search
Na zijn enorme succes in 'Friends' ontgroeide deze acteur nooit zijn status als tv-acteur
Series / Specials

Na zijn enorme succes in 'Friends' ontgroeide deze acteur nooit zijn status als tv-acteur

Matt LeBlanc heeft vooral succes gehad met rollen in televisieseries.

Matt LeBlanc is vooral bekend door zijn rol als Joey in de sitcom Friends. Hij heeft deze rol zelfs verder gespeeld in de spin-off Joey. Daarnaast heeft LeBlanc in andere series gespeeld en ook in een aantal films, maar die waren niet zo succesvol als zijn televisieprojecten.

LeBlanc begon zijn carrière onmiddellijk op televisie. Zo had hij in 1988 een hoofdrol in het televisiedrama TV 101 voor één seizoen. In 1991 had hij een terugkerende rol in de populaire sitcom Married... with Children en hij speelde de hoofdrol in twee kortstondige spin-offs van Married... with Children: Top of the Heap (1991) en Vinnie & Bobby (1992).

Joey Tribbiani


Zijn grote doorbraak kwam er in 1994 toen hij te zien was als Joey Tribbiani in Friends. Hij zou deze rol spelen gedurende 12 jaar: tien seizoenen van Friends en twee seizoenen van de spin-off Joey. Voor zijn rol in Friends ontving LeBlanc drie nominaties bij de Emmy Awards, drie Golden Globe-nominaties en een nominatie bij de SAG Awards.

Zelfs nadat Friends eindigde in 2004, bleef LeBlanc een van de meest succesvolle sitcomsterren aller tijden. LeBlanc verschijnt zelden in films, maar hij speelde wel de hoofdrol in de romcom Lovesick en hij had een terugkerende rol in de Charlie's Angels-films.

Episodes


Zijn beste rol na Friends was echter het spelen van een satirische, narcistische versie van zichzelf in Episodes. Deze serie liep van 2011 tot 2017 en was zijn grote terugkeer op televisie nadat hij een pauze had ingelast. LeBlanc won een Golden Globe Award en ontving vier extra Emmy Award-nominaties voor deze rol.



Daarnaast speelde LeBlanc van 2016 tot 2020 de rol van patriarch Adam Burns in de sitcom Man with a Plan en van 2016 tot 2019 was hij ook co-host van Top Gear. Het is duidelijk dat LeBlanc een mooie carrière heeft opgebouwd op televisie, maar dat de filmwereld minder voor hem was. Het is afwachten of hij ooit nog zal doorbreken in de filmwereld.

Kijken?


Wil je LeBlanc zien in Friends? Je kan de serie bekijken op HBO Max. De andere sitcoms waarin LeBlanc speelde kan je op dit moment niet terugvinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Mis jij Matt LeBlanc en Friends?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen