search
Wie zijn eigenlijk de grafgeesten in 'The Rings of Power'?
Series / Specials

Wie zijn eigenlijk de grafgeesten in 'The Rings of Power'?

De langverwachte antagonisten waren niet te zien in de filmtrilogie en maken nu hun opwachting.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
SerieTotaal berichtte eerder over de grafgeesten (barrow wights) uit Tolkiens mythologie. In The Fellowship of the Ring waren deze lugubere figuren niet te zien, aangezien Tom Bombadils verhaallijn niet in de filmtrilogie voorkwam.

In de prequelserie is de situatie duidelijk anders en zijn deze slechteriken voor het eerst op het scherm te zien. The Rings of Power geeft echter een andere oorsprong aan de grafgeesten. In de serie zijn zij letterlijk tot leven gewekte schimmen uit de graven, terwijl Tolkien een andere origine aan hen toekende.

Onveilig


In The Rings of Power is een parallel te zien met het boek 'Het Reisgezelschap'. In plaats van Frodo, Sam, Merijn en Pepijn zien we nu Galadriel (Morfydd Clark), Elrond (Robert Aramayo) en hun gezelschap door het Oude Woud trekken. In het boek worden de hoofdpersonen gevangen genomen door de grafgeesten en het is Tom Bombadils lied dat hen redt van een zekere ondergang. De mysterieuze Tom kan door zijn gezang invloed uitoefenen op de natuur, ook als het tegennatuurlijke wezens betreft.

Deze grafgeesten dwalen rond bij de Grafheuvels (Barrow-downs) en zijn daarnaar toegestuurd door de tovenaar-koning van Angmar. De graven zijn van koningen uit de Eerste Era. Deze koningen zijn de voorouders van de Edain en vormden destijds een bondgenootschap met de Elfen in de strijd tegen Saurons meester Morgoth. Er is dus sprake van een begraafplaats, waar het behoorlijk onveilig is door de aanwezigheid van de grafgeesten. Tom Bombadil schenkt het Reisgezelschap de zogeheten Grafheuveldolken (Barrow-blades), wapens waarmee je deze geesten kunt vernietigen. The Rings of Power toont, zoals eerder aangegeven, een aangepaste versie van de mythologie.

Restanten


In de serie zijn de grafgeesten namelijk de tot leven gewekte lichamen van de dode koningen. Galadriel vermoedt dat dit door Sauron is gedaan, om mensen tegen te houden die door het Oude Woud reizen. Aangezien er restanten liggen van dode paarden en proviand, is het redelijk om aan te nemen dat de boodschapper van Gil-galad (Benjamin Walker), die eerder werd gestuurd, zeer waarschijnlijk door de grafgeesten gedood is. De serie suggereert dat Sauron (Charlie Vickers) de begraven koningen van weleer op een lugubere manier tot zijn knechten maakt. Wanneer het nodig is wekt hij de lichamen tot leven om tegenstanders te laten doden. Hij maakt met andere woorden strategisch gebruik van de Grafheuvels. De makers hebben op deze manier een andere invulling gegeven aan de oorsprong en achtergrond van de grafgeesten.



The Rings of Power kun je zien op Prime Video.

Lees ook
De 10 beste scifi-series van de afgelopen 25 jaar: van 'Firefly' tot 'Lost'
De voorbije 25 jaar zijn er tal van goede scifi-series uitgebracht.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kijk jij The Rings of Power per aflevering?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen