search
Deze enorme uitdaging kun je in 'Squid Game' seizoen 2 verwachten
Series / Specials

Deze enorme uitdaging kun je in 'Squid Game' seizoen 2 verwachten

De aankondiging van een derde seizoen levert een structureel probleem op voor de Netflix-hit.

Squid Game, de Koreaanse survivalthriller, krijgt een derde seizoen. Topnieuws voor de miljoenen fans van deze onverwachte hit, maar dit betekent automatisch een pittige uitdaging voor de makers. Je weet van tevoren al hoe het tweede seizoen eindigt, wat voor andere kijkersverwachtingen kan zorgen. De vraag is hoe de makers dit in willen kleden.

De kernelementen van Squid Games zijn de hoofdpersoon Gi-hun (Lee Jung-jae), de dodelijke spelen en de rijke en machtige organisatoren. Hieruit vloeit een maatschappelijk commentaar voort over sociale klasse en het effect dat deze heeft op mensen. Aangezien vaststaat dat er een derde seizoen komt is de grote vraag hoe dit uitgewerkt wordt zonder het publiek te vervelen. De makers kunnen de spelen aanpassen óf voor een meer drastische aanpak kiezen.

Wraak


Gi-hun is een gescheiden vader met gokschulden bij de plaatselijke maffia. Hij loopt het risico gedwongen een orgaan af te moeten staan voor de zwarte markt. Daarom besluit hij deel te nemen aan een geheimzinnige wedstrijd en komt erachter dat hij meer op zijn bord krijgt dan hij had kunnen vermoeden. De deelnemers aan de zogeheten 'squid games' maken weliswaar kans op een enorme geldprijs, maar worden gedood als ze verliezen. Het zijn stuk voor stuk mensen die gedreven zijn door wanhoop. Gi-hun wint weliswaar het spel, maar kan het gebeuren niet van zich afzetten.

Het debuut heeft een solide basis gelegd voor het vervolg. Toen werd immers bekend dat het spel al meerdere jaren georganiseerd wordt. Een van de bewakers, de geheimzinnige Front Man (Lee Byung-hun), blijkt zelfs een van de vorige winnaars te zijn. Gi-hun is geschokt door deze onthulling en de figuren die zich hiermee bezig houden. Gi-hun besluit aan het einde van het eerste seizoen om wraak te nemen. Voor de kijker betekent dit een nieuwe ronde met nieuwe, dodelijke spelen. De hoofdpersoon heeft een ander motief dan eerst, maar het verhaal steekt logisch in elkaar. Doordat je echter van tevoren al weet dat er een derde seizoen komt, lijkt er iets van de spanning weg te vallen.

Weinig belangrijks


Het lijkt van tevoren bevestigd dat Gi-hun de spelen zal overleven en je vraagt je af wat er in het derde seizoen te gebeuren staat. Je krijgt hierdoor de indruk dat er weinig belangrijks zal gebeuren in het vervolg. Als je de kernelementen wilt behouden, dan doe je er als maker tenslotte verstandig aan om de climax voor de afronding te bewaren.



Een andere optie is natuurlijk om het verhaal totaal om te gooien. Dit kan door Gi-hun om te laten komen, waardoor je laat zien dat er écht niemand veilig is. Een andere insteek is om de spelen na het tweede seizoen helemaal los te laten en het verhaal een andere richting te doen inslaan. Dit brengt natuurlijk weer het risico met zich mee dat je drastich van koers wisselt, wat niet altijd door kijkers gewaardeerd wordt. De makers hebben hier ongetwijfeld bij stilgestaan en het tweede seizoen zal om die reden waarschijnlijk in een bredere context opgezet worden.

Waar en wanneer te zien?


Seizoen 2 van Squid Game wordt op 26 december verwacht op Netflix. Het derde, tevens laatste seizoen van de hitserie zal in 2025 te zien zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Squid Game is een van de beste Netflix-series ooit

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen