search
Dit wist je niet over het themalied van jaren 80-hit 'Knight Rider'
Series / Specials

Dit wist je niet over het themalied van jaren 80-hit 'Knight Rider'

Het bekende themalied van 'Knight Rider' is geleend van een veel ouder lied.

De serie Knight Rider kent iedereen. De auto KITT ook. Daarnaast is ook het themalied van Knight Rider, die elke aflevering te horen was, heel bekend. Het werd gecomponeerd door Stu Phillips en is een van de meest iconische themaliedjes uit de jaren '80. Weet je echter wat de oorsprong van het lied is?

Knight Rider is een van de bekendste en populairste series uit de jaren 80. Het werd gemaakt en geproduceerd door Glen A. Larson en liep van 1982 tot 1986. David Hasselhoff speelde de hoofdrol van Michael Knight, een moderne misdaadbestrijder die wordt bijgestaan door KITT, een geavanceerde, kunstmatig intelligente, zelfbewuste en vrijwel onvernietigbare auto.

Themalied


Het themalied van Knight Rider is nu nog steeds heel bekend. Hoewel het beroemde openingsnummer een kenmerkende synth-sound uit de jaren '80 heeft, gaat de oorsprong van het lied veel verder terug dan de synthetische stijl die het omarmt.

Het is namelijk gebaseerd op een stuk uit de balletmuziek van Léo Delibes' Sylvia, specifiek de Cortège de Bacchus uit de derde akte. Dit stuk dateert uit de 19e eeuw en ging in 1876 in première. In een interview vertelde Larson dat hij een klassiek stuk herinnerde, namelijk dit stuk, waarvan hij delen gebruikte voor het themalied van Knight Rider.

Ringtone


Er werden dan synthesizers toegevoegd, een beslissing die grotendeels kwam vanuit het televisienetwerk. Larson beweert dat ze vijf of zes synthesizers gebruikten, samen met drums en een Fender-basgitaar.



Door de jaren heen is het nummer door verschillende artiesten gesampled, waaronder Busta Rhymes en Lil' Kim. De blijvende populariteit van het themalied komt echter voort uit het feit dat het een populaire ringtone werd. Zo werd het ook gebruikt als Ted's ringtone in de komediefilm Ted uit 2012.

Prijs


In 2005 won Phillips een prijs van BMI - een organisatie voor auteursrechten - voor de meest gedownloade ringtone. Phillips deelde deze prijs met Lalo Schifrin's themalied van Mission: Impossible.



Wil je Knight Rider zien met het bekende themalied? Je kan de serie bekijken op SkyShowtime.

Lees ook
De iconische jaren 80-serie 'Knight Rider' kreeg een hopeloos mislukte reboot: vervanger David Hasselhoff faalde faliekant
De reboot Knight Rider uit 2008/2009 was overduidelijk geen succes: de Rotten Tomatoes-score is bedroevend.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Knight Rider of Baywatch?

  • Knight Rider

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Baywatch

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen