search
Deze uitstekende en geliefde BBC-miniserie met een 8,8 op IMDb kun je nu gewoon streamen
Series / Specials

Deze uitstekende en geliefde BBC-miniserie met een 8,8 op IMDb kun je nu gewoon streamen

Voordat de film er kwam, was er tien jaar eerder de serie 'Pride and Prejudice'.

In 2005 kwam de film Pride & Prejudice uit, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jane Austen uit 1813. Maar tien jaar eerder, in 1995, kwam er al een BBC-miniserie uit gebaseerd op het boek.

Pride and Prejudice werd geproduceerd door Sue Birtwistle en geregisseerd door Simon Langton met Jennifer Ehle en Colin Firth die respectievelijk de rollen van Elizabeth Bennet en Fitzwilliam Darcy speelden. De serie bestaat uit zes afleveringen.

Verhaal


Pride and Prejudice speelt zich af in Engeland aan het begin van de negentiende eeuw en draait om de vijf ongehuwde dochters van Mr. en Mrs. Bennet op hun landgoed Longbourn. De rijke en aantrekkelijke Mr. Bingley en zijn statusbewuste vriend Mr. Darcy komen bij hen in de buurt wonen.

Terwijl Bingley onmiddellijk voor de oudste dochter, de tweeëntwintigjarige Jane, valt, heeft Darcy moeite met de lage status van de lokale gemeenschap en ligt hij regelmatig verbaal in de clinch met de tweede dochter uit het gezin, de twintigjarige Elizabeth.

Groot succes


Pride and Prejudice was een groot succes en won verschillende prijzen, waaronder een BAFTA Television Award voor Jennifer Ehle en een Emmy Award voor de kostuums. De serie werd ook kritisch geprezen.



Zo noemde The New York Times de serie "een geestige mix van liefdesverhalen en sociaal gekonkel, slim verpakt in de ambities en illusies van een provinciale adel." Op IMDb heeft Pride and Prejudice dan ook een hoge score van 8,8 op 10 en staat het 66e in hun lijst van best beoordeelde series.

Sterrenstatus


De rol van Mr. Darcy in de serie verhief Firth, die tot dan toe nog vrij onbekend was, tot sterrenstatus. Een scène waarin Firth in een nat shirt te zien is, werd erkend als "een van de meest onvergetelijke momenten in de Britse tv-geschiedenis."



De serie inspireerde auteur Helen Fielding om de populaire Bridget Jones-romans te schrijven, die daarna verfilmd werden. In de films speelde Firth vervolgens de rol van een van Bridget's aanbidders, Mark Darcy.

Kijken?


Wil je Pride and Prejudice zien? Je kan de serie bekijken op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij de serie Pride & Prejudice gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen