search
Deze jaren 70-misdaadserie was de doorbraak voor Hollywoodlegende Michael Douglas
Series / Specials

Deze jaren 70-misdaadserie was de doorbraak voor Hollywoodlegende Michael Douglas

Michael Douglas maakte zijn grote doorbraak in de misdaaddramaserie 'The Streets of San Francisco'.

Michael Douglas is een echte legende geworden in de filmwereld met rollen in onder andere Wall Street, Fatal Attraction en Basic Instinct. Hij speelde ook al in het MCU als Hank Pym in onder andere de Ant-Man-films. Maar wist je dat hij zijn grote doorbraak maakte in een televisieserie?

Douglas speelde van 1972 tot 1976 in de misdaaddramaserie The Streets of San Francisco. Hij speelde er de hoofdrol naast Karl Malden als twee rechercheurs in San Francisco. De serie werd ook gefilmd op locatie in San Francisco en werd geproduceerd door Quinn Martin.

Verhaal


The Streets of San Francisco liep vijf seizoenen lang op de Amerikaanse zender ABC en telde in totaal 119 afleveringen van 60 minuten. De serie draait om twee politieagenten die moorden onderzoeken in San Francisco. Een van die agenten is Michael Stone (Malden), die meer dan 20 jaar politie-ervaring heeft en nu is toegewezen aan de moordafdeling van het Bureau of Inspectors van de politie van San Francisco.

Hij werkt samen met een jonge inspecteur en energieke partner, inspecteur Steve Keller (Douglas), een 28-jarige afgestudeerde zonder veel ervaring bij de politie. Stone wordt als een tweede vader voor Keller terwijl deze de strenge eisen en procedures van recherchewerk leert. Uiteindelijk wordt Keller gepromoveerd tot volwaardig inspecteur.

Pilotfilm


The Streets of San Francisco begon met een pilotfilm met dezelfde titel (gebaseerd op de detective-roman Poor, Poor Ophelia uit 1972 van Carolyn Weston) een week voordat de serie debuteerde. Edward Hume, die het scenario voor de pilot schreef, werd gecrediteerd als degene die de serie ontwikkelde op basis van de personages uit Westons roman.



Naarmate de serie vorderde, werd Douglas zelf een ster. Hij verliet uiteindelijk de serie aan het begin van het vijfde en laatste seizoen, nadat hij met succes de film One Flew Over the Cuckoo's Nest had geproduceerd, die de Oscar voor Beste Film won in 1975. Hierdoor kon hij ook een filmcarrière opbouwen.

Vervangen


De afwezigheid van zijn personage werd verklaard door hem een lespositie te laten aannemen aan UC Berkeley, een lokale universiteit, terwijl Stone werd gekoppeld aan een andere inspecteur, Dan Robbins (gespeeld door Richard Hatch).



De verandering was niet populair bij het publiek en de serie eindigde in 1977 door dalende kijkcijfers en stijgende productiekosten. In 1992 werd een reüniefilm uitgezonden, getiteld Back to the Streets of San Francisco Douglas verscheen wel niet in de film.

Mentor


Na The Streets of San Francisco werd Douglas een echte ster en werd hij een legende in de Hollywoodwereld. Hij speelde in tal van films waarvoor hij verschillende prijzen ontving en produceerde ook heel wat films.



Douglas vergat echter zijn tijd in The Streets of San Francisco niet, en dan vooral Malden waarmee hij in de serie speelde. Zo zei hij later dat Malden een mentor voor hem werd en iemand die hij bewonderde en diep lief had. Nadat Douglas de serie had verlaten, onderhield hij een lange band met zijn mentor tot aan Maldens overlijden op 1 juli 2009.

Kijken?


Wil je Douglas zien in The Streets of San Francisco? De serie is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kunt de serie wel kopen op dvd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij ooit afleveringen van The Streets of San Francisco gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen