search
'The Rings of Power': Midden-aarde vóór  'The Lord of the Rings' was heel anders
Series / Specials

'The Rings of Power': Midden-aarde vóór 'The Lord of the Rings' was heel anders

Midden-aarde vóór 'The Lord of the Rings' wordt voor het eerst op het scherm vertoond.

Als prequelserie van het geliefde The Lord of the Rings toont The Rings of Power hoe Sauron (Charlie Vickers) middels bedrog de macht grijpt in Midden-aarde. In de Tweede Era geloofden de verschillende rassen dat de duistere periode, met Saurons meester Morgoth, voorgoed achter hen lag. Midden-aarde kende een periode van voorspoed en dit werd weerspiegeld in de illustere koninkrijken van de Tweede Era.

The Rings of Power laat de kijkers nader kennismaken met het eiland Númenor, wier nakomelingen later Gondor en Andor stichten. Ook krijgen we het voorspoedige Elfenkoninkrijk Lindon te zien. Ten slotte zien we de heuvels van Rhovanion, waar de voorouders van de hobbits vandaan komen. De Tweede Era wordt hierdoor voor het eerst op het scherm vertoond, voor de eindstrijd losbarst in de Derde Era.

Glorietijd


Midden-aarde verkeerde in de Tweede Era in een goede positie en de kaart zag er in bepaalde opzichten beduidend anders uit. Weliswaar zijn de oostelijke landen niet helemaal pluis, maar de Tweede Era was voornamelijk een periode van voorspoed. Dit betekent dat de kijker in The Rings of Power kennismaakt met gebieden en koninkrijken die in de Derde Era vervallen waren tot legendes.

Het eiland Númenor, ten westen van de Baai van Belfalas, die bij het het latere Gondor hoorde, is een goed voorbeeld. Dit eiland was in de Derde Era verre geschiedenis, maar in de Tweede Era bestond het nog. De Valar, spirituele wezens die wat weg hebben van engelen, rezen dit land destijds op uit de zee als geschenk aan de Edain. De Edain waren de eerste mensen en vochten mee in de strijd tegen Morgoth. Hun koning was Elros Tar-Minyatur, een half-Elf en de broer van Elrond. Nadat het eiland op een gruwelijke manier verzonk, vluchtten de overlevenden naar het vasteland. Hun afstammelingen werden bekend als de Dúnedain en stichtten de koninkrijken Gondor en Andor.

In de Tweede Era waren daarnaast de Elfen nog prominent aanwezig in Midden-aarde. Hetzelfde gold voor het Elfenkoninkrijk Lindon, dat in de Eerste Era was gesticht door Koning Gil-Galad. Lindon lag aan de noordwestkust van Midden-aarde. De Grijze Havens voeren vandaaruit naar het westen, richting het land Valinor op het continent Aman. In de Tweede Era woonden er behalve Noldori-Elfen inmiddels ook andere Elfenrassen in het rijk. Hoewel Lindon in de Derde Era nog steeds bestond, was de glorietijd allang voorbij.

Op de vlucht


The Rings of Power brengt de fans ten slotte ook naar de streek waar de voorouders van de hobbits woonden: het heuvelachtige Rhovanion met in het oosten het Demsterwold. Dit was het grootste bos van Midden-aarde, dat in de Tweede Era nog bekendstond als het Groene Woud. Rhovanion lag ten oosten van de Nevelbergen en de Anduin stroomde door het gebied.



De hobbits bestonden in vroegere tijden uit drie groepen: Bruivels ('Harfoots'), Vavels ('Fallohides') en Stoerders ('Stoors'). De Bruivels waren de grootste en meest voorkomende groep en hadden een minder nomadisch bestaan vergeleken met de Vavels en de Stoerders. Ze leefden in Rhovanion en in de vroegste tijden hadden ze contacten met de Dwergen. Ze leefden in het zuiden van het Demsterwold/Groene Woud. Dit gebied werd later Saurons uitvalsbasis Dol Guldur. Daarom moesten ze uiteindelijk vluchten en vestigden ze zich in de Gouw.Het tweede seizoen van The Rings of Power toont de kijker dus gebieden uit de vroegere tijden van Midden-aarde. Dit zijn koninkrijken en regio's waar de diverse rassen in Tolkiens wereld voorouderlijke banden mee hebben.

Waar te zien?


Seizoen 2 van The Rings of Power is vanaf 29 augustus te zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij nog steeds enthousiast over The Rings of Power?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen