search
'Mayor of Kingstown' seizoen 3: nieuwe schrijvers brengen meer diepgang
Recensie

'Mayor of Kingstown' seizoen 3: nieuwe schrijvers brengen meer diepgang

'Burgemeester' Mike komt voor een nieuwe uitdagingen te staan wanneer de Russische maffia in zijn stad arriveert.

Regie: Christoph Schrewe, Paul Cameron, Guy Ferland, e.a. | Cast: Jeremy Renner (Mike McLusky), Hugh Dillon (Ian), Tobi Bamtefa (Deverin 'Bunny' Washington), Taylor Handley (Kyle McLusky), Emma Laird (Iris), Yorick van Wageningen (Konstantin Noskov), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 37-64 minuten| Jaar: 2024

Na de gevolgen van een grote gevangenisuitbraak te hebben overzien denkt Mike, de onofficiële burgemeester van Kingstown, eindelijk de rust te hebben teruggebracht in zijn stad. Maar wanneer de Russische maffia plotseling opduikt, geleid door niemand minder dan onze eigen Yorick van Wageningen, lijkt de vrede ineens weer heel ver weg.

Na twee succesvolle seizoenen neemt Mayor of Kingstown een risico door voor het derde seizoen nieuwe schrijvers aan te stellen. Gelukkig kwijten die zich prima van hun taak. De personages zijn even gelaagd als voorheen en hebben allemaal nog steeds iets mystieks, waardoor je nooit kunt voorspellen wat ze zullen doen. Ook dit seizoen zorgt dat voor een hoop spanning.

Wel valt op dat er ineens een stuk meer wordt gescholden. Door de grote hoeveelheid scheldwoorden (honderd keer 'fuck' per aflevering lijkt geen overdreven schatting) hoor je na verloop van tijd haast niets anders meer. Het vele gescheld lijkt bedoeld om de tekst van de personages kracht bij te zetten, maar zorgt eerder voor lachwekkende taferelen. Het komt de spanning in ieder geval niet ten goede.

Wat gelukkig onveranderd blijft, is het sublieme gebruik van belichting en kleurcorrectie. Visueel is de serie ontzettend donker. Niet alleen de nachtscènes; ook overdag afspelende scènes bevatten volop donkere kleuren en maar weinig licht. Dit geeft Mayor of Kingstown een kille sfeer die perfect aansluit bij de uitzichtloosheid van het fictieve plaatsje uit de titel. Het is dan ook aan te bevelen om deze serie niet overdag te kijken. Een donkere kamer is een absolute vereiste.

De Nederlandse Yorick van Wageningen draaft voor de zoveelste keer op als slechterik, maar weet in die hoedanigheid toch weer indruk te maken. Hij speelt de maffiabaas Konstantin Noskov vol overtuiging. Het lijkt aanvankelijk een wat impulsief idee om dit seizoen de Russische maffia op te voeren, maar deze insteek pakt goed uit omdat onze hoofpersoon daarmee een nieuwe uitdaging krijgt. Mike heeft weinig tot geen ervaring met de dreiging die hij ditmaal het hoofd moet bieden.

In seizoen drie raakt Mikes werk steeds meer vervlochten met zijn privéleven. Tot dusver zagen we vooral de gevolgen van zijn daden bij onbekende personages, maar nu komt de dreiging steeds dichter bij huis. Dit geeft Mike een nieuw moreel dilemma, waardoor we hem als personage op een andere manier leren kennen. Deze sterke verhaallijn zorgt voor een extra laag die deze harde actieserie goed kan gebruiken.

De nieuwe richting die het derde seizoen neemt, komt goed uit de verf. De serie is nog even spannend als in de voorgaande seizoenen, maar met iets meer diepgang. Het wordt wel steeds meer de vraag hoeveel criminaliteit er in Kingstown kan heersen voordat de landelijke politiek en media er lucht van krijgen, maar tot op heden weet de serie die kwestie op creatieve wijze te omzeilen. Een spetterend einde maakt alvast benieuwd naar het volgende seizoen.



Mayor of Kingstown is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om seizoen 3 van Mayor of Kingstown te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen