search
Deze psychologische animatieserie met 8,8 op IMDb kijk je gewoon op Netflix
Series / Specials

Deze psychologische animatieserie met 8,8 op IMDb kijk je gewoon op Netflix

De animatieserie 'BoJack Horseman' draait om het titelpersonage, een antropomorfe paard.

Animatieseries zijn niet enkel voor kinderen. Zo worden er veel animatieseries gemaakt voor volwassenen. Als er een is die je moet zien, dan is het wel BoJack Horseman, bedacht door Raphael Bob-Waksberg.

De serie is ontworpen door cartoonist Lisa Hanawalt, een oude vriendin van Bob-Waksberg, met wie hij eerder samenwerkte aan de webcomic Tip Me Over, Pour Me Out. De stemmen worden vertolkt door Will Arnett, Amy Sedaris, Alison Brie, Paul F. Tompkins en Aaron Paul.

Verhaal


BoJack Horseman speelt zich af in een alternatieve wereld waar mensen en antropomorfe dieren zij aan zij leven, en vindt voornamelijk plaats in Hollywood. De serie draait om het antropomorfe paard BoJack Horseman (Arnett), een vergane ster van een sitcom uit de jaren '90 die van plan is om terug in de schijnwerpers te komen met een autobiografie, geschreven door ghostwriter Diane Nguyen (Brie).

Tegelijkertijd worstelt hij met zijn verslaving aan alcohol en andere drugs, en de daaruit voortvloeiende roekeloosheid. BoJack moet ook omgaan met de eisen van zijn agent en ex-vriendin Princess Carolyn (Sedaris), de dwaze capriolen van zijn kamergenoot Todd Chavez (Paul), en zijn voormalige rivaal Mr. Peanutbutter (Tompkins).

Lovende kritieken


De serie ging in première op Netflix in 2014 en liep zes seizoenen tot 2020 met in totaal 77 afleveringen. Er werd ook een eenmalige kerstspecial uitgebracht in 2014. BoJack Horseman ontving gemengde recensies bij de release. Critici waren echter aanzienlijk positiever over de tweede helft van het eerste seizoen, en de daaropvolgende seizoenen kregen lovende kritieken.



De animatie, stemacteerwerk, humor, volwassen thema's, karakterontwikkeling, emotionele diepgang en de benadering van de onderwerpen werden geprezen. Op IMDb heeft BoJack Horseman dan ook een hoge score van 8,8 op 10 en staat het op de 63e plaats in hun lijst van best beoordeelde televisieseries.

Prijzen


Ook op Rotten Tomatoes heeft BoJack Horseman hoge scores gekregen. Zo hebben seizoen 2 en 3 een perfecte score van 100%. In totaal heeft de serie een score van 93% op Rotten Tomatoes. GQ Magazine prees de serie als een van de beste van de jaren 2010 en IndieWire rangschikte BoJack Horseman als een van de beste animatieseries aller tijden.



BoJack Horseman ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier Critics' Choice Television Awards voor Beste Animatieserie, drie Annie Awards en twee Writers Guild of America Awards. Ook werd de serie drie keer genomineerd voor een Primetime Emmy Award.

Kijken?


Wil je BoJack Horseman zien? Je kan de serie bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

BoJack Horseman: overrated of echt leuk?

  • Overrated

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Echt leuk

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen