search
Deze legendarische Scandinavische detectiveserie is nog steeds een must-watch
Series / Specials

Deze legendarische Scandinavische detectiveserie is nog steeds een must-watch

Voor de vele liefhebbers van misdaadproducties uit het hoge noorden is deze serie om van te smullen.

Scandinavische landschappen vormen een uitstekende achtergrond voor spannende detectives met een melancholieke ondertoon. Deze internationaal vermaarde serie kent een succesvolle Amerikaanse versie, maar het origineel is niet te versmaden.

De Deense serie The Killing (Forbrydelsen, wat 'het misdrijf' betekent in het Deens) liep gedurende drie seizoenen (2007 -2012) en telt veertig afleveringen. De serie werd wereldwijd uitgezonden en won internationale prijzen, maar kreeg tegelijkertijd een soort cultstatus bij de liefhebbers. De verhalen kenmerken zich door de onverwachte wendingen, tevens wordt het politiek spel achter de schermen goed weergegeven.

Overkoepelend verhaal


Ieder seizoen kent een overkoepelend verhaal, waarbij rechercheur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) het mysterie ontrafelt. Sarah werkt op het politiebureau van Kopenhagen en heeft een gesloten karakter. Ze staat op het punt om naar Zweden te emigreren wanneer ze wordt opgeroepen om naar de locatie van een misdrijf te komen. Samen met haar collega Jan Meyer (Søren Malling) vinden ze het lichaam van een jonge vrouw, in de kofferbak van een auto.

Gerelateerd nieuws


De auto blijkt op de naam te staan van een plaatselijke politicus, die zich kandidaat heeft gesteld voor het burgermeesterschap van Kopenhagen. Dit valt niet bij iedereen in goede aarde, aangezien hij bij de machthebbers niet bepaald populair is. Het is aan Sarah om te achterhalen wat er gebeurd is en of hier sprake is van een politieke afrekening.

Internationale allure


The Killing besteedt enerzijds aandacht aan de familieleden van het slachtoffer, en anderzijds aan de politieke druk waar de politie nu eenmaal mee te maken krijgt. De schrijver van de serie, Søren Sveistrup, verzekerde zich ervan dat het plot niet voortijdig onthuld zou worden. De acteurs kregen namelijk telkens het scenario per aflevering te zien. De serie viel uitstekend in de smaak en won een BAFTA Award in het Verenigd Koninkrijk, evenals een Internationale Emmy. De serie kreeg in 2011 een Amerikaanse spin-off en de verhalen zijn inmiddels ook in boekvorm verschenen. Dit alles maakt The Killing duidelijk tot een blijvertje van internationale allure.



Je kunt alle drie seizoenen van The Killing streamen op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The Killing: goede kijktip?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen