search
Deze 'Knight Rider'-kloon uit de jaren 80 is echt lachwekkend
Series / Specials

Deze 'Knight Rider'-kloon uit de jaren 80 is echt lachwekkend

'Street Hawk' was niet zo'n groot succes als 'Knight Rider' en 'Airwolf'.

Knight Rider had KITT en Airwolf had zijn gelijknamige helikopter. Een andere serie uit de jaren 80 die rond een voertuig ging was Street Hawk, waarin het hoofdpersonage rondreed op een motor. Street Hawk was echter niet zo'n groot succes als Knight Rider en Airwolf.

Street Hawk kwam uit in 1985 en liep een seizoen van 14 afleveringen. De hoofdpersonages werden bedacht door Paul M. Belous en Robert Wolterstorff, en het basisconcept van de serie werd ontwikkeld door Bruce Lansbury, die aanvankelijk opdracht gaf tot het maken van het programma.

Verhaal


De premisse van Street Hawk wordt in elke aflevering verteld tijdens de openingstitels, ingesproken door Ernie Anderson. Het hoofdpersonage Jesse Mach wordt gespeeld door Rex Smith, die vroeger werkte als politieagent en amateur-motorcrossracer.

Nadat hij gewond raakt tijdens zijn dienst, wordt hij gerekruteerd door Norman Tuttle (Joe Regalbuto) voor het Street Hawk-project. Street Hawk is een motor ontworpen om stedelijke misdaad te bestrijden en is in staat om ongelooflijke snelheden te bereiken tot wel driehonderd mijl per uur, en met immense vuurkracht.

Dubbelleven


In alle afleveringen van Street Hawk leidt Mach een dubbelleven: overdag is hij een politievoorlichter, 's nachts een misdaadbestrijder. Street Hawk wordt door de politie gezien als een wetteloze vigilante en een public relations-probleem, vooral door Mach’s meerdere, kapitein Leo Altobelli (Richard Venture).



Elke aflevering behandelt een specifieke misdaad of missie, zonder verhaallijnen die over meerdere afleveringen lopen. Smith, die Mach speelt, is een ervaren motorrijder en deed het grootste deel van zijn eigen rijwerk. Voor gevaarlijke stunts werd echter een stuntdubbel ingezet.

George Clooney en Don Johnson


Smith was niet de eerste keuze voor het hoofdpersonage. Zo deed George Clooney een screentest voor de rol van Jesse Mach. Clooney was de eerste keuze van bedenker Wolterstorff, maar ABC wilde hem niet. Uiteindelijk verscheen hij als gast in de tweede aflevering.



Ook Don Johnson werd overwogen voor de rol van Jesse Mach. Hij werd echter niet beschikbaar toen NBC besloot om Miami Vice (1984) op te nemen in hun programmering. De serie zou oorspronkelijk ook een andere titel hebben gekregen, namelijk Falconer. Maar er was dat jaar al een pilot met dezelfde titel, waardoor de naam werd gewijzigd.

Geannuleerd


Veel critici en kijkers merkten destijds snel op dat deze serie sterke overeenkomsten vertoonde met Knight Rider, maar dan met een motor in plaats van een auto. Street Hawk werd uiteindelijk niet zo'n succes en werd na één seizoen geannuleerd.



Producent van de serie Burton Armus gaf eerlijk toe wat de reden was voor het falen van Street Hawk: “Het was geen goedkope serie om te produceren. De serie sloeg ook nooit aan. Het had geen benen. Ik vond altijd dat de motor te blikkerig was en niet de omvang en sterkte van een groot voertuig had vergeleken met KITT of Airwolf."

Kijken?


Wil je Street Hawk eens zien? Je kan de serie op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

Lees ook
De 10 beste series uit de jaren 80: van 'The A-Team' tot 'Airwolf'
In de jaren 80 kwamen heel wat goede series uit en hier zijn de tien beste.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij eerder over deze serie gehoord?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen