search
'Better': corrupte politie-inspecteur wil haar leven beteren
Recensie

'Better': corrupte politie-inspecteur wil haar leven beteren

Deze Britse misdaadserie moet het niet hebben van gillende sirenes en spectaculaire schietpartijen, maar van onderlinge relaties en morele keuzes.

Regie: Jonathan Brough, Pier Wilkie | Cast: Leila Farzad (Louisa Slack), Andrew Buchan (Col McHugh), Samuel Edward-Cook (Ceri Davies), Zak Ford-Williams (Owen Davies), Gary Cooper (Bulgey), Anton Lesser (Vernan Marley), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 56-60 minuten | Jaar: 2023

Een vrouw met een sjaal voor haar gezicht zoekt voorzichtig haar weg in een donkere opslagruimte. Haar zaklamp verlicht bakjes met cocaïne op een tafel in de hoek. Met een plastic zak pakt ze een vuurwapen van de grond wanneer haar aandacht wordt getrokken door een rochelend geluid. Even verderop ligt een man badend in zijn eigen bloed. Hij leeft nog. De vrouw kijkt hem even aan, maar verlaat stilletjes het pand zonder hulp in te schakelen. Maak kennis met Louisa Slack, hoofdinspecteur bij de politie van Leeds.

Lou is door en door corrupt. Ze heeft haar status als topagent 'verdiend' door tips van upperclass-gangsterbaas Col McHugh, met wie ze al jaren bevriend is. Col helpt Lou en Lou helpt Col. Ze worden hier beiden financieel beter van. Allebei hebben ze geen enkele scrupules, ook al is hun pad bezaaid met moord, uitbuiting en drugsslachtoffers. Lou is als gewaardeerde familievriendin zelfs welkom op Cols chique dinertjes waar criminelen zich inlaten met legitieme zakenmensen. Alles verandert echter wanneer Lou's zoon een medisch ongeval krijgt en zij – rijkelijk laat – ineens een geweten ontwikkelt.

De misdaadserie Better draait vooral om de relaties tussen de personages. Lou en Col staan centraal, maar andere verhoudingen zijn minstens zo belangrijk, zoals de omgang met collega's en familie. Lou's man is volledig op de hoogte van haar louche praktijken en profiteert daar lekker van mee, maar ziet ook welke tol dit werk van haar eist. Op een gegeven moment vraagt hij Lou of ze doorgaat met beide 'banen', waarop zij antwoordt dat deze prima samengaan. Maar dat gaat natuurlijk niet. Vroeg of laat wordt ze gedwongen om een van haar gangstervriendjes op te pakken.

We krijgen ook een goed beeld van hoe Col zich verhoudt tot de mensen om hem heen. Hij is de charismatische baas, de bewonderde echtgenoot en de vader aan wie zoonlief nooit kan tippen. Col is goed met woorden en het bespelen van de gevoelens van zijn entourage. Als zijn relatie met Lou verandert, worden echter ook zijn zwakheden duidelijk. Nou ja, zwakheden? Col wordt eigenlijk steeds menselijker... 'Beter' zou je kunnen zeggen.

Het is echter de vraag of ook Lou beter kan worden. De een zegt dat ze haar recht op een zuiver geweten heeft opgegeven op het moment dat ze met Col in zee ging, maar een ander denkt dat iedereen nog te redden valt. Lou gaat te rade bij een ervaringsdeskundige uit het corrupte politiecircuit, die vindt dat alles opbiechten altijd zelfdienend is; de eigen last moet worden verlicht. Dit raakt aan een interessant vraagstuk uit de psychologie en biologie: bestaat echt altruïsme eigenlijk wel of is alle gedrag in wezen egoïstisch?

Met Lou worden mooi de verschillende kanten van dit vraagstuk verkend. Tijdens haar reis van moreel herstel vraagt de kijker zich constant af of zij zichzelf en haar geliefden niet gewoon voor de gek houdt. Wat tegen Lou pleit is dat ze tijdens haar rechtvaardigheidsmissie links en rechts mensen voor de bus blijft gooien om zelf niet te worden aangereden. Niet geholpen door haar harde, sarcastische persoonlijkheid, is Lou een onaangename protagonist. Als kijker gun je haar de verlossing eigenlijk niet. Deze vrouw liet in de openingsscène iemand voor haar ogen doodbloeden; kun je daar nog van terugkomen?

Leila Farzad heeft de juiste ambivalente uitstraling om Lou neer te zetten. Het ene moment is ze ongenaakbaar en zelfverzekerd, maar de kijker ziet later ook de twijfel en het morele conflict doorschemeren. Erg mooi zijn haar gesprekken met een vertrouwenspersoon die, met dank aan de vertolking van Anton Lesser, eigenlijk nog wel het meest sympathieke personage in de serie blijkt. Andrew Buchan maakt als Col zijn eigen emotionele reis en is een heerlijk acteur om in beeld te hebben. Hij is volkomen geloofwaardig als gedistingeerde drugsbaron die zichzelf wijsmaakt dat hij in wezen een fatsoenlijk mens is.

Better moet het niet hebben van gillende sirenes en spectaculaire schietpartijen. Dit is een sober verhaal over familie en vriendschap en hoe die relaties kunnen corrumperen. Het plot steekt – op een paar onlogische beslissingen van randpersonages na – goed in elkaar en de spanning in de dialogen en verhoudingen worden voelbaar gemaakt door de uitstekende cast. Maar weinig Britse misdaadseries doen dat beter.



Better is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Better te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen