search
Hailee Steinfeld is het indrukwekkende middelpunt in deze historische serie met 92% op Rotten Tomatoes: "Gedurfd en ambitieus"
Series / Specials

Hailee Steinfeld is het indrukwekkende middelpunt in deze historische serie met 92% op Rotten Tomatoes: "Gedurfd en ambitieus"

Hailee Steinfeld speelt de hoofdrol als de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson in 'Dickinson'.

Emily Dickinson leefde in de 19e eeuw en was een Amerikaanse dichteres. Hoewel ze tijdens haar leven weinig bekendheid kreeg, wordt ze tegenwoordig beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de Amerikaanse poëzie. Van 2019 tot 2021 liep de comedy-dramaserie Dickinson gebaseerd op haar leven, die een groot succes was.

Dickinson werd gemaakt door Alena Smith met Hailee Steinfeld, die onder andere bekend is door haar rol als Kate Bishop in het MCU en de Pitch Perfect-filmserie, die de hoofdrol speelt in de serie als Emily Dickinson. Daarnaast zijn onder andere ook Anna Baryshnikov, Ella Hunt, Jane Krakowski en Toby Huss te zien.

Verhaal


Dickinson speelt zich af in de tijd dat Emily Dickinson leefde, namelijk de 19e eeuw, en richt zich op haar relaties met haar familie, vrienden en de samenleving. Beschaamd door haar eigen ouders en buitengesloten door de samenleving, zal Dickinson er alles aan doen om in opstand te komen tegen haar strikte achtergrond en haar stem te laten horen door de kracht van poëzie.

De serie verkent thema's zoals genderrollen, seksuele identiteit en artistieke expressie, terwijl het ook een inkijkje biedt in het culturele en politieke klimaat van die tijd. Dickinson valt vooral op door het gebruik van anachronismen, waarbij moderne taal, muziek en verwijzingen worden geïntegreerd in de weergave van historische gebeurtenissen en figuren.

Groot succes


Dickinson liep drie seizoenen met vooral de twee laatste seizoenen die veel lof kregen. Zo hebben deze twee seizoenen een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Doordat het eerste seizoen een wat mindere score kreeg, heeft Dickinson een totale score van 92% op Rotten Tomatoes.



De kritische consensus op de website voor het eerste seizoen, dat een score heeft van 76%, luidt: "Gedurfd en ambitieus, Dickinson's gedurfde mix van periodedrama en millennial milieu zal zeker niet voor iedereen zijn, maar degenen die op zoek zijn naar iets nieuws in hun kijkervaring, kunnen een vorm van hoop vinden in de unieke visie van de serie."

Peabody Award


Dickinson werd enkel maar beter met de critici die vooral het schrijfwerk sterker vonden in het tweede seizoen. Ook de acteerprestatie van Steinfeld werd als een van haar beste bevonden. Het derde en laatste seizoen van Dickinson werd beschreven als "een goed gestructureerde strofe, die een elegante afsluiting biedt."



De serie werd genomineerd voor een aantal prijzen en won een Peabody Award in de categorie Entertainment, waarmee het de eerste serie van Apple TV+ werd die deze prestigieuze onderscheiding ontving.

Kijken?


Wil je Steinfeld zien in Dickinson? Je kan de serie bekijken op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Staat Dickinson nu op jouw watchlist?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen