search
Een van de beste animatieseries staat op een 9,0 op IMDb: nu te zien op Netflix
Series / Specials

Een van de beste animatieseries staat op een 9,0 op IMDb: nu te zien op Netflix

'Batman: The Animated Series' wordt geprezen als een baanbrekende superheldenserie.

Onlangs kwam de nieuwe animatieserie Batman: Caped Crusader uit op Prime Video. Het is een groot succes en kreeg al veel lof. Dit is echter niet de eerste Batman-animatieserie die gemaakt werd en veel lof kreeg. Zo kwam in de jaren 90 de serie Batman: The Animated Series uit.

Batman: The Animated Series is gebaseerd op de DC Comics-superheld Batman en is ontwikkeld door Bruce Timm en Eric Radomski. Het werd oorspronkelijk uitgezonden op Fox Kids van 1992 tot 1995, met in totaal 85 afleveringen. Halverwege de serie werd de titel gewijzigd naar The Adventures of Batman & Robin.

Bekende stemacteurs


De serie volgt de avonturen van Batman die misdaden bestrijdt in Gotham City en vecht tegen verschillende bekende schurken uit de wereld van Batman, die ingesproken werden door tal van bekende acteurs. Het meest opvallend was Mark Hamill, wiens bekendheid als stemacteur werd vergroot door zijn vrolijk gestoorde vertolking van de Joker.

De rol was oorspronkelijk toebedeeld aan Tim Curry, maar hij kreeg bronchitis tijdens de eerste opnamesessies. Andere acteurs waren John Glover als Riddler, Ron Perlman als Clayface, Roddy McDowall als de Mad Hatter, David Warner als Ra's al Ghul, Michael York als Count Vertigo, Kate Mulgrew als Red Claw, George Murdock als Boss Biggis, Ed Asner als Roland Daggett en George Dzundza als de Ventriloquist.

Harley Quinn


Een van de bekendste personages die de serie heeft voortgebracht is de assistente van de Joker, Harley Quinn, die werd gecreëerd door Paul Dini en Timm voor Batman: The Animated Series. Ze debuteerde in de 22e aflevering Joker's Favor en was oorspronkelijk bedoeld om in slechts één aflevering te verschijnen, maar uiteindelijk werd Quinn een terugkerend personage binnen het DC Animated Universe. Ze werd zeven jaar later opgenomen in de stripboeken van DC Comics.



Harley Quinn is intussen uitgegroeid tot een van de populairste en meest winstgevende personages van DC Comics. Ze is te zien in veel van DC's stripboeken en in verschillende andere media en merchandise. Zo heeft ze haar eigen animatieserie en speelde Margot Robbie de rol van Harley Quinn in verschillende films. Lady Gaga zal het personage vertolken in Joker: Folie à Deux, die binnenkort uitkomt.

Baanbrekende superheldenserie


Batman: The Animated Series heeft sinds de release veel lof ontvangen en werd geprezen als een baanbrekende superheldenserie. Het kreeg complimenten voor het schrijfwerk, het kunstontwerp, de stemacteurs, de georkestreerde soundtrack en de modernisering van het bronmateriaal van het hoofdpersonage.



Op IMDb heeft Batman: The Animated Series dan ook een hoge score van 9,0 op 10 en staat het op de 24e plaats in hun lijst van best beoordeelde series. Het kritische succes van Batman: The Animated Series leidde ertoe dat de serie meerdere Daytime Emmy Awards won, evenals de Primetime Emmy Award voor Outstanding Animated Programming.

Vervolg


Na het einde van de oorspronkelijke reeks begon in 1997 een vervolg getiteld The New Batman Adventures als een voortzetting van de serie, met een vernieuwde animatiestijl. Deze serie duurde 24 afleveringen.



Batman: The Animated Series werd ook de eerste in de continuïteit van het gedeelde DC Animated Universe, dat leidde tot verdere geanimeerde tv-series, speelfilms, stripboeken en videogames met veel van hetzelfde creatieve talent, waaronder de bioscooprelease van 1993, Batman: Mask of the Phantasm.

Kijken?


Wil je Batman: The Animated Series zien? Je kan 65 afleveringen van de serie bekijken op Netflix. Wil je de complete serie van 85 afleveringen samen met de 24 afleveringen van het vervolg The New Batman Adventures zien? Dan kan je terecht op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij Batman: The Animated Series gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen