search
De 10 beste series uit de 00's: van 'The Big Bang Theory' tot 'Breaking Bad'
Series / Specials

De 10 beste series uit de 00's: van 'The Big Bang Theory' tot 'Breaking Bad'

Heel wat goede series kwamen uit in de jaren 2000, maar hier zijn de tien beste.

De jaren 2000 waren een gouden tijdperk voor televisie, met een mix van baanbrekende drama's, gedenkwaardige komedies en alles daartussenin. Wanneer we de beste series uit de jaren 2000 bespreken, duiken we in een schat aan series die een blijvende indruk op kijkers hebben achtergelaten en de definitie van wat televisie kan zijn, hebben herzien.

Deze series vermaakten niet alleen, maar groeiden ook uit tot culturele fenomenen, met personages en verhaallijnen die nog steeds resoneren. Er zijn zoveel geweldige series uitgekomen in de jaren 2000, dat er heel wat de lijst niet hebben gehaald, zoals How I Met Your Mother, The Sopranos, Dexter, House, Supernatural en Gilmore Girls. Hier zijn de tien series die het wel gehaald hebben.

Breaking Bad


We beginnen met misschien wel de beste serie uit de jaren 2000. Breaking Bad werd gemaakt en geproduceerd door Vince Gilligan, en liep van 2008 tot 2013 gedurende vijf seizoenen. Het speelt zich af en is gefilmd in Albuquerque, New Mexico en volgt Walter White (Bryan Cranston), die zich tot een leven van criminaliteit wendt en samenwerkt met een voormalige student, Jesse Pinkman (Aaron Paul).

Breaking Bad kreeg onmiddellijk positieve recensies en werd door critici geprezen als een van de beste series aller tijden. Het heeft zelfs een cultstatus verworven. De serie ontving tal van prijzen, waaronder 16 Emmy Awards. In 2013 werd Breaking Bad opgenomen in het Guinness World Records-boek als de meest kritisch geprezen serie aller tijden. De serie leidde tot de grotere Breaking Bad-franchise, met de prequelserie Better Call Saul en de vervolgfilm El Camino: A Breaking Bad Movie.

The Office


Van The Office was er eerst de Britse versie die uitkwam van 2001 tot 2003. Maar de Amerikaanse versie die gebaseerd is op de Britse versie, is veel populairder geworden en liep ook langer, namelijk van 2005 tot 2013. The Office US werd voor NBC aangepast door Greg Daniels. Het volgt het dagelijkse werkleven van de kantoormedewerkers van het filiaal in Scranton, Pennsylvania, van het fictieve Dunder Mifflin Paper Company.



De originele hoofdcast van The Office bestond uit Steve Carell, Rainn Wilson, John Krasinski, Jenna Fischer en B.J. Novak. Daarnaast speelden ook andere bekende sterren in de serie zoals Ed Helms, Rashida Jones, Amy Ryan, Mindy Kaling, Craig Robinson, James Spader, Ellie Kemper en Catherine Tate. The Office werd een groot succes en won tal van prijzen, waaronder een Peabody Award in 2006, twee SAG Awards, een Golden Globe voor Carells optreden en vier Emmy Awards.

That '70s Show en Friends


Sitcoms waren in de jaren 2000 heel populair. Naast The Office had je onder andere ook That '70s Show, die liep van 1998 tot 2006. De serie richt zich op het leven van een groep van zes tienervrienden die wonen in het fictieve stadje Point Place, Wisconsin, van 1976 tot 1979. Heel wat castleden uit de serie werden grote sterren, zoals Mila Kunis, Ashton Kutcher en Wilmer Valderrama. Een vervolgserie, That '90s Show, die zich afspeelt in 1995 en zich richt op de kinderen van de hoofdpersonages uit That '70s Show, werd in 2023 uitgebracht op Netflix.



Een andere populaire sitcom uit die periode is Friends. De serie liep van 1994 tot 2004 en werd gemaakt door David Crane en Marta Kauffman. Het draait om zes vrienden die in Manhattan wonen. Die worden gespeeld door Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer. Friends werd heel positief geprezen en groeide uit tot een van de populairste series aller tijden.

The Big Bang Theory en Malcolm in the Middle


De volgende twee series zijn ook sitcoms, die heel populair waren en beschouwd worden als twee van de beste sitcoms aller tijden. Je hebt The Big Bang Theory, die liep van 2007 tot 2019 gedurende 12 seizoenen en gemaakt werd door Chuck Lorre en Bill Prady. De serie richtte zich oorspronkelijk op vijf personages die in Pasadena, Californië wonen. Parsons, die de rol van Sheldon Cooper speelde, won vier Emmy's en een Golden Globe en de serie werd ook genomineerd voor tal van prijzen. Er kwam een prequelserie met Young Sheldon en er staat een nieuwe serie gepland met Georgie & Mandy's First Marriage.



De andere sitcom is Malcolm in the Middle, die liep van 2000 tot 2006 en gemaakt werd door Linwood Boomer. De serie volgt een disfunctioneel werkend gezin waarin Frankie Muniz de hoofdrol speelt als Malcolm. Het ontving brede kritische lof en staat op verschillende lijsten van de grootste tv- en sitcomseries aller tijden. De serie heeft een Peabody Award gewonnen, zeven Emmy Awards, één Grammy Award en heeft ook zeven Golden Globe-nominaties gekregen.

Parks and Recreation en Buffy the Vampire Slayer


Voordat we naar een ander soort serie uit de jaren 2000 gaan, is er nog een laatste sitcom die toen heel populair was. Parks and Recreation (ook bekend als Parks and Rec) werd gemaakt door Daniels (die ook The Office heeft gemaakt) en Michael Schur en liep van 2009 tot 2015. Amy Poehler speelt de hoofdrol als Leslie Knope, een enthousiaste ambtenaar op de afdeling Parken van het fictieve stadje Pawnee, Indiana. Parks and Rec ontving verschillende prijzen en nominaties, waaronder 14 nominaties voor Emmy Awards, een Golden Globe Award voor de prestaties van Poehler en een nominatie voor de Golden Globe Award.



De sitcoms zijn gepasseerd, nu is het tijd voor een ander soort serie dat heel populair was in de jaren 2000: bovennatuurlijke series. Buffy the Vampire Slayer kreeg heel veel lof toen het uitkwam en staat vaak op lijsten van de beste series aller tijden. Het werd gemaakt door Joss Whedon en liep van 1997 tot 2003. Het concept is gebaseerd op de film uit 1992, die ook door Whedon is geschreven. Sarah Michelle Gellar, die de hoofdrol speelde van Buffy Summers, werd een grote ster door de serie.

Scrubs en Criminal Minds


We eindigen met een van de beste medische series en een van de beste politieseries. Je hebt Scrubs, dat gemaakt werd door Bill Lawrence en liep van 2001 tot 2010. De serie volgt het leven van de medewerkers van het fictieve Sacred Heart Hospital. De titel is een woordspeling op chirurgische scrubs en een term voor een laaggeplaatste persoon, omdat de meeste hoofdpersonages aan het begin van de serie medische stagiairs zijn. Het centrale personage was John "J.D." Dorian, gespeeld door Zach Braff. Scrubs ontving veel lof van critici, die de cast, de personages en de humor van de serie prezen.



We eindigen de lijst met de serie die het begin was van een franchise: Criminal Minds. Deze politieserie werd gemaakt en geproduceerd door Jeff Davis en ging in première in 2005 en eindigde oorspronkelijk in 2020, maar in 2022 werd de serie nieuw leven ingeblazen. Het volgt een groep criminele profilers die voor de FBI werken als leden van de Behavioral Analysis Unit (BAU). De originele hoofdcast bestond uit zeven personages, gespeeld door Mandy Patinkin, Thomas Gibson, Lola Glaudini, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler, A. J. Cook en Kirsten Vangsness. Criminal Minds werd een grote hit en het succes van de serie heeft geleid tot een franchise met verschillende spin-offs.

Kijken?


Wil je deze series zien? Breaking Bad kan je bekijken op Netflix, net als The Office die je kan bekijken op Netflix en ook op SkyShowtime. That '70s Show is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland en Friends vind je op HBO Max.



The Big Bang Theory kan je bekijken op HBO Max, Malcolm in the Middle op Disney+, Parks and Recreation vind je op dit moment niet op de verschillende streamingdiensten in Nederland en Buffy the Vampire Slayer kan je bekijken op Disney+. Scrubs vind je ook terug op Disney+, net als Criminal Minds die je ook kan zien op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen