search
'Maternal': drie hoogopgeleide moeders houden alle ballen in de lucht
Recensie

'Maternal': drie hoogopgeleide moeders houden alle ballen in de lucht

Drie vrouwelijke artsen proberen hun gezinsleven te onderhouden en tegelijkertijd carrière te maken. Dat blijkt niet eenvoudig.

Regie: Amanda Blue, Rebecca Gatward, James Griffiths | Cast: Parminder Nagra (Maryam), Lara Pulver (Catherine), Lisa McGrillis (Helen), Oliver Chris (Guy), Raza Jaffrey (Jack), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 44-46 minuten | Jaar: 2022

Vrouwen die een carrière willen combineren met een gezin hebben het niet makkelijk. Menig serie is daar al aan gewijd, maar het onderwerp blijft tot de verbeelding spreken. De Britse ziekenhuisserie Maternal draait om drie vrouwelijke artsen die hogerop willen komen, terwijl ze ook als moeder alle ballen hoog moeten houden.

Met een stevige focus op deze artsen en alles waar zij mee worstelen, zowel zakelijk als privé, valt Maternal niet echt te betitelen als medisch drama. Er wordt zeker het een en ander getoond van de werkzaamheden in het ziekenhuis, maar puur om het leven van deze vrouwen van enige context te voorzien.

Hoewel de opzet allesbehalve vernieuwend is (Workin' Moms deed zeven seizoenen lang iets soortgelijks), weten de makers met een boeiend plot te komen. De drie vrouwen zijn niet alleen collega's, maar – hoe kan het ook anders – ook met elkaar bevriend. Gelukkig niet in extreme mate; elk van hen heeft buiten het ziekenhuis duidelijk een eigen leven.

Maryam heeft een eigen kind én een adoptiekindje en kampt op haar werk met PTSS, terwijl haar man druk op haar legt om meer thuis te zijn. Als hun adoptiekind dan ook nog een zusje krijgt en ze gevraagd worden haar te adopteren, wordt de druk ineens extreem hoog. Catherine moet als alleenstaande moeder haar eigen boontjes doppen, maar is vastbesloten promotie te maken. Helen werkt zich helemaal het schompes en kampt met flinke huwelijksproblemen omdat haar man zich liever aan de drank vergrijpt dan aan haar.

Een goed recept voor een boeiend verhaal vol drama en wendingen, geholpen door drie talentvolle actrices die elk hoofdpersonage een sterk eigen karakter weten te geven. Verwacht geen bloedstollende scènes, maar genoeg sappige en vooral herkenbare momenten om de goedgevulde afleveringen er op een lekker tempo doorheen te jagen. Er is niets wat er echt uitspringt of zo vernieuwend is dat niemand deze serie mag missen, maar onder de streep is Maternal gewoon goed. Interessant, vermakelijk en boeiend. Zoals een dramaserie zou moeten zijn.

De makers laten enkel kansen liggen door het maatschappelijk relevante onderwerp niet optimaal te benutten. Vrouwen in hogere functies vormen momenteel nogal een hot item, dus had daar best wat meer aandacht aan kunnen worden besteed. Bijvoorbeeld wanneer Catherine naar een hogere functie solliciteert en voor een commissie komt te staan waarvan het mannelijke hoofd duidelijk een voorkeur heeft voor haar mannelijke collega. Ze krijgt een subtiele knipoog van een vrouwelijk lid van deze commissie, maar daar blijft het bij. Het had de makers gesierd als ze hier een andere wending aan hadden gegeven of dit onderwerp verder hadden uitgediept.

Een klein punt van kritiek dus, want zoals gezegd is Maternal 'gewoon goed' en dus de moeite waard om een paar avondjes aan te besteden. Een sterk verhaal, een uitstekende cast en geen ongeloofwaardige rommel die het plot vertroebelt. Dit is hoe we een dergelijke serie graag zien.



Maternal is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Maternal te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen