search
Een van de meest iconische scifi-series ooit wordt nog steeds over het hoofd gezien
Series / Specials

Een van de meest iconische scifi-series ooit wordt nog steeds over het hoofd gezien

Ondanks de enorme publiekswaardering zagen de makers een cruciaal onderdeel over het hoofd.

Er zijn film- en tv-producties die de geschiedenis ingaan terwijl dit tegelijkertijd maar weinig mensen opvalt. Er is weliswaar waardering van het publiek, maar om de een of andere reden blijft de wereldwijde populariteit uit. Een goed voorbeeld hiervan is een productie die in eerste instantie na drie seizoenen gecanceld werd wegens tegenvallende kijkcijfers.

Het voornaamste struikelblok voor de serie The Expanse is het feit dat deze tijd nodig had om op gang te komen. Voor het verfilmen van de boekenserie van het schrijversduso Ty Franck en David Abraham, onder de naam James S.A. Corey, moet je nu eenmaal de tijd nemen. De kijker wordt meegenomen in deze complexe wereld. The Expanse had een relatief traag eerste seizoen, en je kunt als kijker niet verwachten hoe groots het allemaal gaat worden. De serie werd uiteindelijk opgepakt door Amazon. De grote baas Jeff Bezos is een fervent scifi-liefhebber en gaf gehoor aan de fan-campagne. The Expanse kreeg op deze manier uiteindelijk de behandeling die deze verdiende.

Weinig veranderd


Ty Franck, een van de schrijvers van de boekenreeks, was de assistent van niemand minder dan George R.R. Martin. De invloed is zeker merkbaar, aangezien je in The Expanse een toekomstige versie van de mensheid ziet, maar met een geheel eigen draai. De serie speelt zich tweehonderd jaar in de toekomst af en de mensheid heeft het zonnestelsel gekoloniseerd. Zo is Mars bewoond middels ondergrondse steden, er leven mensen op Ceres, maar ook op een van de manen van Jupiter. Ruimtereizen zoals je die ziet in andere scifi-verhalen zijn echter niet mogelijk.

Wat daarnaast sterk opvalt is dat, ondanks de enorme technologische vooruitgang, de mensheid eigenlijk maar bar weinig veranderd is. Politieke spanningen, intriges en problemen zoals armoede en competitie voor schaarse bronnen zijn nog steeds aan de orde. Er heerst spanning tussen de regeringen van Mars en de aarde, met de bijbehorende samenzweringen op hoog niveau. Naarmate de serie vordert wordt het verhaal grootser en dieper. Wanneer je echter kijkt naar de hoogst gewaardeerde afleveringen in de serie, dan zit daar niet een aflevering uit het eerste seizoen tussen.

Wennen


Dit betekent natuurlijk niet dat het debuutseizoen slecht was, maar als kijker zie je een mix tussen een scifi-verhaal en een detectivevehaal. Er wordt een behoorlijk grote ensemblecast geïntroduceerd en je moet wennen aan deze complexe, nieuwe wereld. De verhaallijn speel zich op kleine schaal af en er is nog niks te zien van de actiescènes die wel degelijk in latere seizoenen van The Expanse vertoond worden. Voor kijkers die puur op entertainment gericht zijn kan de zogeheten slow-burn van de serie dus een afknapper zijn. Degenen die de tijd nemen krijgen een serie te zien die wetenschappelijk accuraat is, een epische schaal heeft en ook nog eens grootse visuele vormgeving kent.

Als je de serie een kans wilt geven, dan kun je onderstaande spoilervrije introductievideo bekijken:



The Expanse kun je streamen op Prime Video.

Lees ook
De nieuwste Netflix-serie is net een duistere versie van 'Percy Jackson'
De mythologische elementen zijn groots aanwezig, maar krijgen een duisterder randje.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

The Expanse: underrated?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen