search
'That '90s Show' seizoen 3: een hoog productietempo komt het schrijfwerk ten goede
Recensie

'That '90s Show' seizoen 3: een hoog productietempo komt het schrijfwerk ten goede

Onder de regie van Laura Prepon kan er eindelijk worden gelachen.

Regie: Laura Prepon | Cast: Kurtwood Smith (Red), Debra Jo Rupp (Kitty), Callie Haverda (Leia), Mace Coronel (Jay), Sam Morelos (Nikki), Reyn Doi (Ozzie), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 21-25 minuten | Jaar: 2024

Gail Mancuso is een grote naam. Al sinds begin jaren negentig regisseert ze voornamelijk komedieseries, met of zonder live publiek. Afleveringen van Friends, Modern Family; te veel om op te noemen. Ze had de leiding over het hele tweede seizoen van That '90s Show, maar het lijkt erop dat de humor van makers Bonnie en Terry Turner haar niet ligt, want het resultaat was ronduit slecht. Waarschijnlijk dacht het koppel er ook zo over en gaven ze de regieklus daarom aan iemand die in elke aflevering van de originele serie speelde. Verstandige keuze, want het is weer grappig.

Wie haar niet kent als Donna uit That '70s Show is wellicht alsnog bekend met Laura Prepon, onder andere door haar rol in Orange Is the New Black. Toch lagen voor haar de rollen nooit voor het oprapen, dus nam ze ook weleens plaats in de regiestoel, zoals bij de laatstgenoemde Netflix-serie. Blijkt dat die ervaring plus haar kennis van welk type humor het beste werkt in Point Place, Wisconsin een praktisch afgeschreven serie weer leven inblaast.

Het derde seizoen van That '90s Show brengt twee grote veranderingen. De eerste is dat Leia niet meer zo prominent het hoofdpersonage is. Dat is nu de groep in het algemeen; de ene keer draait het wat meer om haar, een andere keer om een van haar vrienden. Of actrice Callie Haverda heeft opgepikt dat Leia niet op haar grappigst is als onschuldig en naïef meisje, maar juist als onbewust sociaal onhandig sulletje, is niet duidelijk – dat zal blijken uit het vierde seizoen – maar haar gelaatstrekken en maniertjes komen in dit seizoen goed tot hun recht.

De tweede verandering is dat er meer aandacht is voor de volwassen personages. Kitty heeft meer contact met puinhoop Sherri, de moeder van Gwen en Nate. Red spreekt Bob wat vaker. Laura Prepon zelf duikt vaker op als Donna. Meerdere afleveringen tonen de eerder geïntroduceerde Jay en Not-So-Silent-Bob, en er zijn diverse eenmalige optredens van volwassen personages.

Is dit omdat de makers hebben geleerd dat hun publiek niet bestaat uit jongeren maar uit volwassenen die vroeger That '70s Show keken? Waarschijnlijk niet. De reden is vermoedelijk dat de schrijvers de bezigheden van tieners in de jaren negentig niet onder de knie krijgen, ook niet in dit derde seizoen. Ja, er zijn duidelijk meer referenties aan de popcultuur, maar wat doen de tieners in hun vrije tijd dat typisch van die tijd is?

Bij de voorganger was het duidelijker: jarenzeventigjongeren gingen naar platenzaken om vinyl te kopen, speelden in snackbars op flipperkasten, rookten stiekem jointjes en hingen bij iemand thuis of ergens buiten bij elkaar. In kleding die aanzienlijk verschilde van die van twintig jaar later. De jeugd van de jaren negentig speelde videogames (beetje saai om personages altijd maar met een controller op de bank te laten zitten) of ging uit (beetje onhandig om ze in een club te laten zitten waar ze boven de house- of rapmuziek uit moeten schreeuwen) en de kledingstijl verschilde niet aanzienlijk van die van nu.

Kortom: de jaren negentig hadden absoluut een sfeer en jongeren uit die tijd hadden hun bezigheden, maar dat laten zien zou niet voor de meest boeiende televisie zorgen. Dus heeft de groep soms niet veel anders te doen dan neuzelen over verliefdheid en seks. En helaas herhalen wat de personages in That '70s Show deden.

Dat inzicht, de twee grote veranderingen en een voormalig castlid als regisseur van alle afleveringen hebben al een grote impact. Een mogelijk laatste bijdrage is dat dit derde seizoen rap is verschenen na het vorige. De schrijvers zaten dus nog 'in the zone'. Eindelijk zijn er goede grappen geschreven die uitgevoerd worden op een manier die werkt. Er kan voor het eerst hardop worden gelachen om That '90s Show. Niet aanhoudend. Soms een hele aflevering niet. Maar toch.

Door een milde cliffhanger voelt de laatste aflevering eigenlijk niet als de seizoensafsluiter. Het is niet duidelijk of het vierde seizoen snel zal volgen of dat het er überhaupt komt. Hopelijk wel, want de serie heeft eindelijk haar draai gevonden en kan van hieruit beginnen met groeien. Er is in ieder geval eindelijk een logische reden bedacht waarom iedereen in het huis van opa en oma Foreman bij elkaar komt.



That '90s Show is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om That '90s Show seizoen 3 te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen