search
Hoe gaat het nu met 'Jaime Lannister' uit 'Game of Thrones'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met 'Jaime Lannister' uit 'Game of Thrones'?

Nikolaj Coster-Waldau werd bekend door zijn rol als Jaime Lannister in 'Game of Thrones'.

Het is intussen al vijf jaar geleden dat de laatste aflevering van Game of Thrones uitkwam. Een van de hoofdpersonages in de serie was Jaime Lannister, de broer van Cersei, die gespeeld werd door de Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Coster-Waldau groeide op in Denemarken, waar hij ook naar school ging. Hij studeerde in 1993 af aan de Deense Nationale School voor Podiumkunsten in Kopenhagen en brak een jaar later in Denemarken door met de film Nightwatch (1994).

Debuut in VS


Nadat hij in een aantal Deense films speelde, maakte Coster-Waldau in 2001 zijn debuut in de Verenigde Staten met Ridley Scott's Black Hawk Down, waarin hij de Medal of Honor-ontvanger Gary Gordon speelde.

Coster-Waldau zei hierover: "Mijn eerste Amerikaanse film was Black Hawk Down en een vriend hielp me om een opname van mezelf te maken op de zolder boven mijn appartement in Kopenhagen. We stuurden het op en ik had geluk."

Game of Thrones


Scott bracht Coster-Waldau terug voor de film Kingdom of Heaven uit 2005 en in 2007 speelde hij John Amsterdam, een onsterfelijke rechercheur in New York die sterfelijk wordt na het vinden van ware liefde, in de kortstondige televisieserie New Amsterdam. Hij verscheen ook in de televisiefilm Virtuality (2009).



Zijn wereldwijde doorbraak maakte Coster-Waldau in 2011 toen hij de rol van Jaime Lannister speelde in Game of Thrones. Hij speelde deze rol tot het einde van de serie in 2019. Voor deze rol ontving Coster-Waldau verschillende onderscheidingen, waaronder twee Emmy Award-nominaties voor Beste Mannelijke Bijrol in een Dramaserie. Hij zei over het personage: "Wat is er niet leuk aan Jaime? Als acteur kon ik me geen betere rol wensen."

Films


Tijdens de periode dat Coster-Waldau te zien was in Game of Thrones, speelde hij ook in tal van films. Zo speelde hij in 2011 in Headhunters, die de succesvolste Noorse film aller tijden werd en zeer positieve recensies kreeg, waaronder een BAFTA Award-nominatie voor Beste Buitenlandse Film. Coster-Waldau speelde in de horrorfilm Mama uit 2013 naast Jessica Chastain, die op nummer één debuteerde in de Amerikaanse box office en wereldwijd meer dan 140 miljoen dollar opbracht.



Vervolgens speelde hij Sykes, een militaire wapenexpert, in Oblivion (2013). Datzelfde jaar speelde hij samen met Juliette Binoche in A Thousand Times Good Night. In 2014 speelde hij in de Deense thriller A Second Chance en in 2016 verscheen Coster-Waldau in Gods of Egypt als Horus. Begin 2017 speelde Coster-Waldau de hoofdrol in Small Crimes om vervolgens te verschijnen in de Deense film 3 Things. Hij speelde daarna ook in de films Shot Caller (2017), Domino (2019), Suicide Tourist (2019) en The Silencing (2020).

Opnieuw op tv


In 2022 was Coster-Waldau te zien in de film Against the Ice, die hij mede-geschreven en geproduceerd heeft. In 2023 speelde hij in God Is a Bullet en maakte hij een kleine cameo in superheldenfilm The Flash als pizza man. Dat jaar was Coster-Waldau voor de eerste keer sinds Game of Thrones opnieuw te zien in een televisieserie. Hij speelde de rol van Owen in The Last Thing He Told Me.



Sinds dit jaar kan je Coster-Waldau ook zien in de documentaireserie An Optimist's Guide to the Planet, die hij presenteert en waarin we hem volgen terwijl hij de wereld rondreist op zoek naar de mensen, concepten en tradities die milieupessimisme kunnen omzetten in hoop.

Toekomst


Coster-Waldau is dan ook veel bezig met goede doelen en het klimaat. Daarnaast blijft hij natuurlijk acteren. Zo zal hij binnenkort opnieuw te zien zijn op televisie in de nieuwe historische dramaserie King and Conqueror. Hij zal in de serie de rol van William the Conqueror spelen. De productie begon eerder dit jaar en dus is het nog even wachten op de serie.

Bekijk op instagram



Bekijk op instagram



Wil je Coster-Waldau zien als Jaime Lannister in Game of Thrones? Je kan de serie bekijken op HBO Max. De recente serie The Last Thing He Told Me waarin hij speelde kan je terugvinden op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Was jij fan van het personage Jaime Lannister in Game of Thrones?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen