search
Deze hilarische komedieserie staat op het punt om een reboot te krijgen, bekijk het origineel
Series / Specials

Deze hilarische komedieserie staat op het punt om een reboot te krijgen, bekijk het origineel

De serie en de ensemblecast hebben hun eigen plaats in de televisiegeschiedenis verdiend.

In Nederland was de komische ziekenhuisserie Scrubs op Comedy Central te bekijken. De afleveringen duren ongeveer een half uur en toonden het leven van jonge artsen in opleiding, oftewel de 'scrubs'. John Michael "J.D." Dorian (Zach Braff) is de verteller van het verhaal en je ziet de belevenissen in het Sacred Heart ziekenhuis vanuit zijn perspectief.

Scrubs (2001 - 2010) liep gedurende negen seizoenen en bedenker Bill Lawrence baseerde de opzet op die van M*A*S*H. Het gaat over een groep jonge artsen, met een mix van slapstickhumor, scherpe teksten en serieuze momenten. Scrubs werd weliswaar nooit zo'n cultureel fenomeen als M*A*S*H, maar heeft middels een eigen stijl, met een groep sterke hoofdrolspelers, een eigen plek in televisieland bemachtigd. Momenteel zijn er plannen voor een revival.

Dagdromen


Scrubs had een uitgebreide cast waarbij vrijwel ieder personage even belangrijk was en als zodanig werd uitgewerkt. Iedereen had in dat opzicht zijn eigen kenmerken en eigenaardigheden. J.D. is letterlijk de verteller van het verhaal, aangezien zijn stem in een voice-over gedurende de hele serie te horen is. Hij is een nogal romantisch aangelegde student geneeskunde die zijn co-schappen loopt in dat ziekenhuis. J.D. heeft daarnaast een aanleg voor dagdromen en deze dagdromen worden regelmatig in beeld gebracht als ware dit echt.

Hij sluit vriendschap met zijn mede-artsen en Christopher Turk (Donald Faison) wordt zijn beste vriend. De intelligente maar sociaal onhandige Elliot (Sarah Chalke) wordt in de loop van de serie J.D.'s vriendin. De afgrijselijke chef de clinique is dokter Kelso (Ken Jenkins) en de sarcastische dokter Cox (John McGinley) is J.D.'s leidinggevende. Cox haalt de jonge artsen flink door de mangel en verkondigt luid en duidelijk wat zijn standaard is.

Mentor


De serie had een indrukwekkende rij aan gaststerren, zoals Colin Farrell (The Penguin), Brendan Fraser (The Whale), Heather Graham (The Stand) en de veel te vroeg overleden Matthew Perry. Naast de nodige komische verwikkelingen schuwden de makers de serieuze dramatische momenten niet. Dit is onder andere te merken aan het personage van de arrogante en veeleisende dokter Cox. Naast zijn onmogelijke gedrag zie je ook zijn menselijkheid en zijn problemen. In de loop van de serie ontwikkelt Cox een band met J.D. en wordt een mentor voor hem.



Dit is te zien in de afleveringen waarin Cox worstelt met zijn alcoholisme en de gevolgen die dit heeft gehad. Ook onderwerpen zoals de dood komen aan bod, zoals de aflevering waarin J.D. en Turk de avond doorbrengen met de terminale George (Glynn Turman), in plaats van hun traditionele mannenavond. De combinatie van humor en serieuze momenten heeft de komedie uiteindelijk een sterke status opgeleverd.

Waar te zien?


Alle negen seizoenen van Scrubs kun je streamen op Disney+ en op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen