search
'En Place' seizoen 2: politieke ellende en flauwe humor
Recensie

'En Place' seizoen 2: politieke ellende en flauwe humor

De man van het volk heeft het niet makkelijk als president.

Regie: Jean-Pascal Zadi | Cast: Jean-Pascal Zadi (Stephane), Fadily Camara (Marion), Eric Judor (William), Benoît Poelvoorde (Eric Andrei), Panayotis Pascot (Jerome), Sean Guégan (Nathan Fronck) e.a.| Afleveringen: 6 | Speelduur: 27-31 minuten | Jaar: 2024

Stephane Blé is terug. In het eerste seizoen van En Place was te zien hoe deze man van het volk veruit de meeste stemmen kreeg bij de Franse presidentsverkiezingen. In seizoen twee moet hij als president zijn beloftes waar zien te maken. Vanzelfsprekend blijkt dat niet zo simpel is als hij dacht.

Als president krijgt Blé van alles op zijn bordje, uiteenlopend van chantage en een schandaal rond zijn overspelige vrouw tot een staatsgreep. De corruptie binnen de politiek vormt de rode draad, resulterend in volop smerige streken van zijn concurrenten die de macht proberen te grijpen. Blé geeft echter niet zomaar op en blijft vasthouden aan zijn idealen.

In het tweede seizoen is de humor een stuk minder hard dan voorheen. De grapjes zijn nog steeds erg flauw en alles mag gerust met een flinke korrel zout genomen worden, maar de humor gaat dit keer minder over de rug van anderen. Maar doordat minderheidsgroepen niet meer zo vaak belachelijk worden gemaakt, voelt de serie vlakker, saaier en minder authentiek dan in het eerste seizoen.

Het thema is niet veranderd. Stephane Blé is de eerste zwarte president en heeft duidelijk geen politieke achtergrond. Als iemand die is opgegroeid in de banlieue heeft hij een sterke binding met het volk, maar de hoge verwachtingen die dat met zich meebrengt blijken niet zo gemakkelijk waar te maken. Blé moet het volk dan ook al snel teleurstellen, want hij weet niet hoe hij zijn beloftes na moet komen.

Blés doel van een Frankrijk waarin iedereen zich gehoord voelt blijkt dus niet zo makkelijk te realiseren. Zijn concurrenten spelen daar slim op in, door hem compleet door het slijk te halen. Blés reactie hierop is verrassend: hij stelt zijn concurrent aan als premier. Maar ook dit blijkt niet zo eenvoudig. Blé belandt van het ene in het andere probleem en voor hij het weet vindt er een staatsgreep plaats.

Wanneer je tussen de ogenschijnlijk simpele regels door leest, komt de vraag bovendrijven of de politiek wel zo eerlijk en democratisch is als wordt beweerd. Daarmee kaart En Place op humoristische wijze best een serieus onderwerp aan, maar een echte doordenker is de serie niet. Het voornaamste doel blijft immers entertainment, in de vorm van zeer flauwe humor. En daar moet je van houden.



En Place is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om En Place seizoen 2 te kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen