search
Deze grote ster uit 'The Big Bang Theory' is een flop in Hollywoodfilms
Series / Specials

Deze grote ster uit 'The Big Bang Theory' is een flop in Hollywoodfilms

Jim Parsons is vooral bekend door zijn rol als Sheldon Cooper in 'The Big Bang Theory'.

Iedereen kent Jim Parsons vooral door zijn hoofdrol in de serie The Big Bang Theory. Van 2007 tot 2019 speelde hij de rol van Sheldon Cooper, waarvoor hij heel wat prijzen won, waaronder Emmy Awards en een Golden Globe. Maar in films heeft hij nooit echt kunnen doorbreken.

Parsons heeft geschat dat hij auditie heeft gedaan voor tussen de 15 en 30 televisiepilots, maar bij veel van de gelegenheden waarbij hij werd gecast, vond de serie geen televisienetwerk dat bereid was deze aan te kopen. De uitzondering hierop was The Big Bang Theory.

Sheldon Cooper


Na het lezen van het pilot-script van The Big Bang Theory, had Parsons het gevoel dat de rol van Sheldon Cooper erg goed bij hem zou passen. Hoewel hij geen persoonlijke band voelde met het personage, was hij betoverd door de structuur van de dialogen, de manier waarop de schrijvers "op briljante wijze die woorden gebruiken die de meesten van ons niet herkennen om dat ritme te creëren, en dat ritme greep me. Het was de kans om door die dialogen heen te dansen en dat is het in veel opzichten nog steeds."

Bij zijn auditie maakte Parsons indruk op de bedenker van de serie, Chuck Lorre, die aandrong op een tweede auditie om te zien of Parsons de prestatie kon herhalen. Parsons werd gecast als Sheldon Cooper, een natuurkundige met sociale apathie die zijn vrienden vaak kleineert. De rol vereiste dat Parsons "regel na regel van strak gecomponeerde, ritmische dialogen moest opdreunen en vervolgens iets met zijn gezicht of lichaam moest doen tijdens de stilte die daarop volgde."

Young Sheldon


Voor zijn rol als Sheldon Cooper in The Big Bang Theory heeft Parsons heel wat prijzen gewonnen. Zo won hij een Emmy Award in 2010, 2011 en 2013 en nam hij in 2011 ook een Golden Globe in ontvangst.



Na 279 afleveringen was het in 2019 gedaan met The Big Bang Theory, maar sinds 2017 was er ook de spin-offserie Young Sheldon, die een jonge Sheldon Cooper volgde. Eerder dit jaar kwam de laatste aflevering uit waarin Parsons zijn rol als Sheldon hernam.

Broadway en films


Naast zijn televisiewerk, heeft Parsons ook in tal van toneelstukken gespeeld op Broadway. Hij maakte zijn Broadway-debuut als Tommy Boatwright in het toneelstuk The Normal Heart van Larry Kramer (2011). Sindsdien is hij teruggekeerd naar Broadway met rollen in de toneelstukken Harvey (2012), An Act of God (2015), The Boys in the Band (2018) en Mother Play (2024).



In films heeft Parsons ook verschillende rollen gehad, maar nooit de hoofdrol, behalve in de animatiefilm Home (2015). Zo was de voorlopig laatste film waarin hij een bijrol had Spoiler Alert. Hij speelt in deze film de rol van de onzekere schrijver Michael Ausiello. Spoiler Alert flopte commercieel maar werd goed ontvangen door critici.

Andere filmrollen


Het was echter Parsons' vertolking van de ingenieur Paul Strafford in de biografische dramafilm Hidden Figures die echt indruk maakte op kijkers, omdat de acteur het seksisme en racisme waar de zwarte vrouwelijke wiskundigen die belangrijk werden voor NASA's ruimteprogramma mee te maken kregen, goed wist over te brengen.



Parsons was ook te zien in een bijrol in de films A Kid Like Jake (2018) en Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019) en hij hernam in 2020 ook zijn rol in de verfilming van The Boys in the Band. Ondanks zijn veelzijdigheid, blijft Parsons' televisieberoemdheid zijn filmcarrière ver overtreffen.

Kijken?


Wil je Parsons als Sheldon Cooper zien in The Big Bang Theory? Je kan de serie bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The Big Bang Theory: overrated?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen