search
Deze eigenwijze mysteryserie werd een moderne klassieker in het genre
Series / Specials

Deze eigenwijze mysteryserie werd een moderne klassieker in het genre

Deze bewerking wist haar eigen plek te verwerven in het canon.

De mysteryserie Elementary (2012 -2017) liep gedurende zeven seizoenen en bood een eigentijdse bewerking van de verhalen van Sherlock Holmes. De makers gaven echter een eigenwijze draai aan het geheel. De boeken en verhalen van Sir Arthur Conan Doyle vormden weliswaar het uitgangspunt, maar de dynamiek werd toch anders. Zo werden zowel dokter John Watson als Sherlocks aartsvijand James Moriarty vrouwelijke personages in de populaire serie.

De serie speelt zich niet af in Londen, maar in de Newyorkse wijk Manhattan. Sherlock (Jonny Lee Miller) is echter geen Amerikaan geworden: hij is net zo Brits als in de boeken, maar is gedwongen om naar de Verenigde Staten te verhuizen. Zijn drugsprobleem kostte hem zijn baan als consultant voor Scotland Yard en zijn vader heeft een sponsor voor hem geregeld: dokter Joan Watson (Lucy Liu).

Manisch


De veelzijdige Miller zet Sherlock neer als een charismatische, maar ook behoorlijk manische detective die constant op zoek is naar stimulatie. Drugs gebruiken zit er niet meer in, dus gooit de excentrieke Engelsman zich op de misdaad. Hij adviseert het politiebureau van het 11e district. Hier werkt hij samen met een oude bekende, commissaris Thomas "Tommy" Gregson (Aidan Quinn). Tommy is een bijfiguur in de klassieke verhalen, maar heeft in de serie een hoofdrol. Hij kent Sherlock uit de tijd dat hij tijdelijk werkzaam was bij Scotland Yard. Hoe lastig en irritant Sherloc ook is, er is wederzijds respect tussen de twee mannen.

Joan is een voormalig chirurg die zelf afgekickt is van haar drugsverslaving. Ze raakte haar carrière kwijt nadat ze een patiënt verloor en wordt door Sherlocks vader Morland (John Noble) uitgekozen om op zijn zoon te passen. Joans medische achtergrond komt goed van pas in de zaken die het tweetal oplost. Daarnaast ontdekt ze dat ze aanleg heeft voor speurwerk en wordt in de loop van de serie ook officieel Sherlocks partner bij het oplossen van misdrijven.

Totaal anders


Behalve Joan is er nog een personage uit Doyle's verhalen dat vrouwelijk is gemaakt: Jamie Moriarty, Sherlocks vijand en zijn ex-geliefde. Jamie deed zich tijdens Sherlocks tijd bij Scotland Yard voor als iemand anders en begon een verhouding met hem. Dit betekent dat de dynamiek in Elementary totaal anders van aard is dan die in de boeken. De serie geeft een eigenzinnige, moderne draai aan de geliefde verhalen van deze Britse speurneus, ook al wijken de makers in bepaalde opzichten behoorlijk af van het bronmateriaal. De droge humor en sterke acteerprestaties van de hoofdrolspelers maakt dat Elementary tot op heden op de Tomatometer met een ijzersterke 89% wordt gewaardeerd.



Je kunt Elementary in zijn geheel bekijken op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Elementary: heb jij de complete serie gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen