search
'The Inheritance': sterke cast, minder sterk plot
Recensie

'The Inheritance': sterke cast, minder sterk plot

Drie kinderen vechten voor hun erfenis in een wat ongeïnspireerde thriller.

Regie: Aku Louhimies | Cast: Robert James-Collier (Daniel), Jemima Rooper (Chloe), Gaynor Faye (Sian), Pauline McLynn (Jenny Roche), Adil Ray (Pete), e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 41-42 minuten | Jaar: 2023

Nadat Succession vorig jaar ten einde kwam, is dit jaar de categorie familiedrama over opvolging en erfenissen aangevuld met Prime Video-serie Apples Never Fall en valt er met het vierdelige The Inheritance nu ook zo'n serie van Britse bodem te bekijken. We hebben duidelijk veel te bespreken over familiedynamiek, met name wanneer het om geld gaat. The Inheritance behandelt deze thematiek met een sterke cast, maar een iets minder sterk plot.

Door de dynamiek en de verborgen geheimen van een gezin met drie volwassen kinderen is deze Britse thriller her en der al vergeleken met Succession. Maar waar die serie draaide om een rijke familie met een aanzienlijke status in de mediawereld, komen de personages in The Inheritance uit een doorsnee middenklassegezin dat worstelt met financiële problemen en persoonlijke ontevredenheid. De inzet is minder hoog en de risico's minder groot, maar de kinderen zijn desalniettemin bereid ver te gaan voor het geld.

Deze hoofdpersonages zijn gebrekkige maar herkenbare individuen. Sian is teleurgesteld in haar mislukte liefdesleven, restauranteigenaar Daniel ziet zich geconfronteerd met financiële ondergang en hoewel Chloe ogenschijnlijk de meest stabiele van het drietal is, heeft ook zij haar problemen. Wanneer blijkt dat hun overleden vader al zijn bezittingen aan een mysterieuze vrouw heeft nagelaten, trekken ze alles wat ze dachten te weten over deze man en hun familie in twijfel. De achterliggende reden is voor elk van hen weliswaar verschillend, maar ze gaan alle drie op dezelfde manier met de teleurstelling om: ontkenning.

Het mysterie rond de dood van vader Dennis en zijn erfenis houdt de personages en het publiek goed in spanning. In elke aflevering worden lagen van de familiefaçade afgepeld, waardoor diepgewortelde problemen en begraven geheimen worden blootgelegd. Hoewel het verhaal soms wat voorspelbaar is, wordt het dankzij meerdere plotwendingen toch boeiend gehouden. Wat tevens helpt is het format: als vierdelige miniserie hoeft de spanning niet al te lang te worden vastgehouden en wordt het materiaal niet uitgerekt. De laatste aflevering levert een bevredigende, doch enigszins ongeïnspireerde afronding.

De kracht van The Inheritance ligt in de prettige opbouw en sterke acteerprestaties. Robert James-Collier, Gaynor Faye en Jemima Rooper brengen authenticiteit in hun rollen, zowel individueel als in de onderlinge relaties, en krijgen bijval van ervaren acteurs als Samantha Bond en Larry Lamb. Desondanks zal The Inheritance zich bij de meeste kijkers waarschijnlijk niet in het langetermijngeheugen nestelen. Daarvoor is er namelijk te weinig waarmee de serie zich onderscheidt van soortgelijke thrillers.

Overigens is dat genre enkel in de breedste zin van het woord toepasbaar, aangezien niemand bij The Inheritance op het puntje van zijn stoel zal zitten. Wat er gebeurd is met Dennis en waarom hij zijn erfenis niet aan zijn kinderen heeft toegekend, is vooral een intrigerende onduidelijkheid. Maar echt sinistere praktijken lijken daarin geen rol te spelen, ook al proberen de makers met krakerige homevideo's wel die suggestie te wekken.



The Inheritance is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om The Inheritance te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen