search
Wat zijn de Ringen van Macht eigenlijk in 'The Rings of Power'?
Series / Specials

Wat zijn de Ringen van Macht eigenlijk in 'The Rings of Power'?

Het smeden van deze Ringen had consequenties voor de macht van de Elfen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
The Rings of Power toont de uitvoering van Saurons (Charlie Vickers) plan om via magische Ringen de alleenheerser over Midden-aarde te worden. In de boeken creëerde hij in totaal negentien Ringen voor de verschillende rassen. Zo kregen de Dwergen zeven Ringen, de Mensen kregen er negen en de Elfen kregen er drie. De Ene Ring was bedoeld voor hemzelf: deze oefende controle uit over de overige negentien Ringen van Macht.

De vraag rijst wat precies de rol was van de drie Elfenringen en de invloed die deze hadden. Hieronder lees je wat überhaupt het nut was voor de Elfen zelf en waarin de Elfenringen verschillen van de overige zestien Ringen. In The Rings of Power worden Nenya, Vilya en Narya het eerst gesmeed en Galadriel (Morfydd Clark) heeft hier een belangrijke rol bij gespeeld.

Voordeel


De Ringen, en de macht die erin verwerkt is, zorgen ervoor dat de Elfen kunnen blijven voortbestaan. Het onsterfelijke ras merkt gedurende de Tweede Era dat het voortgaan van de tijd invloed op hen begint te krijgen. Ze zijn niet langer onaangetast en moeten eigenlijk terugkeren naar het land Valinor in het westen. In hun land van oorsprong kunnen ze hun krachten regenereren. De Ringen van Macht zorgen ervoor dat ze in Midden-aarde kunnen blijven.

Sauron had al geprobeerd om deze Ringen te smeden, maar kreeg dit niet voor elkaar. Om deze reden moest hij zijn tegenstanders in zekere zin helpen door hen zelf deze Ringen te laten maken, middels zijn instructies. De elfensmid Celebrimbor (Charles Edwards) wordt gemanipuleerd: in plaats van een kroon voor koning Gil-Galad te maken, wordt hij overgehaald om een ring te smeden. Galadriel, die inmiddels weet wie Sauron is, stelt vervolgens voor om drie Ringen te smeden. Een Ring creëert het risico dat er een tiran opstaat, twee Ringen kunnen tot een onderlinge machtsstrijd leiden, maar drie Ringen leiden tot evenwicht. Op deze manier weet ze mogelijke escalatie in te dammen.

Water, lucht en vuur


Hierop worden Nenya, Vilya en Narya gemaakt. Nenya heeft een adamant en is verbonden aan het element water. Galadriel is de drager van deze Ring. Vilya heeft een saffier en is verbonden aan het element lucht. Deze Ring wordt gedragen door Gil-Galad (Benjamin Walker) en zal uiteindelijk bij Elrond (Robert Aramayo) terechtkomen. Als laatste is Narya verbonden aan het element vuur. Deze Ring heeft een robijn en wordt gedragen door Círdan (Ben Daniels), de meester van de Grijze Havens: Narya zal later in het verhaal bij Gandalf terechtkomen.



Vergeleken met de andere Ringen zijn de Elfenringen minder sterk verbonden met Sauron. Dit betekende dat er, relatief gezien, minder invloed uitgaat van de Ene Ring. De Elfenringen bleven echter verbonden met Sauron en vroeg of laat zou hij de Elfen evengoed onder controle krijgen. In een van zijn brieven zei Tolkien hierover het volgende: "De Ringen waren onaangetast, want ze waren niet gemaakt door Sauron en hij had ze ook nooit aangeraakt. Maar ze waren nog steeds gemaakt door zijn instructies en dus onder controle van de Ene Ring". De drie Ringen geven de Elfen weliswaar kracht, maar uiteindelijk blijven het wapens van de vijand.

Waar te zien?


The Rings of Power kun je zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The Rings of Power of The Hobbit?

  • The Rings of Power (serie)

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • The Hobbit (films)

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen