search
De 10 beste scifi-series van de afgelopen 25 jaar: van 'Firefly' tot 'Lost'
Series / Specials

De 10 beste scifi-series van de afgelopen 25 jaar: van 'Firefly' tot 'Lost'

De voorbije 25 jaar zijn er tal van goede scifi-series uitgebracht.

Sciencefiction is een van de meest geliefde en populairste genres die er bestaan. Scifi-series hebben onze popcultuur echt verrijkt en ons meegenomen naar werelden die niet bestaan. De voorbije 25 jaar zijn er tal van goede scifi-series uitgebracht, van Firefly tot Lost.

Er zijn zoveel goede sci-fiseries uitgebracht de voorbije 25 jaar dat ze niet allemaal deze top tien hebben gehaald. Een paar die wel de moeite zijn om te vermelden zijn The 100, Wynonna Earp, The Umbrella Academy, Westworld en Rick and Morty. Hier zijn de tien sci-fiseries die het wel gehaald hebben.

Foundation


We beginnen met Foundation, een eeuwen omspannende serie, gebaseerd op de klassieke romans van Isaac Asimov. Het speelt zich af in het Galactische Rijk, dat wordt geleid door drie gekloonde keizerlijke broers. Hoewel het rijk stabiel lijkt, voorspelt Hari Seldon (Jared Harris) dat de ondergang van het rijk snel nadert. Om de wederopbouw van de toekomst te versnellen, richt Seldon een "Foundation" op aan de rand van het melkwegstelsel en rekruteert hij allerlei geleerden en overlevenden om zijn meesterplan uit te voeren.

Ondanks het feit dat de serie wordt uitgezonden op de minder populaire streamingdienst Apple TV+, is Foundation een van de grootste series ooit op televisie. Het ziet er ongelooflijk duur uit, waarbij Asimov's al uitgebreide verbeelding tot adembenemende realiteit wordt gebracht. Velen dachten dat Asimov's reeks van novelles, die later tot romans werden omgevormd, onverfilmbaar zou blijken. Maar deze serie toont dat het wel mogelijk is. Foundation bestaat uit twee seizoenen met een derde die er nog aankomt.

Fringe


Fringe, die bedacht werd door J.J. Abrams, Alex Kurtzman en Roberto Orci, werd een natuurlijke opvolger van The X-Files toen het in 2008 uitkwam. De serie, die de bizarre zaken van de Fringe Division (een gezamenlijke federale taskforce ondersteund door de FBI) volgt, plaatst de keurige agent Olivia Dunham in een werkrelatie met de gekke wetenschapper Dr. Walter Bishop en zijn brutale zoon Peter, en kijkt vervolgens toe hoe ze omgaan met het ene belachelijke scenario na het andere. Het kerntrio van Anna Torv, Joshua Jackson en John Noble had precies de chemie die nodig was om de serie naar een hoger niveau te tillen.



Fringe had nog wat tijd nodig om echt op gang te komen. Net als bij The X-Files daarvoor, kwam die doorbraak toen de mythologie van de serie vanaf seizoen 2 verdiept werd. Als je op dat moment nog aan het kijken was, werd Fringe al snel verplichte kost met zijn wilde verkenning van parallelle universums en alternatieve tijdlijnen, en is het nog steeds een uiterst binge-waardige cultklassieker.

Firefly


Ondanks dat deze serie geannuleerd werd na één seizoen, was Firefly een groot succes, vooral na de release van de serie. Firefly kwam uit in 2003 en werd bedacht door Joss Whedon. Het volgt de avonturen van de rebelse bemanning van de Serenity, geleid door Nathan Fillion’s Mal. Whedon zelf beschreef de serie als "negen mensen die in de duisternis van de ruimte kijken en negen verschillende dingen zien."



Firefly blijft geweldige televisie met Han Solo-achtige kwinkslagen, een Buffy-achtige superkrachtige vechtster, een overheidscomplot, meerdere romantische verhaallijnen en angstaanjagende ruimte-kannibalen die je levend opeten… allemaal in een handvol afleveringen die zoveel meer hadden kunnen zijn. Gelukkig kregen we meer met de vervolgfilm Serenity uit 2005 waarin de cast hun rol uit Firefly hernamen.

Russian Doll


Als je de film Groundhog Day graag ziet, dan zal je ook houden van deze serie. Russian Doll werd bedacht door Natasha Lyonne, Leslye Headland en Amy Poehler met Lyonne die ook de hoofdrol speelt als Nadia. Ze is een game-ontwikkelaar die op haar 36e verjaardag herhaaldelijk sterft en dezelfde nacht opnieuw beleeft in een voortdurende tijdlus. Terwijl ze probeert deze te doorbreken, ontdekt ze dat Alan Zaveri (Charlie Barnett) zich in dezelfde situatie bevindt.



Russian Doll wist iedereen te verrassen met zijn kenmerkend vreemde, grofgebekte en soms zeer verontrustende tijdlusplot. Zowel het publiek als de critici waren fan. Het eerste seizoen, dat uitkwam in 2019, ontving veertien nominaties voor de Emmy Awards en de serie werd vernieuwd voor een tweede seizoen, dat in 2022 uitkwam.

Orphan Black


Soms kan zware sci-fi overkomen als een beetje zielloos of afstandelijk van de menselijkheid. Hoewel Orphan Black, dat ontwikkeld werd door Graeme Manson, het risico liep om kijkers af te schrikken door zijn complexe thema's, kon het wel de mensen bekoren en is het een van de meest toegankelijke series op deze lijst en dat dankzij één zeer belangrijke factor: Tatiana Maslany.



Maslany levert ongelooflijk werk in Orphan Black. De Canadese actrice speelt talloze gekloonde versies van hetzelfde personage, waarbij vijf van hen – Sarah Manning, Alison Hendrix, Cosima Niehaus, Helena en Rachel Duncan – als hoofdpersonages fungeren. Maslany’s briljante, subtiele onderscheidingen tussen de talloze identieke personages geven de verkenningen van identiteit in de serie een veel echter en persoonlijker gevoel. Eerder dit jaar kregen we een spin-offserie met Orphan Black: Echoes, die zich 37 jaar na het einde van Orphan Black afspeelt.

Lost


Wanneer we het over sciencefiction hebben, dan mag deze serie niet ontbreken. Hoewel de showrunners van Lost, Damon Lindelof en Carlton Cuse, niet precies wisten waar de serie naartoe ging, is Lost een van de beste en invloedrijkste sci-fiseries aller tijden. Het had een ongelooflijk ambitieuze en dure pilot, geregisseerd door J.J. Abrams, en heeft een controversiële conclusie, waar fans van de serie het nog steeds over hebben.



Lost boeide de aandacht van kijkers als weinig andere series in zijn tijd. Dit verhaal over overlevenden van een vliegtuigcrash op een vreemd eiland was gewoonweg fantastische televisie. Het omarmde ook volledig de meer fantasy-elementen in latere seizoenen. Het is intussen 14 jaar geleden dat de laatste aflevering uitkwam en nu is Lost nog steeds beschouwd als een van de beste scifi-series ooit gemaakt. Het ontving honderden nominaties voor industrieprijzen gedurende zijn looptijd en won er heel wat.

Stranger Things


Als Lost een van de beste scifi-series is uit de vroege jaren 2000, is een van de beste scifi-series van dit moment Stranger Things. De serie, die een mix is van scifi en horror, gebruikt sciencefiction als uitgangspunt om spannende verhalen te vertellen. De Duffer Brothers bedachten de serie, die veel meer is dan alleen een geconcentreerde dosis ’80s-nostalgie. Het is pop-entertainment op zijn best.



Stranger Things speelt zich af in Hawkins, Indiana, waar we ook kennismaken met de Upside Down. Elk seizoen van Stranger Things ontvouwt een boeiend scifi/horror-verhaal dankzij slimme vertelkwaliteiten en de enorme kracht van de jonge cast. Mike, Eleven, Lucas, Dustin, Will, Max, Nancy, Jonathan en Steve zijn op fascinerende, maar logische manieren gegroeid tijdens de serie. Op die manier is Stranger Things niet veel anders dan een goed gespeelde partij Dungeons & Dragons. Iedereen groeit dichter bij elkaar en iedereen wordt beter. Dat is de magie van goede scifi.

Doctor Who


Doctor Who gaat al heel lang mee en heeft al verschillende versies gekend. Als je alleen kijkt naar de 21e eeuw, zijn er drie showrunners, 14 seizoenen en zeven hoofdrolspelers geweest. De bekendste is natuurlijk David Tennant, die de rol van de Doctor heeft gespeeld van 2005 tot 2010. Daarna volgden Matt Smith, Peter Capaldi en Jodie Whittaker. Tennant speelde daarna nog een jaar de Doctor van 2022 tot 2023 om daarna vervangen te worden door de huidige Doctor, gespeeld door Ncuti Gatwa.



Doctor Who volgt het verhaal van een alien met de kracht om te regenereren in verschillende lichamen, die door het universum reist en avonturen beleeft in tijd en ruimte met zijn vrienden. Het bestaat al sinds 1963 en staat hierdoor vermeld in de Guinness World Records als de langstlopende sciencefictiontelevisieserie ter wereld. De serie is een belangrijk onderdeel van de popcultuur in Groot-Brittannië en daarbuiten en heeft een cultstatus verworven. Doctor Who heeft generaties Britse televisieprofessionals beïnvloed, van wie velen zijn opgegroeid met de serie.

Black Mirror


Als Charlie Brooker en Annabel Jones Black Mirror niet hadden gemaakt, zouden we niet alleen een gedraaide anthologieserie van het hoogste niveau missen, maar ook een korte manier om elk scenario te beschrijven dat een beetje Black Mirror is. Deze serie is geïnspireerd door The Twilight Zone en gebruikt de thema's technologie en media om commentaar te leveren op hedendaagse sociale kwesties.



In zijn latere leven kwamen er andere elementen in de vertelwijze. De Twilight Zone-achtige verhalen breidden uit met romance en hoop. Er was comedy die niet volledig donker van aard was, er waren af en toe overwinningen en er was San Junipero, een van de beste afleveringen van Black Mirror. Brooker’s vermogen om de meest treurige scenario’s uit elke technologische premisse te creëren, breidde zich uit, en de serie werd er alleen maar sterker door. Er bestaan op dit moment zes seizoenen, een special en een interactieve film met een zevende seizoen die volgend jaar uitkomt.

Battlestar Galactica


We eindigen de lijst met niet alleen de beste scifi-serie van de 21e eeuw, maar een serie die scifi-televisie voor de 21e eeuw praktisch opnieuw uitgevonden heeft. Battlestar Galactica, die liep van 2004 tot 2008, breidde zowel de sciencefiction als de nerdcultuur uit naar een geheel nieuw publiek. De serie werd gemaakt door Ronald D. Moore en was een remake van de gelijknamige serie uit 1978 die door zeer weinigen als een klassieker werd beschouwd.



Deze donkere remake van Battlestar Galactica werd onmiddellijk een kritische favoriet en geliefd bij fans. Net als het origineel volgde het de overblijfselen van de mensheid terwijl ze ontsnapten aan de vernietiging door hun robotcreaties, de Cylons, en door de ruimte dreven op zoek naar een nieuw thuis, beschermd alleen door de gelijknamige Battlestar Galactica. Hoewel dingen tegen het einde toe een beetje gek werden, vertegenwoordigen de vier seizoenen, één miniserie, één spin-off en twee tv-films van Battlestar Galactica enkele van de meest opwindende sciencefiction die het medium televisie te bieden heeft.

Kijken?


Wil je deze scifi-series zien? Foundation kan je bekijken op Apple TV+, Fringe vind je terug op HBO Max, Firefly kan je bekijken op Disney+, Russian Doll vind je terug op Netflix en Orphan Black is op dit moment niet beschikbaar via streamingdiensten in Nederland, maar de nieuwere serie Orphan Black: Echoes kan je wel bekijken op NPO Plus.



Lost vind je terug op Netflix en Disney+, Stranger Things kan je bekijken op Netflix, Doctor Who van 2005 vind je terug op Prime Video en de nieuwere afleveringen op Disney+, Black Mirror bekijk je op Netflix en Battlestar Galactica vind je terug op Prime Video en SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij het eens met deze lijst?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen