search
Deze serie gebaseerd op populaire jaren 80-serie is dik de moeite waard: 99% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Deze serie gebaseerd op populaire jaren 80-serie is dik de moeite waard: 99% op Rotten Tomatoes

'One Day at a Time' is gebaseerd op de gelijknamige serie die liep van 1975 tot 1984.

Van 1975 tot 1984 liep er op televisie de sitcom One Day at a Time met onder andere Bonnie Franklin, Mackenzie Phillips en Valerie Bertinelli in de hoofdrollen. Deze serie was toen een groot succes. Vele jaren later werd er een remake gemaakt die een even groot succes was als de originele.

De remake van One Day at a Time ging in première in 2017 en liep vier seizoenen tot 2020. De serie was oorspronkelijk van Netflix, maar na drie seizoenen annuleerde de streamingdienst het. Niet lang erna kondigde Pop aan dat het de serie in 2020 zou herleven, waardoor One Day at a Time de eerste originele Netflix-serie werd die werd opgepikt door een traditioneel lineair netwerk.

Vierde seizoen


Zo kwam er toch nog een vierde seizoen uit van One Day at a Time. Uiteindelijk annuleerde Pop de serie na het vierde seizoen, maar Sony Pictures TV gaf toen aan dat het de serie aan andere netwerken zou aanbieden. Op 8 december 2020 werd aangekondigd dat er geen nieuwe afleveringen zouden komen, waarmee de serie definitief werd beëindigd.

One Day at a Time is gebaseerd op de gelijknamige serie van de jaren '70 en '80. Het productiebedrijf van uitvoerend producent Norman Lear, Act III Productions, benaderde Sony Pictures Television met het idee om de originele serie opnieuw voor te stellen met een Latijns-Amerikaanse familie. Lear was eerder uitvoerend producent van de originele serie.

Norman Lear


De serie is ontwikkeld door Gloria Calderón Kellett en Mike Royce, met Lear en zijn productiepartner Brent Miller als uitvoerende producenten. Dit markeerde Lear's laatste optreden achter de schermen vóór zijn overlijden op 5 december 2023.



Lear is niet de enige die zowel meegewerkt heeft aan de originele versie en de remake. Zo keerden verschillende leden van de originele cast en productieploeg in verschillende functies terug gedurende de serie. Patricia Fass Palmer keerde terug als producent voor de remake, Phillips - die een van de dochters speelde in de originele serie - had een terugkerende rol als drugs- en alcoholconsulent Pam, Glenn Scarpelli verscheen in een aflevering van seizoen drie en Michael Lembeck regisseerde een aflevering van seizoen één.

Verhaal


One Day at a Time heeft een ensemblecast die bestaat uit onder andere Justina Machado, Todd Grinnell, Isabella Gomez, Marcel Ruiz, Stephen Tobolowsky en Rita Moreno. De serie draait om een Cubaans-Amerikaanse familie die in de wijk Echo Park in Los Angeles woont. Het verhaal richt zich op een alleenstaande moeder, die een veteraan van het leger is en te maken heeft met PTSS, haar kinderen en haar Cubaanse moeder.



Deze herwerking van de originele sitcom behandelt onderwerpen zoals geestelijke gezondheidsproblemen, immigratie, seksisme, homofobie, genderidentiteit en racisme waar Hispanics in de Verenigde Staten mee te maken hebben.

Lovende kritieken


Bij de release ontving de serie lovende kritieken, waarbij recensenten vooral de schrijfkwaliteit en de prestaties van Machado en Moreno prezen. One Day at a Time werd genoemd als een van de beste televisieseries van 2017. Op Rotten Tomatoes heeft de serie dan ook een bijna perfecte score van 99%. Elk seizoen kreeg een perfecte score behalve het eerste seizoen.



One Day at a Time ontving meerdere prijzen en nominaties, waaronder vier Primetime Emmy Award-nominaties, waarvan het er twee won in 2019 en 2020. De serie werd ook drie keer genomineerd voor een GLAAD Media Award voor Beste Comedyserie.

Kijken?


Wil je One Day at a Time zien? Je kan de drie eerste seizoenen bekijken op Netflix. Het vierde seizoen is op dit moment niet beschikbaar op de verschillende streamingdiensten in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ken jij One Day at a Time nog?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen