search
Welke jaren 2000s-hit is beter: 'The Sopranos' of 'The Wire'?
Series / Nieuws

Welke jaren 2000s-hit is beter: 'The Sopranos' of 'The Wire'?

De series 'The Sopranos' en 'The Wire' worden vaak beschouwd als de beste ooit, maar welke is nu beter?

In de jaren 2000 zijn er heel wat goede series uitgebracht, vooral door HBO. Twee van die series zijn de misdaaddramaseries The Sopranos en The Wire, die allebei beschouwd worden als de beste series ooit gemaakt. Beide series waren ook een groot succes, maar welke is nu beter?

The Sopranos liep van 1999 tot 2007 gedurende zes seizoenen en werd gemaakt door David Chase. The Wire liep van 2002 tot 2008 gedurende vijf seizoenen en werd gemaakt en voornamelijk geschreven door de auteur en voormalige politieverslaggever David Simon.

The Sopranos


The Sopranos gaat over Tony Soprano (James Gandolfini), een Italiaans-Amerikaanse maffiabaas uit New Jersey die worstelt met het balanceren van zijn gezinsleven en zijn rol als leider van een criminele organisatie. De serie is gewijd aan het doorgronden van alle lagen van zijn psyche, die hij onderzoekt tijdens therapiesessies met psychiater Jennifer Melfi (Lorraine Bracco).

Naast Tony, toont de serie ook zijn verschillende familieleden, maffiacollega's en rivalen in prominente rollen, waaronder zijn vrouw Carmela (Edie Falco) en zijn protegé en verre neef Christopher Moltisanti (Michael Imperioli).

Sympathie


We leren Tony zeer intiem kennen en kunnen niet anders dan nog steeds sympathie te voelen voor de kwaadaardige moordenaar. Tony is het uitschot van de aarde, een van de meest walgelijke afbeeldingen van een menselijk wezen en toch begrijpen we waarom hij is zoals hij is en voelen we enigszins sympathie voor sommige van zijn dagelijkse worstelingen.



The Sopranos wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke televisieseries aller tijden. De serie wordt geprezen om het op gang brengen van de Tweede Gouden Eeuw van de Televisie en heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Peabody Awards voor de eerste twee seizoenen, 21 Primetime Emmy Awards en vijf Golden Globe Awards.

The Wire


The Wire is een brute weergave van het leven in een stad waar de systemen en instellingen gefaald hebben. De serie is gesitueerd en geproduceerd in Baltimore, waarbij de stad waarschijnlijk de belangrijkste rol speelt.



Net als bij The Sopranos, bestond de grote cast van The Wire voornamelijk uit acteurs die onbekend waren bij het publiek, maar die nu succesvolle carrières hebben. Zo speelden onder andere Dominic West, Idris Elba, Lance Reddink, Wendell Pierce, Andre Royo en Michael K. Williams mee in de serie.

Realistisch


In elk seizoen introduceert The Wire een andere instelling van de stad Baltimore en de relatie daarvan met de wetshandhaving, terwijl het personages behoudt en verhaallijnen uit eerdere seizoenen voortzet. Het is een ongelooflijke sociale commentaar en is misschien nog relevanter vandaag de dag dan toen het werd uitgebracht.



The Wire wordt geprezen om zijn literaire thema's, de ongewoon accurate verkenning van de samenleving en politiek, en de realistische weergave van het stadsleven. Tijdens de oorspronkelijke uitzending ontving de serie slechts gemiddelde kijkcijfers en won nooit grote televisieprijzen, maar wordt nu vaak genoemd als een van de grootste series in de televisiegeschiedenis.

Kijken?


Is The Sopranos of The Wire nu beter? Beide series hebben een grote invloed gehad in de televisiewereld en waren de start van een mooie carrière voor tal van acteurs. Ze staan heel dicht bij elkaar en dus kiezen tussen de twee is bijna onmogelijk. Wat vind jij?



Wil je The Sopranos en The Wire zien? The Sopranos kan je bekijken op HBO Max, net als The Wire die ook te vinden is op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen