hij richtte ook samen met Reed, Zeke Bronfman en Nate Medow The Absorption Company op.

Kijken?


Wil je Somerhalder zien als Damon Salvatore in The Vampire Diaries? Je kan de serie bekijken op Prime Video en HBO Max. De laatste serie waarin hij speelde, V Wars, vind je op Netflix en de documentaire Kiss the Ground, die hij uitvoerend produceerde, kan je ook bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen