search
SerieTotaal tipt: Deze op waarheid geïnspireerde misdaadserie moet iedereen gezien hebben
Series / Specials

SerieTotaal tipt: Deze op waarheid geïnspireerde misdaadserie moet iedereen gezien hebben

Deze ongebruikelijke manier van onderzoek wordt tot op de dag van vandaag toegepast.

Kathy Reichs is een Amerikaanse forensisch antropoloog en schrijfster van misdaadromans. Haar boekenserie over Temperance "Tempe" Brennan, die de FBI assisteert bij lastige moordzaken, werd tot een tv-serie bewerkt. Reichs was betrokken als producent en vond het erg belangrijk dat het wetenschappelijk onderdeel zou kloppen met de werkelijkheid. Zo ontstond Bones, een wereldwijd succes dat maar liefst twaalf seizoenen liep (2005 -2017).

Hoewel er dus sprake is van fictieve verhalen is het complexe werk van het hoofdpersonage dus op realiteit gebaseerd. Een forensisch antropoloog werkt normaal gesproken niet voor de politie of voor de FBI, maar is verbonden aan een wetenschappelijk instituut. Forensisch antropologen worden ingeschakeld bij zaken waarbij lichamen onherkenbaar zijn: je kunt denken aan een grote brand, of een vliegramp. In Bones wordt Temperance ingeschakeld bij moordzaken waarbij er geen sporen meer zijn: het lichaam van het slachtoffer is bijvoorbeeld grotendeels vergaan.

Bijnaam


Temperance (Emily Deschanel) is een nogal sociaal onhandige vrouw die een enorme passie heeft voor haar werk. Samen met haar collega's werkt ze bij een fictief onderzoeksinstituut genaamd het Jeffersonian. Wanneer er een beroep op haar wordt gedaan om de FBI te assisteren bij een lastige zaak, leert Temperance de FBI-agent Seeley Booth (David Boreanaz) kennen, die weinig moet hebben van deze "tuurders" ('squints'), zoals hij ze noemt. Hij geeft de voorkeur aan degelijk speurwerk en 'naar botten turen' vindt hij maar vaag en ziet er niet echt het nut van in. Om deze reden geeft hij Temperance algauw de bijnaam 'Botten' ('Bones').

Doordat het Jeffersonian een officieel samenwerkingsverband heeft met de FBI werken Bones en Booth regelmatig samen. Bones komt met wetenschappelijke kennis terwijl haar FBI-collega zorgt voor het nodige speurwerk. In de serie wordt de romantische spanning tussen het tweetal verkend, evenals vragen zoals wetenschap en geloof. Bones is een overtuigd atheïst, en ze vindt psychologie al te vaag om het 'echte' wetenschap te noemen. Booth vindt zaken zoals zijn katholieke spiritualiteit en openstaan voor dingen juist belangrijk. Verder leert de kijker de andere wetenschappers bij het Jeffersonian kennen en hun persoonlijke relaties.

Onderscheiden


De makers wilden behalve wetenschap ook andere karakteristieke elementen in het verhaal verwerken, waardoor de serie zich zou onderscheiden van andere misdaaderies. Bones kende om die reden de nodige donkere grappen: zo is er een scène waarin een slachtoffer is begraven in een grote bloempot, het type dat je in de tuin neerzet. Bones' collega Hodges (T.J. Thyne) merkt op dat hij kan achterhalen hoe lang het lichaam daar ongeveer begraven lag. Dit is immers doordat "de planten nog steeds groeien, want die voeden zich met het weefsel", waarop zijn leidinggevende droog antwoordt: "de toekomst voor de mensheid ziet er niet zo goed uit".



Je kunt Bones bekijken op Prime Video. De serie is ook te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Bones: een goede kijktip?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen