search
Deze scifi-serie uit de jaren 90 begon als cult en eindigde iconisch
Series / Specials

Deze scifi-serie uit de jaren 90 begon als cult en eindigde iconisch

De serie met de twee legendarische hoofdpersonen werd een van de langstlopende series in het genre.

In de televisiegeschiedenis hebben series zoals The Twilight Zone, Tales from the Darkside en Night Gallery de nodige inspiratie opgeleverd voor tv-makers. Producent en schrijver Chris Carter kwam begin jaren 90 met een unieke serie voor de tv-zender Fox, waarbij hij elementen uit eerdergenoemde series combineerde.

Dit werd The X-Files, met het legendarische duo Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson). De twee FBI-agenten onderzoeken eigenaardige kwesties, die de nodige bovennatuurlijke trekjes hebben. De serie liep gedurende elf seizoenen en er werd ook een op zichzelf staande film gemaakt, getiteld The X-Files: I Want to Believe.

Gerecruteerd


Wat direct opvalt is dat Carter de insteek van de twee hoofdpersonen omdraaide. Mulder is, als man en als profiler, een voorstander van samenzweringstheorieën, terwijl Scully, als vrouwelijke arts, de rol van skepticus heeft. Naar haar mening bestaat er voor iedere kwestie, hoe eigenaardig ook, een wetenschappelijke verklaring.

Mulders motief om bij de FBI te werken is tragisch van aard: zijn jongere zusje Samantha is ontvoerd toen beiden nog kinderen waren. De FBI-onderzoeker is ervan overtuigd dat dit door buitenaardse wezens is gedaan. Een belangrijk element in Mulders ontwikkeling is zijn zoektocht naar de waarheid over Samantha's ontvoering. Scully is de dochter van een admiraal bij de marine en is na haar studie geneeskunde gerecruteerd door de FBI. Ze gaat op het aanbod in aangezien het haar een goede carrière-zet lijkt.

Niet volledig verklaard


Het tweetal werkt vanuit een bedompt kantoor dat volgepropt is met allerlei papieren en krijgt met de gekste zaken te maken. De misdaden worden vaak opgelost, maar er blijft altijd een element over dat niet helemaal verklaard wordt. Zo doet het tweetal onderzoek in een dorpje waar alle mensen er jeugdig uitzien maar ongelooflijk oud blijken te zijn. Mulder en Scully lossen de kwestie op, maar het blijft onduidelijk waardoor de mensen er zo jong uit bleven zien. Humor wordt niet geschuwd, blijkens de acties van Eddie van Blundht (Darin Morgan), die iedere gedaante kan aannemen die hij wil. Hij neemt Mulders gedaante aan en besluit vervolgens om Scully te versieren.



Het fenomeen van paranomale begaafdheid komt ook voorbij in de serie, maar wordt op onverwachte manieren belicht. Het personage Clyde Bruckman (Peter Boyle) heeft bijvoorbeeld een voorspellende gave, maar deze is beperkt. Hij kan voornamelijk zien wanneer en hoe iemand zal komen te overlijden. Het format van de serie betrof duidelijk een 'monster-van-de-week', waarbij het overkoepelende verhaal een diepere samenzwering betrof binnen de Amerikaanse overheid. The X-Files is een van de series die een onderdeel uitmaken van de topseries uit de jaren 90.

Waar te zien?


Kijk The X-Files op Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Hoop jij nog altijd op meer The X-Files?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen