search
'The X-Files'-ster wilde per se een rol in 'Full House', maar werd compleet genegeerd
Series / Specials

'The X-Files'-ster wilde per se een rol in 'Full House', maar werd compleet genegeerd

David Duchovny deed auditie voor alle hoofdrollen in 'Full House', maar kreeg geen enkele.

Full House was een van die ongelooflijk gezellige sitcoms waar trouwe fans geen genoeg van konden krijgen. We kregen zelfs nog een revival-serie, Fuller House, in de jaren 2010, die ons eraan herinnerde hoeveel we het origineel hadden gemist. Maar wist je dat Full House een heel andere richting op had kunnen gaan? Zo had The X-Files-ster David Duchovny een van de hoofdrollen kunnen hebben.

Duchovny, vooral bekend door zijn rol als Fox Mulder in The X-Files, stond op het punt om een hoofdrol te spelen in Full House. Het is nu moeilijk voor te stellen, vooral als je kijkt naar zijn carrière die ook Californication en Aquarius omvat, maar Full House had er heel anders uit kunnen zien als de zaken anders waren gelopen.

Drie hoofdrollen


In een aflevering van zijn podcast Fail Better onthulde de acteur dat hij ooit auditie deed voor de populaire sitcom uit de jaren '80 en '90. Maar wat je misschien echt zal verrassen, is voor welke rollen hij auditie deed.

"Ik deed auditie voor alle drie de hoofdrollen in Full House. Eerst hadden ze me voor, denk ik, de vader. En daarna hadden ze me voor het personage van Stamos. En daarna voor die andere gast. Ik dacht: 'Ik moet een van deze rollen krijgen en het gaat mijn leven veranderen.'"

Grote doorbraak


Full House ging in 1987 in première, dus dit was voordat Duchovny populair werd op televisie. De toen toekomstige The X-Files-ster was niet alleen op zoek naar zijn grote doorbraak in de Hollywood-wereld, maar hij worstelde ook om te overleven in Los Angeles. "Ik moest ook gewoon mijn huur kunnen betalen," merkte hij op.



Natuurlijk is er een reden waarom Duchovny nooit zelf een sitcom heeft geleid en na jaren na te denken wat er had kunnen zijn met Full House, begrijpt hij nu eindelijk waarom. "Ik wist niet hoe ik dat sitcom-gedoe moest doen. Ik weet niet wat ze dachten, dat ze dachten dat ik in die wereld zou passen. Ik bedoel, ik had het misschien kunnen leren, maar ik was niet klaar voor dat soort energieke optredens die ze nodig hadden."

Juiste man


Hoewel Duchovny in de race was voor de rol van Danny Tanner, was Bob Saget altijd de eerste keuze van de producenten. Hoewel Saget aanvankelijk niet beschikbaar was vanwege een andere verplichting, werd hij meteen aangenomen zodra zijn schema vrij kwam.



Saget bleek duidelijk de juiste man voor de rol, net zoals John Stamos en Dave Coulier perfect pasten bij de rollen van Jesse Cochran (later hernoemd tot Jesse Katsopolis) en Joey Gladstone. De specifieke chemie tussen dit trio is zeker een belangrijke factor in de langdurige populariteit van Full House en hun dynamiek op het scherm zou moeilijk opnieuw te creëren zijn.

Afwijzing accepteren


De grootste reden waarom Duchovny niet had gewerkt in Full House is simpelweg omdat hij Duchovny is. De vaak ingetogen acteerprestaties van de acteur zouden niet goed hebben gepast bij een serie als Full House, die juist haar emoties openlijk toonde. In het beste geval zou Duchovny's casting hem eerder in de schijnwerpers van Hollywood hebben gezet, in het slechtste geval zou het een heel andere serie hebben opgeleverd. Hoe dan ook, het was de juiste keuze om de toekomstige The X-Files-ster te laten passeren.



Uiteindelijk was dit ook het beste voor Duchovny zelf. Zoals de naam van zijn podcast Fail Better suggereert, leerde de acteur de afwijzing te accepteren en verder te gaan. Als hij was aangenomen voor een serie als Full House, had hij misschien geen interesse gehad om een project als The X-Files na te streven. En zelfs als hij dat wel had gedaan, is er altijd de mogelijkheid dat hij was afgewezen vanwege zijn tijd in de sitcom.

Komedie


Hoewel het enkele jaren duurde voordat Duchovny doorbrak op televisie (The X-Files ging in première in 1993), was zijn plaats in de culturele tijdgeest eenmaal gevestigd toen hij werd gecast als Special Agent Fox Mulder. Als Saget en Stamos voor altijd worden geassocieerd met Full House, dan is dit ook het geval voor Duchovny met The X-Files.



Het is echter niet omdat Duchovny geen rol in Full House kon krijgen, dat hij geen komedie kan doen. Veel afleveringen van The X-Files bewijzen dat Duchovny, met het juiste materiaal en de juiste regie, in een komedie kan spelen. Acteren in een sitcom was misschien niet zijn sterkste kant, maar dat betekent niet dat Duchovny niet zijn eigen unieke gevoel voor humor heeft.

Californication


Na The X-Files speelde Duchovny zelfs de hoofdrol als Hank Moody in de serie Californication, een komedie-drama. Hier werd Duchovny's specifieke talent optimaal benut in een dramatische setting waarin hij echt uitblinkt. Hanks onvermogen om "gewoon nee te zeggen," gecombineerd met de soms buitensporige, hedonistische cultuur van Los Angeles, komt het best tot leven door een acteur als Duchovny, wiens zeer kenmerkende acteerstijl hem perfect maakt voor dit soort rollen.



Hoewel Duchovny zeker over komisch talent beschikt en zijn dramatische kwaliteiten ruimschoots bewezen heeft, zouden deze vaardigheden waarschijnlijk moeilijk te vertalen zijn geweest naar een serie als Full House, die door producer Dennis Rinsler ooit "The Brady Bunch van de jaren '90" werd genoemd. Gelukkig hoeven we ons nooit af te vragen hoe een Full House zonder Saget, Stamos en Coulier eruit had gezien.

Kijken?


Wil je Full House zien? De serie is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland. Maar The X-Files met Duchovny kan je wel bekijken, want het is te vinden op Disney+ en Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: David Duchovny is overrated

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen