search
Deze ongebruikelijk hemelse serie is onverminderd populair gebleven: Nog steeds te bekijken
Series / Specials

Deze ongebruikelijk hemelse serie is onverminderd populair gebleven: Nog steeds te bekijken

Een ongewone serie over een doodgewone tiener, die nergens sentimenteel wordt.

Producent Barbara Hall verdiende haar sporen met series als Chicago Hope en Judging Amy. Ze liep al langere tijd rond met het idee om een verhaal te maken waarin ze haar fascinatie voor Jeanne d'Arc kwijt zou kunnen. Dit negentienjarige boerenmeisje leefde in de 15e eeuw in Frankrijk, en verdedigde het land in de oorlog tegen de Engelsen. Ze wordt door de Fransen gezien als een nationale heldin. Er was wel een klein dingetje: volgens Jeanne voerde ze haar missie uit omdat God tegen haar praatte.

Hall ontwikkelde Joan of Arcadia, een intrigerende serie, die fantasy-elementen combineert met een tienerdrama. Joan Girardi (Amber Tamblyn) woont in het stadje Arcadia met haar ouders en twee broers: de oudere, sportieve Kevin (Jason Ritter) en de nerd Luke (Michael Welch). Joan loopt echter regelmatig God tegen het lijf, die telkens een andere gedaante aanneemt. Ze voert opdrachten uit waarbij ze achteraf pas beseft wat überhaupt het nut was.

Nergens zoetsappig


Joan komt niet uit een gelovig gezin, maar in de nacht dat Kevin een ernstig ongeluk krijgt vraagt ze God om hem te redden. Haar broer overleeft, maar zit in een rolstoel, en kan zijn ambities om beroepsatleet te worden wel vergeten. Wanneer Joan een aantal dagen later een tienerjongen tegenkomt die haar vertelt dat hij God is, weet ze niet wat ze hiervan moet denken. Vanaf dat moment komt ze God tegen in allerlei soorten en maten: een goth tiener, een oudere vrouw, een fitness-instructeur, een klein meisje in het park en een excentriek kattenvrouwtje. Ze krijgt opdrachten die op zich goed uitvoerbaar zijn, maar waarbij je je afvraagt welk doel deze dienen.

Ondanks het element van God, die letterlijk iedereen is en overal rondloopt, is Joan of Arcadia een realistische serie, die nergens zoetsappig wordt. Zo worden Joans ouders aangeklaagd in een bizarre rechtszaak, over het ongeluk waarbij Kevin in een rolstoel belandde. De ouders van zijn vriend Andy, die dronken achter het stuur zat, vinden dat Andy nogal last heeft van depressie door het ongeluk. Ze zijn van mening dat de ouders van Kevin een schadevergoeding moeten betalen. Er is dus weinig goddelijks aan het dagelijkse leven van het gezin Girardi, en hetzelfde geldt voor het gezinsleven van haar vrienden.

Geloofwaardige ontwikkeling


Joans ontwikkeling als tiener vindt op een geloofwaardige manier plaats: ze is een knap meisje, maar geen verpletterende schoonheid, ze is slim maar geen genie, en ondanks haar 'hemelse connectie' moet ze uitzoeken wie ze is en waar ze voor staat. Zo krijgt ze van God het verzoek om met Steve Ramsay (Frederick Koehler) naar het schoolfeest te gaan. Werkelijk niemand ziet de jongen zitten, aangezien hij zich behoorlijk vervelend kan gedragen. Het schoolfeest loopt uit op een drama, waarbij Ramsay zelf van school wordt gestuurd. Wanneer Joan God vervolgens tegen het lijf loopt zegt ze op een sarcastische manier: "Jij bent erg goed in opduiken wanneer niemand op je zit te wachten". Vervolgens vraagt ze of er "nog een taak is waarbij ik kan falen". Het is een van de weinige afleveringen waarin ze tekst en uitleg krijgt waarom haar mislukte missie eigenlijk helemaal niet mislukt is.



De serie liep gedurende twee seizoenen en telt in totaal 45 afleveringen. Doordat de kijkcijfers begonnen te dalen in het tweede seizoen besloot de tv-zender om een einde te maken aan de serie. Dit was tot groot ongenoegen van de fans, die later diverse campagnes opgezet hebben om Joan of Arcadia terug te brengen. Dit is niet gelukt, maar de serie wordt tot op de dag van vandaag herinnerd als een bijzonder verhaal over een gewone tiener.

Waar te bekijken?


Joan of Arcadia is momenteel niet in Nederland te streamen. De dvd-box kun je online aanschaffen bij diverse webwinkels.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen