search
Deze vergeten misdaadserie uit 2009 met 'Reservoir Dogs'-gezicht mag je niet missen
Series / Specials

Deze vergeten misdaadserie uit 2009 met 'Reservoir Dogs'-gezicht mag je niet missen

List en bedrog is een vakgebied dat wetenschappelijk verantwoord wordt toegepast.

Complexe zaken zoals spionage, eenheden die terrorisme bestrijden en complexe schurken spreken tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. De associatie is meestal dat er sprake is van meer dan een "simpele" boef en dat er dus complexe methodes nodig zijn om dit soort slechteriken achter de tralies te krijgen.

De serie Lie to Me (2009 -2011) gaat over een fictieve organisatie die haar diensten aanbiedt om middels specifieke ondervragingstechnieken te achterhalen wat er speelt. Tim Roth, die we kennen als Mister Orange uit Reservoir Dogs is de oprichter van deze organisatie. Hij speelt dokter Cal Lightman, die een scherpe kennis heeft van psychologie en een talent heeft voor het lezen van mensen.

Interesse opgewekt


Cal is een gescheiden vader met een tienerdochter, die The Lightman Group heeft opgericht. Deze organisatie heeft een team van medewerkers die stuk voor stuk hun eigen specialismen hebben. Dit kan een achtergrond zijn bij de FBI, of bij de beveiliging op nationaal niveau van de Amerikaanse overheid. Cals moeder pleegde zelfmoord toen hij nog een kind was en dit wekte bij hem de interesse op om lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen te leren lezen.

Naast het oppikken van leugens en bedrog gebruiken Cal en zijn team de nodige trucs en tactieken om nuttige informatie van verdachten of betrokkenen los te peuteren. Dit kan variëren van ondervragingstactieken tot het doen van provocerende uitspraken om te zien hoe de ander reageert. Het betreft hier echter op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde methodes: Cals personage is gebaseerd op de Amerikaanse psychologie-professor Paul Ekman, die ook als adviseur meewerkte aan de serie.

Ontvangst


Lie to Me telt drie seizoenen met in totaal 48 afleveringen. De ontvangst was goed en het publiek geeft op Rotten Tomatoes een prima score van 86%, maar de kijkcijfers waren niet langer afdoende. Om deze reden besloot de zender Fox, die de serie liet maken, om er na het derde seizoen een punt achter te zetten. De serie heeft echter een aparte draai gegeven aan het verhaal en is daarom nog steeds de moeite van het bekijken waard.



Je kunt Lie to Me streamen op Disney+.

Lees ook
Vergeten fantasyserie van Netflix scoort een ijzersterke 93% op Rotten Tomatoes
... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Staat Lie to Me nu op jouw watchlist?

  • Ja!

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee / Al gezien

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen