search
Hoe gaat het nu met de rechterhand 'Angel' uit de moordserie 'Dexter'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met de rechterhand 'Angel' uit de moordserie 'Dexter'?

David Zayas speelde de rol van detective Angel Batista in alle acht seizoenen van 'Dexter'.

Dexter Morgan kreeg in de gelijknamige serie hulp van heel wat mensen. Een van die mensen was detective Angel Batista, die gespeeld werd door David Zayas. Deze Puerto Ricaanse acteur is vooral bekend door deze rol, maar hij speelde ook in tal van andere films en series. Hoe gaat het nu met hem?

Zayas trad op 19-jarige leeftijd toe tot de Amerikaanse luchtmacht en was bijna 15 jaar lang politieagent bij het New York City Police Department. Zijn ervaring als politieagent stelde hem in staat zich te ontwikkelen als karakteracteur, wat leidde tot een reeks acteerrollen op televisie en in films, waarbij hij voornamelijk wetshandhavers speelde, maar ook personages aan de andere kant van de wet.

LAByrinth


Zayas is sinds 1992 lid van de LAByrinth Theater Company, een in New York gevestigd reizend acteursgezelschap. Bij LAByrinth ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, actrice Liza Colón, die vooral bekend is door haar rol als Tina Marrero in The Bear. Ze zijn al sinds 1998 getrouwd.

Voordat hij een grotere rol kreeg in een serie, speelde Zayas tal van gastrollen in series als Law & Order, New York Undercover en NYPD Blue. Zijn eerste grote rol was als Enrique Morales in de langlopende gevangenisdramaserie Oz. Hij speelde in drie seizoenen van 2000 tot 2003.

Dexter


De rol waar Zayas echter het bekendst voor is, is zijn rol als Angel Batista in Dexter. Hij was te zien in alle acht seizoenen van de serie, die liep van 2006 tot 2013. Batista brengt het grootste deel van de serie door als sergeant, voordat hij in het laatste seizoen wordt gepromoveerd tot luitenant.



Batista werkt nauw samen met Dexter Morgan (Michael C. Hall) tijdens onderzoeken, waarbij hij vaak met hem samenwerkt voor zijn deskundig advies over seriemoordenaars. Daarnaast fungeert hij als vriend en mentor voor Detective Debra Morgan (Jennifer Carpenter), de pleegzus van Dexter.

Verdere carrière


Tijdens de periode dat Zayas in Dexter speelde, verscheen hij ook in tal van andere series als gast. Zo was hij te zien in afleveringen van CSI: Miami, Person of Interest en Grimm. Zayas speelde daarna de maffiabaas Don Salvatore Maroni in de Batman-prequel Gotham, die in 2014 in première ging.



In 2021 en 2022 hernam hij zijn rol als Angel in twee afleveringen van Dexter: New Blood, de vervolgserie van Dexter. De voorlopig laatste keer dat we Zayas te zien kregen in een serie was dit jaar in seizoen drie van The Bear. Hij verscheen in twee afleveringen als David Marrero, de man van Tina, die gespeeld wordt door zijn echte vrouw.

Toekomst


Naast zijn werk in series, heeft Zayas ook in tal van films geacteerd. Maar het is vooral door zijn rollen in series dat hij bekend is. Hij is nu nog volop aan het acteren en zal verschijnen in toekomstige projecten als Or Something en Adieu Aurora.







Wil je Zayas zien als Angel in Dexter? Je kan de serie bekijken Netflix en SkyShowtime. Je kan Zayas ook zien in het derde seizoen van The Bear, die te vinden is op Disney+.

Lees ook
Deze 4 intrigerende detectiveseries op NPO Plus zijn misdadig goed
Op het platform van de NPO zijn er vele steengoede Britse detectiveseries te vinden.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kan jij geen genoeg krijgen van Dexter?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen