search
Kenneth Branagh speelt een detective in deze serie met 88% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Kenneth Branagh speelt een detective in deze serie met 88% op Rotten Tomatoes

'Wallander' is gebaseerd op de Wallander-romans van de Zweedse schrijver Henning Mankell.

De Zweedse schrijver Henning Mankell heeft in zijn carrière heel wat boeken geschreven over de detective Kurt Wallander. Tussen 1994 en 2007 werden die verfilmd in Zweden en daarna kwam er ook een Zweedse serie. Van 2008 tot 2016 kwam uiteindelijk ook een Britse serie uit.

In de Britse serie, getiteld Wallander, speelt Kenneth Branagh de hoofdrol van de gelijknamige politie-inspecteur. Dit was de eerste keer dat de Wallander-romans van Mankell werden aangepast in een Engelstalige productie.

Gebaseerd op romans


Yellow Bird, een productiebedrijf opgericht door Mankell, begon in 2006 met Britse bedrijven te onderhandelen om de aanpassingen te produceren. In 2007 ontmoette Branagh Mankell om de rol te bespreken. Branagh keek geen van de Zweedse Wallander-films voordat hij de rol speelde, omdat hij zijn eigen interpretatie van het personage op het scherm wilde brengen.

Uiteindelijk kwam in 2008 het eerste seizoen uit. Wallander liep tot 2016 en bestaat uit vier delen die elk uit drie lange afleveringen bestaan. De afleveringen, die eigenlijk afzonderlijke films zijn, zijn gebaseerd op de romans Sidetracked, Firewall en One Step Behind.

Verhaal


Wallander gaat over de existentialistische Kurt Wallander, een Zweedse politie-inspecteur, die werkt in de stad Ystad, in het prachtige Zuid-Zweden. Hier werkt hij samen met zijn team, bestaande uit Anne-Britt Hoglund (Sarah Smart), Kalle Svedberg (Tom Beard) en Magnus Martinsson (Tom Hiddleston), om samen de misdaden op te lossen die zij tegenkomen.



Branagh beschrijft Kurt Wallander als "een existentialist die zich afvraagt waar het leven over gaat en waarom hij dagelijks doet wat hij doet, en voor wie gewelddadige daden nooit normaal worden. Hij heeft een niveau van empathie voor de slachtoffers van misdaad dat bijna onmogelijk te beheersen is, en een van de prijzen die hij betaalt voor die empathie is een persoonlijk leven dat een soort woestenij is."

Goed ontvangen


Wallander werd in Engeland goed ontvangen en beloond met diverse prijzen. Zo won de serie zes British Academy Television Awards, waaronder Beste Dramaserie. Ook op Rotten Tomatoes waren de critici positief met de serie die een score heeft van 88% op de website.



Het derde seizoen van Wallander kreeg zelfs een score van 100%. De critici waren vooral positief over het optreden van Branagh. Zo schreef Anna Peele van Esquire Magazine: "Kenneth Branagh's overweldigende authenticiteit als mens te midden van alle onbenullige verhaallijnen en afleidende productiekeuzes creëert een van de allerbeste televisierollen aller tijden."

Kijken?


Wil je Branagh zien in Wallander? Je kan de serie terugvinden op MyLum of je kan het ook op dvd kopen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij de serie Wallander helemaal gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen