search
'The Umbrella Academy' seizoen 4: een korte maar krachtige afsluiter
Recensie

'The Umbrella Academy' seizoen 4: een korte maar krachtige afsluiter

Bewijst zich opnieuw als een van de grofste en grappigste superheldenseries ooit.

Regie: Paco Cabezas, Neville Kidd, Jeremy Webb | Cast: Elliot Page (Victor), Tom Hopper (Luther), David Castañeda (Diego), Emmy Raver-Lampman (Allison), Aidan Gallagher (Five), Robert Sheehan
(Klaus), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 47-69 minuten | Jaar: 2024

De broers en zus van de Umbrella Academy proberen nog één keer de wereld te redden. Ditmaal in een seizoen van slechts zes afleveringen. En nee, die zijn niet langer dan de gebruikelijke tien in de voorgaande drie seizoenen. Een slecht voorteken of weet deze serie precies wanneer ze moet stoppen?

Aan het einde van het vorige seizoen reisden de Hargreeves-kinderen met hun adoptievader Reginald mee naar een andere tijdlijn. Een waarin Reginalds vrouw nog leeft, wat ook precies zijn einddoel in de vorige avonturen was. Als troostprijs verliezen de leden van de Umbrella Academy hun superkrachten en krijgen ze de kans om een normaal leven op te bouwen. Dat is dan ook precies wat er gebeurt aan de start, want het avontuur begint vijf jaar later.

Na die tijdssprong hebben ze nog amper contact met elkaar en lijken ze redelijk gelukkig met hun saaie burgerleventjes. Luther heeft geen groot apenlijf meer en gebruikt zijn normale mannenlichaam als (behoorlijk slechte) stripper, Diego sticht een gezinnetje met Lila en ze vervelen zich beiden de pleuris, Allison is geen Hollywoodactrice meer maar verdient de kost met reclamespotjes en Klaus woont in haar kelder, bang voor de hele wereld omdat hij niet langer met zijn superkracht uit de dood kan terugkeren.

De rest lijkt minder veranderd. Zo is Five weer een agent maar nu voor de FBI, woont Viktor in een uithoek van Canada voor zijn geestelijke rust en zit Ben in de gevangenis vanwege oplichterspraktijken. Toch worden ze in de gaten gehouden en niet alleen door medewerkers van Reginald, die in deze realiteit een gigantisch zakenimperium heeft. Andere mensen beginnen ook langzaam maar zeker te beseffen dat ze in een andere tijdlijn leven. Sterker nog, ze zijn ervan overtuigd dat het de foute tijdlijn is.

Deze groep complotdenkers wordt geleid door het kleurrijke koppel Gene en Jean Thibedeau, fantastisch gespeeld door Nick Offerman en Megan Mullally. Ze denken dat de Hargreeves-kinderen de sleutel zijn om iedereen naar de echte tijdlijn terug te brengen. Daarvoor moet dan wel eerst deze realiteit compleet worden vernietigd. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het complotkoppel heeft een manier gevonden om een wereldwijde ramp te ontketenen.

The Umbrella Academy heeft al vanaf het eerste seizoen de meest belachelijke mysteries en einde-van-de-wereld-scenario's. Dit laatste avontuur zoekt opnieuw de grenzen op en doet dat met een kleinere hoeveelheid afleveringen en minder opvulling dan gebruikelijk is. Dat maakt de logicasprongen af en toe wel héél abrupt, maar na zo veel jaren van entertainment gun je de serie dat ook wel.

De kracht van deze superheldenserie was nooit het verhaal, maar de ijzersterke hoofdpersonages en de uitstekende cast. De beste scènes van het vierde seizoen zijn degene waarin de Hargreeves-kinderen gewoon weer ruzie met elkaar maken, zoals alle broers en zussen doen. Ze kunnen letterlijk niet met of zonder elkaar. De makers gebruiken deze laatste kans ook om de resterende ruzies tussen de familieleden uit te praten, vaak op hilarische wijze. Want aan humor ontbreekt het nooit in The Umbrella Academy. Aan extreem geweld evenmin.

Natuurlijk heb je geen superheldenserie als de hoofdrolspelers geen krachten hebben, dus het zal geen verrassing zijn dat de Hargreeves-kinderen een manier vinden om die terug te krijgen. De visuele effecten voor de superheldengevechten en bloederige slachtpartijen tegen monsters zien er beter uit dan ooit. Seizoen vier is een kort maar krachtig einde. Niet perfect – daarvoor wordt het verhaal net wat te snel afgerond – maar het bevestigt opnieuw dat The Umbrella Academy haar eigen plekje in de Netflix-geschiedenisboeken verdient.



The Umbrella Academy is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om The Umbrella Academy seizoen 4 te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen