search
'Red Eye': deze nachtvlucht naar Beijing duurt net even te lang
Recensie

'Red Eye': deze nachtvlucht naar Beijing duurt net even te lang

Sterke thrillerserie met uitstekende cast, die soms wel in herhaling valt.

Regie: Kieron Hawkes | Cast: Richard Armitage (Matthew Nolan), Jing Lusi (Hana Li), Lesley Sharp (Madeline Delaney), Dan Li (Toni Zhang), Gemma More (Jess Li), Thomas Chaanhing (piloot Chén), Jonathan Aris (John Tennant), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 46-47 minuten | Jaar: 2024

Bij rode ogen denk je aan hooikoorts, makikikkers of een effect op een foto dat tegenwoordig met een simpel bewerkingsprogrammaatje ongedaan kan worden gemaakt. 'Red eye' is echter ook een Engelse term voor een vliegreis die 's avonds begint en voor de ochtend eindigt: de passagiers hebben door een gebrek aan nachtrust rode ogen bij aankomst. Deze reizen zijn niet favoriet, maar soms ontkom je er niet aan. Zo ook dokter Matthew Nolan, die gedwongen wordt de nachtvlucht terug te nemen naar Beijing. En dat is nu net de laatste plaats op aarde waar hij wil zijn.

Eerder nog stond Matthew op een bankje in de aankomsthal van Heathrow en schreeuwde tegen de verzamelde omstanders: "Pak je telefoon en film dit. Ik word uitgeleverd aan China en de Britse regering doet niets om me te beschermen." Het is een prima ingeving om dit publiekelijk te verkondigen, vlak voordat hij door de aangesnelde beveiliging naar het vliegtuig wordt begeleid. Matthew heeft een vers gehechte wond in zijn zij en handboeien om zijn polsen. Hij wordt tijdens de nachtvlucht bewaakt door rechercheur Hana Li, een Brit met wortels in Hongkong.

Hana's moeder is onder het communistische regime verdwenen, dus zij staat bepaald niet te popelen om naar Beijing te vliegen. Als er dan ook nog eens doden beginnen te vallen tijdens de twaalf uur durende luchtreis, is de boot helemaal aan. Hana en Matthew zijn gedwongen de handen ineen te slaan om uit te zoeken wat er precies speelt. Enkele kopstukken van de Britse inlichtingendienst doen hetzelfde, want Matthews uitlevering lijkt om iets anders te draaien dan de moord in Beijing waarvan hij wordt beschuldigd. Een almaar uitdijend netwerk van belanghebbenden gaat zich met de zaak bemoeien.

Het is een goede vondst om het verhaal op te hangen aan de nachtelijke vliegreis. De besloten ruimte en de tikkende klok verhogen automatisch de spanning en de vliegtuigsetting leent zich mooi voor allerlei narratieve opzetjes. Hoog in de lucht is de wereld anders. Zo komt Matthew er bijvoorbeeld op een interessante manier achter dat hij weleens het doelwit van een moordenaar kan zijn.

Qua plot valt Red Eye echter wat in herhaling. De verstopplaatsen raken op, Matthew is al een paar keer in en uit de boeien geslagen en iedereen loopt kriskras door het vliegtuig waarbij rechercheur Hana natuurlijk steeds net te laat is om de booswicht aan boord te snappen. Gelukkig schakelt de serie regelmatig in flashbacks naar de gebeurtenissen rond de moord in China en wordt goed gebruikgemaakt van de interacties met de instanties (en een nieuwsgierige journalist) op de grond om het grotere plaatje te schetsen.

Genoeg variatie dus en het plot steekt ook behoorlijk vernuftig in elkaar. Een paar onthullingen zie je wel van erg ver aankomen, maar in het algemeen blijf je nieuwsgierig naar hoe de vork nu precies in de steel zit. Ondanks de plotwendingen en geheime agenda's wordt de kijker ook niet bedrogen, al knoopt het slotdeel wel erg veel losse eindjes netjes aan elkaar. Deze nachtvlucht duurt misschien één aflevering te lang.

Red Eye heeft een sterke cast van Britse en Aziatische acteurs. Richard Armitage en Jing Lusi hebben de juiste chemie als het centrale duo dat door de omstandigheden dichter naar elkaar groeit. Lesley Sharp en Jonathan Aris zijn de bekvechtende leidinggevenden, en Thomas Chaanhing en Dan Li spelen leden van de Chinese vliegtuigbemanning waarvan het onzeker is waar hun loyaliteit ligt. Het is aan de uitstekende acteurs te danken dat al die mensen ondanks hun listen en geheimen toch de nodige consistentie in hun handelen en persoonlijkheid vertonen. De personages zijn geloofwaardig in hun ambiguïteit.

Ook van Matthew weet de kijker eigenlijk niet of hij wel zo onschuldig is als hij beweert. Deze dokter is verdacht goed met zijn vuisten en draait volwaardig mee bij het ontrafelen van een complot waar verschillende internationale instanties bij betrokken zijn. Ach ja, de vermogens van een mens groeien zodra hij zijn eigen hachje moet redden. Wijt het maar aan de adrenaline. Regisseur Kieron Hawkes bezorgt ons in elk geval een mooie serie: prima bingemateriaal als je 's nachts in het vliegtuig zit en toch niet kan slapen.



Red Eye is te zien bij HBO Max.



Lees ook
Deze fabuleuze misdaadserie met een onovertroffen 9,5 op IMDb is nog altijd gewoon te streamen op Netflix
De misdaadserie 'Breaking Bad' is de serie met het hoogste cijfer op IMDb dat ooit gegeven is.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Red Eye te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen