search
Deze scifi-serie uit de jaren 80 werkt nu op je lachstuipen
Series / Specials

Deze scifi-serie uit de jaren 80 werkt nu op je lachstuipen

'Automan' was niet zo'n succes en werd geannuleerd na 12 afleveringen.

In de jaren '70 en '80 maakte Glen A. Larson tal van series. Van Knight Rider en The Fall Guy tot Magnum, P.I. en Battlestar Galactica; ze komen allemaal van hem en waren allemaal een groot succes. Niet alle series die hij maakte waren echter een succes. Zo had je ook de scifi-serie getiteld Automan.

Automan was van korte duur. Het werd uitgezonden voor 12 afleveringen (hoewel er 13 werden gemaakt) op ABC tussen 1983 en 1984. Het imiteert bewust de visuele stijl van de live-action film Tron, in de context van een superheldenserie. Larson inspireerde zich dan ook op de film.

Echte wereld en computerwereld


Automan volgt de avonturen van een politieagent en computerprogrammeur genaamd Walter Nebicher (Desi Arnaz Jr.), die een kunstmatig intelligent misdaadbestrijdingsprogramma heeft gecreëerd. Dit programma genereert een hologram (gespeeld door Chuck Wagner) dat 's nachts de computerwereld kan verlaten om misdaad te bestrijden.

In de tastbare wereld oftewel in de "echte wereld" van de serie, niet de eerder genoemde "computerwereld" waar Automan vandaan komt en waar hij onder andere Donkey Kong ontmoet, doet Automan zich voor als een overheidsagent, Otto J. Mann. Dit bleef geheim voor iedereen behalve Walters naaste collega, Roxanne Caldwell (Heather McNair).

Eén wezen


Nebicher kon met Automan samensmelten tot één wezen, waarbij ze bewustzijn en vaardigheden deelden, terwijl Automan zijn onkwetsbaarheid behield. Cursor was zijn sidekick, een zwevende, veranderende polyhedron die fysieke objecten kon tekenen en genereren wanneer nodig. De meest voorkomende vormen waren een auto (de Autocar), een vliegtuig en een helikopter (de Autochopper), die allemaal de natuurwetten konden trotseren.



De serie had ook Robert Lansing in de hoofdrol als luitenant Jack Curtis en Gerald S. O'Loughlin als hoofdinspecteur E. G. Boyd, beiden de superieuren van Walter. Beiden geloofden dat Automan een vriend van Walter van de FBI was. Kapitein Boyd, een technofoob die niets met computers had, hield luitenant Curtis vaak op als het soort agent waar hij van overtuigd was dat dit het ideaalbeeld voor de politie was - een ideaal waarvan hij geloofde dat Walter dit nooit zou bereiken.

Merchandise


Automan was uiteindelijk niet zo'n succes als bijvoorbeeld Knight Rider en The Fall Guy. Door lage kijkcijfers en de dure special effects werd de serie geannuleerd nadat twaalf van de dertien afleveringen werden uitgezonden.



Automan was destijds namelijk de duurste televisieserie om te produceren, met een kostenplaatje van meer dan een miljoen dollar per aflevering. Hoewel de serie geen groot succes was, werd er wel merchandise gemaakt van Automan, waaronder actiefiguren, Halloweenkostuums en een videospel.

Kijken?


Wil je Automan zien? Je kan de serie op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

Lees ook
De 10 beste series uit de jaren 80: van 'The A-Team' tot 'Airwolf'
In de jaren 80 kwamen heel wat goede series uit en hier zijn de tien beste.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Automan: ooit van gehoord?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen