search
De 10 beste series uit de jaren 90: van 'The X-Files' tot 'ER'
Series / Specials

De 10 beste series uit de jaren 90: van 'The X-Files' tot 'ER'

Er was in de jaren 90 voor iedereen wat wils van series.

In de jaren 90 zijn heel wat goede series uitgekomen. Van scifi-series zoals The X-Files tot medische dramaseries als ER, er was voor iedereen wel iets. Hier zijn de tien beste series uit de jaren 90 die je zeker gezien moet hebben.

We beginnen met de langstlopende serie van NBC, de politieserie Law & Order. Het werd bedacht door Dick Wolf en geproduceerd door Wolf Entertainment en Universal Television. De serie vormde de basis voor de Law & Order-franchise. Het liep van 1990 tot 2010 en kwam na een pauze van 12 jaar in 2021 terug met een 21e seizoen. Eerder dit jaar werd Law & Order hernieuwd voor een 24e seizoen.

Meest bekroonde medische serie


De volgende serie is een van de beste en langstlopende medische dramaseries. ER, die liep van 1994 tot 2009, werd bedacht door Michael Crichton en volgt het leven op de spoedeisende hulp (ER) van Cook County General Hospital in Chicago. De serie is het op een na langstlopende medische drama na Grey's Anatomy en is de meest bekroonde medische serie met in totaal 126 gewonnen prijzen.

Heel wat grote namen speelden mee in de serie, zoals Anthony Edwards en George Clooney. ER wordt beschouwd als een van de beste medische drama's aller tijden en heeft een pioniersrol gespeeld in het genre van medische fictie. De serie zette de standaard voor andere hedendaagse medische drama's die volgden.

Twin Peaks en The Fresh Prince of Bel-Air


Naast de politie en ziekenhuizen was ook mysterie een groot succes. Zo had je in 1990 Twin Peaks, dat een groot succes was. De serie werd bedacht door Mark Frost en David Lynch en liep twee seizoenen totdat het werd geannuleerd in 1991. In 2017 keerde de serie terug voor een derde seizoen. Twin Peaks kreeg een cultstatus en wordt beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling van televisiedrama.



Will Smith heeft zowel op het kleine als het grote scherm een mooie carrière opgebouwd, maar alles begon met de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air. Deze serie werd bedacht door Andy en Susan Borowitz en liep van 1990 tot 1996. Smith speelde de hoofdrol als een gefictionaliseerde versie van zichzelf, een straatwijze tiener die geboren en opgegroeid is in West Philadelphia en naar zijn rijke oom en tante in Bel-Air, Los Angeles, wordt gestuurd. Daar botsen zijn levensstijl en die van zijn upper-class familieleden vaak.

Frasier en Star Trek: The Next Generation


Een andere bekende en succesvolle sitcom uit de jaren 90 was Frasier. Het liep van 1993 tot 2004 gedurende 11 seizoenen en was een spin-off van de sitcom Cheers. Frasier werd bedacht en geproduceerd door David Angell, Peter Casey en David Lee en volgt het verhaal van psychiater Frasier Crane (Kelsey Grammer), die terugkeert naar zijn geboortestad Seattle als radiopresentator. De serie won 37 Emmy Awards.



De Star Trek-franchise is een van de grootste in de film- en tv-wereld. Een van de beste Star Trek-series kwam uit in de jaren 80-90. Star Trek: The Next Generation werd bedacht door Gene Roddenberry en liep van 1987 tot 1994. Onder andere Patrick Stewart en Jonathan Frakes spelen mee. Het volgt de avonturen van een Starfleet-sterenschip, de USS Enterprise, in zijn verkenning van de Alpha- en Beta-quadranten in de Melkweg.

The Simpsons en The X-Files


De langstlopende Amerikaanse sitcom en animatieserie kwam ook uit net voor de jaren 90 begon. Op 17 december 1989 ging The Simpsons in première en de serie bestaat intussen uit meer dan 800 afleveringen, verdeeld in 35 seizoenen, met het 35e seizoen dat vorig jaar uitkwam. The Simpsons is niet meer weg te denken uit de popcultuur en heeft invloed gehad op vele andere animatiesitcoms. Homer's catchphrase D'oh! is zelfs in de Engelse taal opgenomen.



Een andere serie die invloed had in de popcultuur is The X-Files. Deze scifi-serie werd bedacht door Chris Carter met David Duchovny en Gillian Anderson in de hoofdrollen als de speciale FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully, die de zogenaamde 'X-Files' onderzoeken: gemarginaliseerde, onopgeloste zaken die betrekking hebben op paranormale verschijnselen. De originele serie liep van 1993 tot 2002, gedurende negen seizoenen. Een korte tiende seizoen kwam uit in 2016. Na het succes van deze revival keerde The X-Files terug voor een elfde seizoen in 2018.

Friends en Seinfeld


We eindigen deze lijst met de twee beste sitcoms uit de jaren 90, die nu nog steeds heel populair zijn en veel bekeken worden. Je hebt Friends, dat liep van 1994 tot 2004 gedurende tien seizoenen en werd bedacht door David Crane en Marta Kauffman. Met een ensemblecast bestaande uit Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer, draait de serie om zes vrienden in hun twintig en begin dertig die in Manhattan, New York City wonen.



De andere sitcom is Seinfeld, dat liep van 1989 en 1998 en bedacht werd door Larry David en Jerry Seinfeld met Seinfeld in de hoofdrol als een gefictionaliseerde versie van zichzelf. De serie richt zich op zijn persoonlijke leven met drie van zijn vrienden: beste vriend George Costanza (Jason Alexander), voormalige vriendin Elaine Benes (Julia Louis-Dreyfus) en buurman aan de overkant van de gang, Cosmo Kramer (Michael Richards).

Kijken?


Wil je deze series zien? De oudere seizoenen van Law & Order vind je niet terug op de verschillende streamingdiensten, maar de nieuwere seizoenen kan je wel bekijken op SkyShowtime, ER vindt je terug op Prime Video, Twin Peaks is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten, The Fresh Prince of Bel-Air kan je bekijken op HBO Max en Frasier vind je terug op SkyShowtime.



Star Trek: The Next Generation kan je bekijken op Netflix en SkyShowtime, The Simpsons vind je terug op Disney+, The X-Files kan je ook bekijken op Disney+ en vind je ook terug op Prime Video, Friends kan je bekijken op HBO Max en Seinfeld vind je terug op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen